Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Wicked Storm

Wicked Storm

Fr.v: Larry Mullen Jr, Samatha Morton samt Chris Isaak och Helena Christensen
Electrical Storm möter Wicked Game

Officiellt har jag begärt en tids time-out från U2 och u2.se ett tag, men ändå stöter jag på U2 stunder i vardagen. Nu senast spelades Johnny Cashs tolkning av One under eftermiddagen som en del av Sveriges Radios traditionsenliga program Sommar i P1, men det var inte det jag ville ha sagt med detta inlägg.

Jag satt med gitarren en kväll för en tid sedan och försökte lära mig Chris Isaaks klassiker Wicked Game. Ibland drar mitt otyglade musikaliska sinne iväg på egna, undermedvetna utflykter när jag sitter och jammar med mig själv: ”[Slidegitarr] Baby don’t cry.. [Slidegitarr], men vänta ett tag här? Är inte det där en annan låt? Jo just det ja, Electrical Storm! Det här måste jag prova, var har jag lagt mitt slide-rör nu då?”

För en stund var det lite kreativ oreda i huvudet men efter ett tag insåg jag att de två spåren faktiskt fungerade anmärkningsvärt bra ihop. Anledningen till att jag sitter och skriver detta blogginlägg ikväll är att jag såg videon till Wicked Game via YouTube strax innan jag påbörjade författandet av denna text. Det slog mig nämligen att det faktiskt finns ännu fler likheter mellan de båda låtarna förutom liknande ackordföljder och sångtexter om ansträngda kärleksrelationer:

  • Svartvitt fotografi
  • Stranden som skådeplats för föreställningen.
  • Ett fiktivt par  – en stilig man fascinerad av en smäcker kvinna – som sensuellt ägnar sig åt varandra
  • Vatten i massor =).

Den som har missat Maries förträffliga artikelserie om Anton Corbijn, holländaren som bl.a. har regisserat just Electrical Storm, uppmanas härnäst bege sig till del 1 av serien som tar er läsare med från början. Någon ansåg uppenbarligen att det var så attraktiv läsning att texten senare dök upp på en helt annan webbplats utan att referera tillbaka till originalförfattaren.

Med lite tempo-modifikationer av låtarna, bägge videoklipp i sin ägo och en hel drös med ledig tid så kan man säkerligen knåpa ihop något mästerligt av de två spåren men det hinns inte med. Tills dess kan man för all del prova att se på videon till Wicked Game och lyssna på Electrical Storm samtidigt och vice versa. Imorgon fortsätter min time-out men vi får se hur länge det går innan nästa U2 stund dyker upp.

Simon, simon@u2.se
Stockholm 2010-07-29

Etiketter: