Det är två år sedan U2 avslutade ”The Joshua Tree” föreställningarna 2019. Simon har grävt ned sig i hur livemusiken kan komma att bli när pandemin är över.
Snabb utveckling med högteknologiska framsteg
Sedan många år är det teamet på engelska Stufish som ligger bakom U2:s scenproduktion. I september 2020 medverkade man på Global Design Forum, en del av London Design Festival. Där höll man ett 45-minuter långt föredag med titeln ”Adaptive Design For The Next Audience”. I korthet utforskar man hur arkitektur och ny digital teknologi kan utveckla föreställningar, och hur de skapar nya utrymmen för kreativa uttryck.
I föredraget pratar man bland annat om när Madonna uppträdde på Billboard Music Awards 2019 och hade med sig fyra stycken Madonnor som hologram.
Under Storbritanniens motsvarighet till Guldbagge-galan förra helgen, framförde artisten Liam Payne också en låt tillsammans med ett hologram av sig själv. Framförandet ackompanjerades av en app som gav tillgång till ytterligare förstärkt verklighetskänsla hemma i vardagsrummet.
Framtidens scenografi och skådeplatser
Det är inte bara artisten som kan ta sig nya uttryck i den virtuella världen. I fjolårets final av ”American Idol” framförde Katy Perry låten ”Daisies” mot en helt virtuell bakgrund. Det hela utgick från en scen placerad framför en grön skärm för att kunna lyfta in artisten i den påhittade världen.
En vertikal framtid?
Förutom det teatraliska, har Stufish också utvecklat en ny skådeplats kallad The Vertical Theatre. Så här beskriver man projektet:
Den vertikala teatern är anpassningsbar i storlek och har kapacitet för 1200 – 2400 personer (beroende på regler för social distansering). Platsen har kapacitet att inkludera inbyggd strömningskapacitet och har innovativa anläggningar för mat och dryck. Med social distansering och decentralisering av publiken i åtanke skapar ’The Vertical Theatre’ också ett utrymme som är helt anpassningsbart för när covid-19 begränsningar hör till det förflutna.
En annan fördel med en vertikal arena är att det ligger i tiden; nöjesvärlden utnyttjar redan digital teknologi och sociala media. Idag har många med sig en smartphone och filmar föreställningar som sedan hamnar på nätet. Ofta får man inte med sig hela scenografin. Därför har man börjat anpassa scenspråket efter plattformar som Instagram.
Det gemensamma för alla dessa föreställningar är egentligen hur det upplevs i hemmet. Du vet, konsertfilmer från turnéerna, hur man ser videoklipp på nätet, Instagram, Facebook och YouTube. Föreställningarna ses aldrig enbart av publiken på plats och det är en riktigt intressant sak som har utvecklats under de senaste åren. Som designers måste vi också börja ta hänsyn till det och ingenting har belyst det mer än den senaste utvecklingen med covid, när alla är hemma och tittar på TV.
U2:s scenograf Es Devlin har utformat en hybrid på detta tema. Hon tog det traditionella konceptet med scen och videoskärm, och lade till ett vertikalt inslag. Så här såg det ut när Beyoncé och Jay-Z tog sin turné ”On The Run: Part II” till Friends Arena, 2018. Via en plattform hissas paret ner till huvudscenen, och videoskärmen rullar åt sidan.
Teknologijätten Samsung har i marknadsföringssyfte utvecklat en komplett scenlösning där man placerat ”lådor” ovanpå varandra, och det är en videareutveckling på en idé som de presenterade redan 2013. Man säljer även TV-apparater för vertikalt innehåll numera.
Watch more television?
Sedan var det ju detta med att göra direktsändningar på nätet.
Massiv satsning på direktsänt
Det koreanska bandet BTS fick nyligen testköra en ny digital plattform, ”VenewLive”. Det är en massiv investering och ett samarbete mellan flera internationella skivbolag. Tillsammans med BTS var 993 000 personer (!) anslutna samtidigt till en livekonsert i högupplöst 4K-format. Det ingick också andra upplevelser. Man fick se konserten från olika perspektiv, chattade i realtid, och mer därtill.
