Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Lista: 5 framtida producenter

Lista: 5 framtida producenter

U2:s planer inför 2020 handlade nog dels om semester och dels att påbörja inspelningarna av nästa album.

Vi vet att Ryan Tedder, som producerade på de senaste två skivorna, var i kontakt med U2 hösten 2019. På en konferens i Australien förra året berättade The Edges gitarrtekniker, Dallas Schoo, att U2 redan var igång med arbetet på det nya albumet och tillade ”ni kommer att gilla det”. Vad nu det ska betyda. Dessutom sa Dallas att U2 uppskattar att jobba med nya, yngre, producenter.

U2 sitter åtskilda på grund av pandemin med coronaviruset. Kanske jobbar de ihop på distans? Här kommer i alla fall en lista med fem producenter som U2 borde titta närmare på.

1. Beck

Genre: Alternativ & experimentell rock
Exempel: Love is Bigger Than Anything In Its Way (Beck Remix)

Artisten och producenten Beck (Foto: Instagram/Beck)

Beck är amerikanen som följde med U2 som förband på jubileumsturnén för ”The Joshua Tree” 2017. Han har också gjort om låtar från ”Songs Of Experience”. Det säger sig självt varför Beck skulle bli ett naturligt och intressant val som producent om U2 utforskar något annorlunda.

Med ett redan etablerat förhållande och ömsesidig respekt, är Beck en perfekt kandidat att ge U2 en skjuts in i framtiden genom att experimentera ihop.

2. Jon Hopkins

Genre: Ambient & Electronica
Exempel: Coldplay – ”Midnight”

Jon Hopkins spelar i Oslo, 2018 (Foto: Stian Schløsser Møller via Creative Commons)

Jon Hopkins jobbar ofta ihop med konkurrenterna i brittiska Coldplay. Låten ”Life In Technicolour” baseras efter den instrumentala förlagan ”Light Through The Veins” som Hopkins skrev. I övrigt stod Brian Eno för huvuddelen av produktionen för albumet ”Viva La Vida or Death And All of His Friends”. Med en modern tolkning av ”ambient music” hämtar Jon Hopkins förstås inspiration från Mäster Eno – ofta med pulserande drag av Electronic Dance Music (EDM). Hopkins är skicklig på att skapa rogivande, inåtblickande pianospår. Dessa påminner om ”Beach Sequence” från U2:s sidoprojekt Passengers, med just Brian Eno från 1995.

En producent med sådana influenser och kreativitet skulle passa U2 som hand i handske. Samtidigt skulle Hopkins utmana det sound man har etablerat de senaste 20 åren.

3. Aaron Dessner

Genre: Alternativ rock
Exempel: The National – ”The Dark Side of The Gym”

The Nationals Aaron Dessner, Stockholm 2017 (foto: Simon / u2.se)

Aaron Dessner är till vardags en del av det amerikanska bandet The National. Han producerar också musik för andra artister. Det blir allt från irländska Lisa Hannigan till Adia Victoria som sjunger blues, samt filmmusik. Dessner spelar flera instrument, och har tilldelats en Grammy, vilket gör honom till ett tryggt val som producent. Dessner och The Nationals musikaliska stil är närliggande U2:s ljudbild och de landskap man målar upp. Till exempel använder han en E-bow (tänk ”With Or Without You” eller ”Cedars of Lebanon”) och liknande ekoeffekter som The Edge på gitarr. När The National spelar in musik, har Dessner samma tillvägagångssätt som U2:s typiska ”jam sessions” eller ”fyra grabbar i ett rum” – en stil som introducerades för U2 av Brian Eno och Daniel Lanois.

Aaron Dessner verkar passa mycket bättre för U2 än exempelvis Rick Rubin, som arbetar på ett helt annat sätt. Dessutom har Dessner en större förståelse kring U2:s sound, och skulle kunna medverka i jam sessions, som Eno och Lanois brukar göra.

4. St Vincent

Genre: Alternativ pop
Exempel: St Vincent – ”Los Ageless”

St Vincent uppträder live, januari 2018 (Foto: David Lee via Creative Commons)

Amerikanska Annie Clark, alias St Vincent, har en indirekt koppling till U2 via Tom Elhirst. Denne arbetade på ”Songs of Experience” med U2 och samma år producerar han ”Masseduction”. Albumet är en blandning av elektroniska inslag, spretiga ljudväggar och minnesvärda melodier – tänk 90-talets U2 eller, mer nyligen, ”The Blackout”. Som influenser berättar St Vincent om David Bowie, Robert Fripp, The Talking Heads (samtliga involverade med en viss Brian Eno), Kate Bush och Jimi Hendrix. Dessutom är St Vincent en innovatör som har utformat en egen gitarrmodell, vunnit pris på Grammy Awards, producerat album åt rockbandet Sleater-Kinney och skrivit musik för popprinsessan Taylor Swift.

Om nu rockmusiken har blivit ”för tjejig” kanske det är dags för Årets Kvinna 2016 (Glamour Magazine) att göra skäl för det uttalandet. Kan en kvinnlig kollega ge perspektiv på rockmusik år 2020, tro?

5. Finneas O’Connell

Genre: Pop/rock
Exempel: Billie Eilish – ”Everything I wanted”

Finneas O’Connell på iHeartRadio Music Awards 2019 (Foto: Glenn Francis / PacificProDigital.com via Creative Commons)

Finneas O’Connell, känd som FINNEAS, är den yngste producenten på listan. Sin ålder och självlärda stil till trots har han snabbt blivit uppmärksammad inom musikvärlden, tack vare lilllasyster Billie Eilish. Som låtskrivare och producent har hans karriär har tagit fart på allvar. Jag har varken lyssnat på FINNEAS eller systern i någon större utsträckning. Därför vet jag inte huruvida FINNEAS skulle passa U2, så se detta som en vild gissning.

The Edge och Bono har lyssnat på Eilish det senaste halvåret. FINNEAS och Billie Eilish har tagit emot tackbrev från Bono som tog med dem i listan ”60 låtar som har räddat mitt liv”. På ett examensevenemang tidigare i juni introducerar Bono en cover på ”Beautiful Day” där FINNEAS är producent. Kanske är det en försmak på vad som kommer härnäst?

Vad tror du; vem kommer U2 att arbeta med på nästa album?

Simon

Stockholm, 2020-06-14