Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Ljudboksrecension: ”Surrender”

Ljudboksrecension: ”Surrender”

Ljudboksutgåvan av ”Surrender – 40 songs, one story” är Bonos memoarer inlästa av U2-sångaren själv på originalspråket engelska. Tillsammans med producent Scott Sherratt har Bono skapat ett uppslukande mästerverk till ljudbok. Produktionen förstärker en berättelse som man vill inte vill släppa taget om, lika lite som den vill släppa taget om en själv. Simon har lyssnat på utgåvan från Audible, och delar sina tankar.

”Är ni säkra på att ni vill höra det här?”
”Absolut. Fortsätt är du snäll.”
Om jag vill höra?
Det är som om självaste Moses visade oss runt i det heliga landet.
Som om Freud visade oss runt i hjärnan.
Som om Neil Armstrong visade oss månen.
– Bono, ur kapitel 34 av ”Surrender – 40 låtar, en berättelse” i översättning av Cecilia Berglund Barklem.

I ett stycke lyckas Bono sammanfatta upplevelsen av att höra honom ge liv åt ”Surrender”. I sin ljudbok han mig runt det heliga landet för U2:s fans. Jag får höra Bonos tankar anta en skepnad och kliva ut ur boken, in i mina öron. När jag följer med till platser som nästan bara rockstjärnor har tillgång till, är det som att resa till månen.

Inläsningen: Dina röster kommer att höras

När Bono läser in sin berättelse är det inte bara ord som kommer från ett manus, från början till slut. Nä,han bjuder verkligen på sig själv i den här utgåvan. Ljudboken är över tjugo timmar lång, och det är en riktig gåva att kunna höra Bonos bekanta röst återge berättelsen som den är tänkt att läsas.

Rösten är lekfull och allvarlig. Den är omväxlande extrovert och introvert. Mannen med ”den goda rösten” har ägnat ett helt liv åt att bemästra sitt instrument. Bono läser poesi, sjunger en snutt, eller återger konversationer med helt rätt uttryck.

Ibland blir det lite väl extremt, som när ”president Bill Clinton” tar till orda. Jag kan inte låta bli att skratta åt att det blir så överdrivet. När Bono imiterar amerikanska politiker som jag inte känner till ger det mig dock inte så mycket. Överlag är Bono en överraskande skicklig imitatör. Han klarar av olika dialekter, och anekdoter om kända personligheter får ofta liv genom hans berättande.

Berättelsen

Berättelsen har jag beskrivit i recensionen av boken, men det är en helt annan upplevelse att höra den på engelska. Dialekter, känslor, och personligheter får ett helt nytt uttryck. Bonos pappa Bob Hewson blir en respektingivande karaktär och ett ankare som återkommer vid olika tillfällen i berättelsen. En annan karaktär, Paul McGuinness, låter stundtals som om att Mr MacPhisto dividerar med Bono vilket ger deras samtal en oväntad dynamik. I ljudboksformat är det dock de två eller tre sista kapitlen i ljudboken som är mina favoriter. De blir som en meditiation av medveten närvaro.

Just därför är jag glad att Bono själv har läst in boken. Det blir ingen gissningslek mellan författare och berättare. Inga oklarheter om hur berättelsen ska framträda.

Ljudboken flyter på bra. Förutom korta snuttar i början och slutet av ljudboken, som kungör att utgåvan kommer från Audible, finns inga riktiga,störningsmoment. Kapitelindelningen fungerar som den ska, och jag kan navigera mellan dem utan problem. Det är mjuka övergångar från ett kapitel till nästa, med tydliga början och slut.

Ett ljuvligt ljud

Det riktigt unika med ljudboken är ljudproduktionen. Visst, det är en lyx att få spendera nästan ett dygn med Bono, men det är helheten som säljer in detta mästerverk. U2 sångaren har hjälpt producent Scott Sherratt få tillgång till precis allt. Det är en ljudbok som bjuder på glimtar av tidiga demos, isolerade inspelningar av Bonos sång, intervjuklipp, och snuttar av U2:s nyinspelade versioner av flera gamla låtar. Det hela blir en robust väv av röster, musik och ljudeffekter.

Rekommendation

Ljudboken ”Surrender – 40 Songs, One Story” är utan tvekan den bästa upplevelsen man kan ha med Bonos memoarer. Jag har efter bästa förmåga, och utan att avslöja för mycket, försökt att berätta vad jag tycker. I slutändan finns det inget som slår att lyssna på boken med egna öron, naturligtvis. Ska man bara ha en variant av Bono memoarer är det ljudboken som gäller.

Eftersom bokturnén inte når oss här uppe i Norden så är detta verkligen det närmaste man kan komma föreställningen ”Stories of Surrender”. Man får inte det visuella (Bonos unika illustrationer), men man får allting annat.

Bokförlaget Polaris AB, som ger ut boken på svenska, vet inte om en ljudbok på svenska kommer att dyka upp. Originalinspelningen på engelska blir därmed en självklar rekommendation från oss på u2.se, till de som kanske väntar sig att få en ljudklapp i år.

Simon
17 december 2022
Stockholm