Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » U2 skriver nytt för Haiti

U2 skriver nytt för Haiti

Bono med Wyclef Jean, november 2009
Bono med haitiern och kollegan Wyclef Jean, november 2009

I en intervju för irländska RTÉ 2fm berättar The Edge för radioprataren och U2-kännaren Dave Fanning om gitarr-dokumentären It Might Get Loud, The Fly samt detaljer kring bandets planer under 2010 på kort och lång sikt.

Bland annat nämner Edge ödmjukt hur han förlitar sig på sina bandkamrater snarare än att själv stå i centrum, vilket har bidragit till ”U2 soundet” och att mötet med gitarristerna Jimmy Page och Jack White bekräftade för honom hur viktigt det är att ha andra ingredienser i ett band än enbart gitarrister. Vidare får vi veta att Edge som influerades av Rory Gallagher som tonåring aldrig riktigt tog sig tid att klura ut riffet till Led Zeppelins Whole Lotta Love och därför var så märkbart nyfiken på hur Jimmy Page spelade det. Detta och mycket mer kan se i dokumentären som alltså släpps på DVD i svenska butiker den 21 januari
Inför turnén 2010 berättar U2-gitarristen att man funderar på att ta in fler låtar från den senaste plattan, No Line On The Horizon, i sin live-repertoar eftersom ”de är sådana fantastiska live-låtar”. Den intimitet man har skapat med hjälp av ”The Claw” är en utmaning säger Edge men kommenterar att U2 har en tendens att spela bäst inför stora publikmassor. Inför den kommande historiska Glastonbury-debuten i sommar tror inte Edge att bandet tar med sig ”The Claw” utan man nöjer sig med den scenuppsättning som finns på plats, även om man eventuellt funderar på att ta med sig lite extrautrustning.

Hur blir det med uppföljaren till No Line On The Horizon då? Kommer det ens ut ett nytt U2 album innan 2011? The Edge säger att man fortfarande har mycket material från sessionerna i Marocko 2007, från inspelningarna med producenten Rick Rubin 2006 och materialet till Broadway-musikalen Spider-Man: Turn Off The Dark som beräknas ha premiär i höst. ”Vi är långt ifrån säkra på vad vi ska göra med allt fantastikt låtmaterial” kommenterar han. Man har dock kontaktats av Swizz Beats, en producent som jobbar tillsammans med den amerikanske rapartisten Jay-Z på en välgörenhetssingel till förmån för de drabbade av naturkatastrofen i Haiti.  ”Bono kom på en textrad på telefon och igår kväll skrev vi låten, spelade in den och skickade tillbaka den till dem. Det kanske är nästa grej ni kommer att höra från oss.”

Ikväll går Golden Globe-galan av stapeln och U2 är nominerade för Winter så samtalet avslutades med att Fanning spelade låten i sin radioshow.

Intervjun går att höra i sin helhet via länken nedan, den startar efter ca 71 minuter.

Källa: RTÉ 2fm