Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Två perspektiv på U2

Två perspektiv på U2

The Edge under slutrepetitionerna av U2 360° i Barcelona, juni 2009.

Edge har kommit till insikt om att det inte har någon större betydelse om han spelar bra eller dåligt.  Medan Bono hävdar att bandmedlemmarnas återkommande dispyter gör U2 starkare.

Edge säger att varje konsert under U2 360°-turnén har varit fantastisk, men att det inte hänger ihop med hur bra han själv spelar.

”För mig personligen så var spelningen i Polen fruktansvärd. Jag spelade inte bra och jag hade massor av idiotiska tekniska problem, vilket inte alls kändes bra. Men den konserten var ändå en av de bästa hittills under turnén.”

”Det motsatta händer också, att vi spelar vår bästa konsert på länge, men av någon märklig anledning så stämmer inte kemin. Det gör en ödmjuk, på ett bra sätt, för man inser att man själv egentligen inte är så viktig.”

Edge älskar sitt jobb, men medger också att han troligen inte varit lika entusiastisk om inte U2 varit så framgångsrika.

”Vi drabbas aldrig av den där känslan av ’here we go again’, utan det är fortfarande lika roligt. Men jag är inte säker på att jag hade tyckt det var lika kul om vi fortfarande kuskat fram och tillbaka längs M1 i en buss och spelat på klubbar.”

Edge beskriver också hur medvetna bandmedlemmarna är om varandra när de spelar live. ”Jag är intensivt medveten om vad Adam, Larry och Bono gör, oavsett om vi har ögonkontakt eller inte.”

”Det är som en del av en dans. Där finns inslag som är mycket mer mystiska, som är det sätt på vilket magin råkar fungera just den kvällen. Och du själv är bara en liten del av det.”

Även U2:s sångare har sin teori om hur kemin mellan dem fungerar. Enligt Bono är det bandets återkommande diskussioner som gjort dem starkare. ”Vi har motsättningar inom bandet som ibland är ganska allvarliga och djupgående, men de tillför ändå något.”

”You are as good as the arguments you get – and we have a lot.” Bono

”Vi säger till varandra vad vi tycker. Många äktenskap varar inte så länge som vi har gjort och familjer splittras och det gör även företag. Men när vi går på scenen så kan folk se att vi utmanar det, att vi får dras med varandra.”

Larry tillägger, ”Vi splittras hela tiden, faktiskt senast för 15 minuter sedan. Men det bästa med att vara osams är att bli sams igen.”

Trots blandade reaktioner på U2 360° verkar det som att magin fortfarande finns där. RTÉ rapporterade igår att U2 beräknas ha gjort en vinst på 20 miljoner euro bara på sina spelningar på Croke Park i juli. Omsättningen för hela Europa-delen av turnén är förstås ännu högre.

Bob Allen, chef för Billboards topplista över konserter säger, ”Att ta in 92 miljoner euro på bara 16 konserter är ovanligt, men U2 är en av en handfull artister som kan fylla en stadion kväll efter kväll.”

Källor: eircom.net , contactmusic.com , music-news.com , RTÉ

Etiketter: