Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Rykte: Nästa U2 album som CMX?

Rykte: Nästa U2 album som CMX?

U2, Olympic Studios i London, december 2008

Enligt brittiska The Times kan nästa U2-album ges ut i ett nytt digitalt format.

Som u2.se har rapporterat om tidigare så skall de fyra största skivbolagen; Sony, Warner, Universal samt EMI tillsammans med den amerikanska hemelektroniktillverkaren Apple lansera ett nyutvecklat format för digital musik i november.

Detta uppger en nyhetsartikel på The Times’ nätupplaga. Detta filformat går under arbetsnamnet CMX och Apples motsvarighet kallas ”Cocktail” och erbjuder förutom musik, interaktiva texthäften med bilder och video. Sådant extramaterial har länge följt med faktiska CD-skivor och nu hoppas man att det även ska kunna öka den digitala albumförsäljningen.

En kontaktperson för ett av de fyra skivbolagen berättar: “Vårt format kommer att vara en fil som man klickar på så att den öppnas och den har ett helt nytt utseende, med en startsida och alla de olika valmöjligheterna. När man klickar på filen får man inte bara tillgång till de tio spåren utan också bilder, video och mobilapplikationer.” Vidare berättar man att tekniken initialt ska mjuklanseras och bara följa med ett antal releaser men man utesluter inte att t.ex. U2:s nästa album kommer att finnas bland dessa.

”We are not going out in force, what you are going to see is a couple of releases thrown out there to see what people like. We are working with the retailers now.” – En talesperson för ett av de fyra stora skivbolagen.

Bono uttalade sig kring olika möjligheter att förändra omslaget till ett album redan inför släppet av bandets förra albumet, No Line On The Horizon. Ett av dessa uttalanden gjordes i brittiska Q Magazine i början av året där sångaren berättade om hur han fick en lidnersk knäpp: ”Jag sitter och betrakar iTunes och undrar varför man inte kunde se rörliga bilder i helskärm?
Om jag skulle göra omslaget till The Joshua Tree idag så skulle det vara en 40 minuters film med rörliga ansikten. Till och med i arbetarhem finns det stora plasma TV-apparater! Jag tänkte om man jämför den där skärmen med vinylomslag…så är det här ofantligt mycket bättre! Sen tänkte jag, ”jösses det vore svårslaget”. Vi har kanske kommit på ett nytt format?” avslutade han med finurlig blick och tidskriften tillade att U2 för tillfället arbetade på att släppa No Line On The Horizon som en nedladdningsbar ”widget” – en interaktiv mjukvara – som skulle innehålla bilder och texter.

Även bandets manager, Paul McGuinness, berättade att man tittade på olika lösningar kring formatet för No Line On The Horizon – som släpptes i ett antal olika fysiska utgåvor utöver den digitala versionen. Vad innebär ”nästa U2 album” egentligen? Är det systeralbumet Songs of Ascent som är tänkt att färdigställas i Vancouver i samband med turnéuppehållet, den i smyg utannonserade 25-årsutgåvan av The Unforgettable Fire eller något helt annat? I november vet vi förhoppningsvis lite mer.

Källa:The Times Online

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.