Artisten Billie Eilish direktsända konsert ”Where Do We Go The Livestream” från ifjol visar vartåt det lutar. Hon lyckas förena teknologi, strömning och scenografi i ett framförande på ett sätt som demonstrerar hur man kan få fram potentialen i denna nya värld. Under låten ”Everything I Wanted” omges sångerskan av fans som finns med via webbkamera. Det hela bygger upp till ett mäktigt intryck som är svårt att värja sig mot, även hemma i soffan.
Publik eller inte?
När kan livemusik vara tillbaka? Nå, först måste man förstå mer om coronavirusets spridning. Tyska forskare konstaterar att ”inomhusevenemang på läktarplats har liten påverkan på spridning av COVID-19 när de genomförs med god hygien och adekvat ventilation”. Fynden är preliminära tills de publicerats i en vetenskaplig tidskrift.
I mars bjöds 5000 fans i Barcelona på en konsert med syfte att studera hur spridning av viruset sker när publiken bär mask. Åskådarna hade genomgått en screening och provtagning för att säkerställa smittonivån. Intag av mat och dryck tilläts i särskilt avsedda områden. Man slog fast att åtgärderna ”förhindrade virusets spridning inom konsertlokalen trots att publiken inte höll avstånd”. En kontrollgrupp (som inte utsätts för samma åtgärder) inte fanns att tillgå. Detta kan påverka slutsaterna.
I väntan på tydligare besked kanske vi får göra som det amerikanska bandet The Flaming Lips framöver. De kom på en lösning som gick ut på att alla inblandade helt enkelt fick en egen plastbubbla att rocka loss i.
U2 kysser framtiden på nästa turné?
Man kan fundera på vad allt detta innebär för våra irländska favoriter i U2.
Vad man redan gjort
Till viss del har man provat på den senaste tekniken redan. På iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén 2015 sände man föreställningen från e-scenen via appen Meerkat, och experimenterade med virtuell verklighet när man spelade ”Song for Someone”.
Under eXPERIENCE+iNNOCENCE-turnén använde man sig av förstärkt verklighet (Augmented Reality, AR) på två olika sätt. Först illusionen av en gigantisk Bono som dök upp i din smartphone via appen ”U2 eXPERIENCE” när publiken filmade buren under föreställningens inledning. Det andra inslaget var Macphistos återkomst. Här använde sig Bono av en ”magisk spegel”, och publiken såg hur en förvrängd djävulsgestalt uppenbarade sig.
Vad kan vi vänta oss?
Nya framsteg och lösningar dyker upp hela tiden, samtidigt som U2 inte turnerat på ett tag. För fem år sen verkade det här nytt och lite främmande. Nu finns de i våra vardagsrum!
Det är nog inte bara jag som längtar efter att få se U2 live igen. Tänk er en Zoo TV-turné med Bono på 60+, som står tillsammans med hologram av The Fly eller Macphisto i all sin gyllene prakt! Lite som en fortsättning på när Bono får syn på sig själv i Mojave-öknen under den ursprungliga Zoo TV-turnén. Wow!
U2 har med satsningen ”The Virtual Road” visat för att det går att leverera högupplöst videomaterial direkt till fansen. Om arenor världen över fortsätter att vara begränsade till antalet besökare, kan man tänka sig att U2 säljer biljetter till föreställningar digitalt. Det blir ett slags hybridevenemang, som påminner om när U2 intog Globen med ZooTV.
Oavsett hur nästa turné kommer se ut, verkar det oundvikligt att teknologin kommer finnas i våra händer och framför våra ögon. Oavsett hur och när nästa turné blir vågar jag säga att U2 inte bara kommer att omfamna framtiden, utan man kommer ge den en stor kyss!
Simon
Stockholm, 2021-04-17