Hoppa till innehåll
Startsidan » Konserter » Zoo TV » 1992-06-11

1992-06-11

Globe Arena, Stockholm, Sverige

Denna konsert, vilken av såväl bandet själva som av många av oss fans anses som en av de bästa konserterna U2 gjort (åtminstone under Zoo-eran), kan vi också kalla ”Björn & Benny-konserten”.

De manliga medlemmarna från ABBA stod alltså helt plötsligt på huvudscenen när U2 drog i gång deras ”Dancing Queen” på B-scenen. Häftigt var att hela publikens blickar ju var riktade mot våra favoriter vilket, gjorde att B&B kunde ställa upp piano och gitarr helt utan att någon lade märkte till det.

Bakgrunden till deras gästspel är att det var en helt spontan grej. U2 föreslog idén en kvart innan konsertstart.

”Det var kul. Ärligt talat sjöng vi inte direkt så mycket. Det var mest publiken som gjorde det.”
ABBA:s Björn Ulvaeus om hur det kändes att stå på scen med U2

Bonos spontana reaktion efter att låten ebbat ut var: ”I’m not worthy!”, samtidigt som han gick ned på knä i värsta ”Wayne’s World”-stil; ”Det här är en av den mest surrealistiska nätterna i mitt liv!”

Anton Corbijn fotograferar från både på och nedanför scenen under hela konserten. Bono dedikerar även ”One” till Anton: ”Till en av de största fotograferna någonsin….denna är för Anton Corbijn”.

Konserten omgärdas också av ett MTV-arrangemang som i veckor utannonserats i hela Europa. En tävling hålls där förstapriset är en direktsänd U2-show i vinnarens hem.

Nottinghamshirebon John Harris vinner och får se U2 från Globen i direktsändning tillsammans med sina polare (kanske även polare han inte visste sig ha?!) i sitt vardagsrum.

Mellan de första låtarna i setet visas detta vardagsrum upp för publiken i Globen. Bono intervjuar Harris och ställer mer eller mindre intressanta frågor till honom. Hans flickvän Dawn visar sig ha en ordentlig pipa som skär igenom arenans PA-system.

Willie Williams, U2:s ljusdesigner skriver om showen i sin dagbok:

Stockholm: Ikväll hände det. Det var kvällen då jag stannade till mitt under spelningen och tänkte för mig själv, ”Detta är höjdpunkten i min karriär.”

Hela spelningen från Globen i Stockholm sändes direkt till en enda persons hushåll – det tillhörande John Harris från Nottingham i England. Han vann en MTV-tävling, och fick den privata sändningen. Hans lilla vardagsrum var staplat med TV-apparater och naturligtvis var hela kvarteret där. Det fanns också en kamera som skickade bilder tillbaka till oss, så vid olika delar av föreställningen dök vardagsrummet i Nottingham upp på scenens videoväggar.

Bono pratade med dem och de skulle svara. Klockan 22 i Nottingham är naturligtvis alla stupfulla, vilket gjorde det desto mer underhållande. Teknologiskt var det också felfritt, vilket var ganska häpnadsväckande.

Senare dyker Benny och Björn – killarna från ABBA – upp på scenen. Vi har U2 och ABBA som framför ”Dancing Queen” under en Trabant till diskokula, och ett evenemang som direktsänds från en jättelik, sfärisk byggnad i Sverige, till ett radhus i Nottingham. Det säger väl allt.
Willie Williams, utdrag ur turnédagboken från Zoo TV 1992

Låtlista

 1. Zoo Station
 2. The Fly
 3. Even Better Than The Real Thing
 4. Mysterious Ways
 5. One
 6. Unchained Melody
 7. Until The End Of The World
 8. Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
 9. Tryin` To Throw Your Arms Around The World
 10. Angel Of Harlem
 11. Dancing Queen
 12. Satellite Of Love
 13. Bad
 14. All I Want Is You
 15. Bullet The Blue Sky
 16. Running To Stand Still
 17. Where The Streets Have No Name
 18. Pride (In The Name Of Love)
 19. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
 20. Stand By Me
 21. Desire
 22. Ultra Violet (Light My Way)
 23. With Or Without You
 24. Love Is Blindness