Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Like A Song: Fred på jorden?

Like A Song: Fred på jorden?

Den 15 augusti 1998 exploderar en bomb på en välbesökt gata i Omagh, Nordirland. Detta var ett ytterligare tillskott till den redan omfattande listan av oskyldiga offer.

Den här bombtragedin, som var utarbetad av terroristorganisationen the Real IRA, ägde rum några månader efter Långfredagsavtalet. Vid Yes Vote-konserten i Belfast hade Bono visat sin glädje över avtalet genom att hurra tillsammans med de nordirländska politikerna och sedermera Nobelpristagarna John Hume och David Trimble.

Attacken i Omagh resulterade i 29 dödsfall och flera hundra skadade barn och vuxna, vilket innebär att det är den värsta nutida tragedin i Nordirlandskonflikten. Bomben exploderade i anknytning till att polisen höll på att rensa ett område kring stadens domstol.

Strax efter attacken skrev Bono sången Peace On Earth för att visa en djup vördnad till offren, varav några omnämns i sången:

I brev till offrens familjer berättar Bono att han tänkte på alla lidande i samband med att han skrev sången och han hoppades att det inte gjorde något att han använde deras namn i texten. Bono, uppenbarligen tänkandes på alla offren och deras familjer, uttrycker sin bitterhet i sången om det pågående våldet.

Börjar Bono tappa tron på fredsprocessen i den här tiden? Stanley McCombe – som var gift med den ”Ann” som nämns i texten – sade att han var hedrad över att hans nationella supergrupp gav budskapet till miljoner runt om i världen och ”Det är bra att veta att detta inte är bortglömt och skönt att det finns människor, vilka inte behöver tänka på dig men som ändå tänker på dig”.

Tidningen The Irish Times publicerade hyllningar till offren i Omagh. Minnet från ett offer, James Barker, förevigades genom citatet ”Donna Maria Barker berättade att hon aldrig förstod hur gröna hennes sons ögon var tills hon såg honom ligga på bårhuset. ’Att se honom ligga där med halva huvudet borta och dessa vackra gröna ögon tittande ut mot mig som om han väntade på mig var förödande’, sade hon.” I sången skriver Bono ”She never got to say goodbye, to see the colour in his eyes. Now he’s in the dirt” – inspirationskällan är uppenbar.

När U2 ställde upp vid den amerikanska välgörenhetsgalan för offren efter terrorattackerna den 11 september bytte Bono ut orden i Peace On Earth till ”sick of the hearing again and again, that there’s never gonna be peace on earth” vilket eventuellt kan antyda att han har svårt att tro att någon större förändring för en bättre värld kommer att ske inom en begriplig framtid. Tidigare – utan förändringen – syftar orden förmodligen på att han är trött på att höra att det ska bli fred, när det efteråt visar sig att allt startar om på nytt och att det aldrig sker någon förändring.

Celine
2005-07-08