Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » U2: ”Nettoutsläppet ska vara noll”

U2: ”Nettoutsläppet ska vara noll”

U2:s scenbygge The Claw fick Ullevi att se litet ut i somras

U2 har nått halvlek i sin 360°-turné. Under de kommande veckorna kommer bevakningen av klimatmötet i Köpenhamn att dominera i media. Det är hög tid att titta på hur U2:s miljöstrategi för turnén egentligen ser ut.

Att döma av det som fortfarande skrivs om turnén på sina håll skulle man kunna tro att U2 inte gör någonting alls. Så sent som för några dagar sedan publicerades en artikel i Fyens Stiftstidene med kritik mot U2:s turné helt baserad på en källa från i början av juli (Belfast Telegraph). Bonos uttalande från Tokyo tidigare i år, då han sa att han hoppas att vi ska bli bättre på att se efter vår planet, används återigen för att understryka att han inte lever som han lär. U2 i allmänhet och Bono i synnerhet är från ett journalistiskt perspektiv tacksamma mål just nu, när klimatfrågorna är brännheta.

Fokus under klimatmötet ligger i huvudsak på hur vi ska minska utsläppen av växthusgaser för att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur till 2-2.4°C jämfört med förindustriell nivå. Hur man än vänder och vrider på saken är det inte bara upp till våra ledare att lösa miljöproblemen. Som individ är det dock relativt lätt att smita undan allt ansvar. Som turnerande rockgrupp är det svårare, i synnerhet om man har den största turnéapparaten i världshistorien.

Omedelbart efter att U2 inledde sin världsturné U2 360° på Camp Nou i Barcelona den sista juni i år kom kritiken från miljöaktivister. Under en period gick debatten het. Experter på sajten carbonfootprint.com hade räknat ut att koldioxidutsläppen från turnén skulle komma att motsvara de som skulle orsakas av att skicka bandet till Mars — och tillbaka. Putslustigt var det självklart någon (Sean Michaels på The Guardian) som tyckte att det hade varit mer ändamålsenligt att göra just det, d.v.s. skicka U2 till Mars.

Siffrorna som rapporterades vara uträknade av miljöexperterna var om inte astronomiska så i alla fall tillräckligt stora för att få vem som helst att inse att kritik var befogad. Utöver jämförelsen att skicka U2 fram och tillbaka till Mars (med reguljärflyg, om det hade varit tekniskt möjligt) kan utsläppen jämföras med dem som orsakas av 6 500 genomsnittliga britter under ett helt år, att låta en 100 Watts-glödlampa stå på i 159 000 år, eller att flyga 90 000 personer från London till Dublin. För att klimatkompensera skulle U2 enligt sajten behöva plantera 20 118 träd.

Inledningsvis riktades extra kritik mot U2 för att de inte svarade på frågan om vad — om något — de gör för att minska sin miljöpåverkan. U2 var också länge vaga på den punkten. Efter U2:s konserter på Wembley i augusti bemötte Edge kritiken genom att säga att U2 hade för avsikt att köpa utsläppsrätter för turnén, utan att bli mer specifik än så. Edge ska i sammanhanget även ha sagt (till BBC 6 Music) att han inte kunde se något bättre sätt att spendera pengar på än på bandets fans, vilket givetvis fick folk att se än mer rött eftersom det indirekt säger att U2 tycker att fansen är viktigare än miljön.

”We’d love to have some alternative to big trucks bringing the stuff around but there just isn’t one.” – The Edge

Till skillnad från det som helst rapporteras i media gör U2 en hel del för att minska sin miljöpåverkan. Oavsett om det var den massiva kritiken som riktades mot turnén eller inte, har Live Nation och U2 numera som mål att turnén ska vara helt koldioxidneutral, d.v.s. att nettoutsläppet ska vara noll. Till sin hjälp har de MusicMatters, ett företag som jobbar såväl med produktionen som arenorna och fansen för att minska påverkan på miljön.

Konkreta exempel är återvinning och kompostering, samt införandet av återanvändningsbara vattenflaskor i rostfritt stål och vattenstationer för påfyllning i stället för bruk av plastflaskor. Dessutom analyserades användningen av lastbilar och bussar och antalet fordon kunde reduceras med 10 procent. Fansen uppmanas att gå eller åka kommunalt till konserterna i första hand, alternativt samåka (förslagsvis med hjälp av sajten Live Nation U2 360° Tour Rideshare i samarbete med PickupPal) och hybridbilar får parkera billigare vid arenorna. För den som vill göra sin resa till och från konserten helt koldioxidneutral erbjuds sidan ”Offset your Live Nation U2 360° Tour footprint” (i samarbete med Offset Options).

När turnén är slut kommer MusicMatters föreslå hur bandet och arrangören ska klimatkompensera för att nå målet att nettoutsläppet ska vara noll. Förtjänsten från turnén kommer att användas till att betala detta.

Enligt U2.com kommer information om vidtagna åtgärder tillhandahållas löpande på hemsidan allteftersom turnén fortlöper. Under förutsättning att U2 och Live Nation håller vad de lovar, ser det ut som om de tagit kritiken på fullaste allvar och nu har en genomtänkt och hållbar miljöstrategi.

Även om U2 naturligt hamnar i fokus pga scenbyggets storlek i kombination med turnéns omfattning, t ex med braskande rubriker som U2’s miljøsvineri angår også dig og mig” (3 december i Fyens Stiftstidende inför klimatmötet), är de inte ensamma om att ha en kritiserad turné. Evenemang blir numera överhuvudtaget ganska ofta — och med rätta — ifrågasatta ur miljösynpunkt. Inför London-OS 2012 görs därför en rejäl satsning på initiativ från de brittiska och brasilianska standardiseringsorganisationerna med syfte att hitta en ledningssystemstandard för hållbara evenemang. Den kommer inte bara att gälla konserter och sportevenemang utan även festivaler, mässor och konferenser.

Inget ledningssystem kan tvinga den enskilda besökaren att välja rätt, men det är klart att det underlättar om det finns miljövänliga, eller i alla fall miljövänligare, alternativ. Minst effekt på miljön får nog de evenemang som har de mest miljömedvetna besökarna. Det är alltså upp till oss alla att medverka till att U2:s 360°-turné uppnår sitt högt ställda mål: nettoutsläppet ska vara noll.

Malin, malforsgren@gmail.com
Stockholm 2009-12-06

Källor: Belfast Telegraph, The Guardian (10 juli), The Guardian (17 augusti), Fyens Stiftstidene, U2.com, MusicMatters, Chicago Tribune, Live Nation U2 360° Tour Rideshare, Offset your Live Nation U2 360° Tour footprint, SIS.se, 2grader

Etiketter: