Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Larry tar tid för att läka under 2023

Larry tar tid för att läka under 2023

U2:s trummis Larry Mullen Junior (till höger) med specialistläkaren Michel Gaillaud (till vänster) i Frankrike, September 2022.

I en artikel från The Washington Post, intervjuas U2 och störst utrymme får Larry Mullen Junior. I den första intervjun med honom på sju år, ger han sin syn på bandet, sin egen roll, och framtiden.

Tid för återhämtning

”Man gör bara det här om det är det bästa som finns”, säger Larry. ”Det är inte alla som kommer att klara av det, eftersom priset är så högt. Så jag tror att utmaningen ligger i att vara mer generös. Att vara mer öppen, för processen. Jag är självständig och värdesätter min självständighet. Jag sjunger inte från samma psalmblad, och ber inte till samma version av Gud. Alla har vi våra gränser. Och man gör bara det här om man har det fantastiskt bra, förstår du?”

Därefter berättar trummisen för The Washington Post att han behöver genomgå operation för att kunna turnera med resten av U2. Om det blir konserter under 2023 så kan han alltså inte följa med.

Vill fortsätta spela musik

Under natten till tisdag svensk tid kommer ett förtydligande på Twitter från artikelförfattaren. Framför allt är Larry fortfarande intresserad av att trumma, och han har ”aldrig påstått att han ska lämna U2 eller gå i pension”. Däremot vill Larry ta tillfället i akt under 2023 för att åtgärda några av krämporna som har slitit ut kroppen. Med andra ord hoppas Larry kunna fortsätta som musiker. Till exempel talar Larry om att han vill undvika att gå samma öde till mötes som Genesis-trummisen Phil Collins, som avslutat karriären efter att kroppen gav upp. Det är många projekt på gång men Larry säger att han inte vet hur bandet vill göra medan han återhämtar sig.

U2:s gruppdynamik

Dynamiken i U2 är annorlunda idag, säger Larry. Jämfört med 80-talet så har beslutsfattandet gått från en ”politbyrå” [en slags demokratisk centralism efter kommunistisk modell red. anm.] till en ”godartad diktatur”, anser bandets grundare.

Rock and roll på agendan

De andra tre får också komma till tals, i denna rapport inför galan Kennedy Center Honors som hålls på söndag.

Adam berättar att han är den ”minst tekniskt begåvade av oss.” Edge förklarar att han redan från början med U2 ratar tanken på en typisk gitarrhjälte, medan Bono pratar om vad som kommer härnäst.

”Songs of Ascent” lyfts fram igen och är nästan färdigställd, men Bono och Edge vet inte vad de vill göra med albumet än.

Bono längtar efter att spela U2:s nya låtar live. Rockalbumet som man jobbar på just nu, rör sig bort från soundet på de senaste plattorna. Den här gången ligger fokus på The Edge och hans gitarr. Sångaren låter hoppfull och tycker att det knappast finns en bättre tid för kvartetten att skapa musik ihop.

Sen återgår Bono till att bli den försäljare vi känner igen: ”Jag har en känsla av att vi har något på gång. Om vi kan destillera det under nästa inspelning, denna orimliga gitarrplatta som vi alla vill göra, faktiskt, så känner jag att det finns ett tillfälle [att ta tillvara på]”

Han fortsätter: ”Jag vet inte om man kan få människor att fastna för ett helt album. Men tänk om det var en EP eller bara en låt som slår igenom? Vi behöver inte ha skivan på topplistorna. Det behöver vi inte. Men vi behöver folk som kan skicka den i omlopp. Det är det jag tror att vi vill åstadkomma.”

På vår specialavdelning om nästa album och olika projekt får du en översikt av vad som är på gång med U2.

Källor: The Washington Post samt Geoff Edgers via Twitter.
Foto via Dr Michel Gaillaud (Instagram), 12 september 2022.