Hoppa till innehåll
Startsidan » Konserter » Vertigo-turnén » 2005-07-29

2005-07-29

Ullevi Stadion, Göteborg, Sverige

Förband: Razorlight och The Soundtrack of Our Lives

58 478 personer spenderade fredagkvällen på ett kokande Ullevi. Sällan har U2 fått ett sådant välkomnande, i alla fall inte i Sverige. U2.se’s ”Vifta vitt”-kampanj blev extremt lyckad och få personer på arenan hade missat det. Stort tack!

Under ”With Or Without You” bjöd dessutom Bono upp Celine, från U2.se’s redaktion, för en tryckare. Celine, som svävade på moln resten av kvällen, ligger bakom den snygga designen på våra u2.se-tröjor.

U2 flög direkt efter Ullevikonserten till Köpenhamn.

Flera år senare får vi reda på att ”Vifta Vitt” nått upp till högsta topp. Den dåvarande Europa-chefen för The ONE Campaign berättar på en informell medlemsträff i Stockholm 2014 att ONE har känt sig imponerade och hedrade av det återkommande tifot.

Konsertrecension från Martin och Karl Otto:

Finns det någonting som vi svenskar är bra på, så är det att göra vågen och dra upp stämningen innan bandet går på. Har vi någonsin skådat en mäktigare våg på Ullevi?

När Arcade Fires låt ”Wake Up” började gjorde sig samtliga konsertbesökare redo för årets konsert i Göteborg genom att plocka fram alla vita saker som fanns tillhands att vifta med. Vi kunde inte ens drömma att ”Vifta vitt” skulle vara en sådan succé.

Upphovsmannen till kampanjen, redaktionsmedlemmen Olov, hade nog kvällens största leende på läktarna. U2.se vill än en gång passa på att tacka alla som ställde upp i den största politiska manifestationen mot fattigdomen i Sveriges historia! Mäktigt!

Det var fler som tog intryck. Speciellt de fyra irländarna på scenen. De börjar vid de här laget vänja sig vid olika ”påhitt” från publiken och nog gillar de när vi visar att även Sverige står bakom deras hjärtefrågor.

Bono sa innan ”I Will Follow”: ”Oh my God, what have we here” och ändrade texten i ”Beautiful Day” till ”…see white flags all over you”. Jo, vi lyckades nog ge bandet en toppenkväll samtidigt som vi tydligt markerade vårt avståndstagande från den onödiga fattigdomen som orsakar 3000 afrikaners död, de flesta barn, varje dag.

För U2 handlar om politik, om åsikter och om tro. Det vet nog alla och det vet absolut 58 478 som besökte Ullevi igår. Ingen gick därifrån oberörd i hjärta och hjärna.

Den hausse som publiken skapade i början av konserten smittade av sig på bandet och temperaturen steg, om möjligt, i konsertens inledande låtar. I ”vanliga” fall brukar konserten dra igång i och med att skärmen startas under ”City of Blinding Lights”, men igår hade konserten redan nått högsta växel. Men U2 bara fortsatte och fortsatte.

Som svensk kan man vara extra stolt. Vi tillhör de länder som ger mer än 0.7% av BNP i bistånd och både biståndsminister Carin Jämtin och utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky fick beröm av Bono från scenen. Som tack fick Sverige ”One” tillägnad sig! Känn er stolta!

Det är svårt att hitta några lågvattenmärken. ”All Because of You” fungerade inte så väl som den skulle kunnat. ”Miss Sarajevo” är ett roligt inslag som fungerar utmärkt som omväxling till ”Running To Stand Still”, även om magin i den sistnämnda är en dimension högre. Men Bonos operasång..! Varför satsade han inte på en operatenor-karriär?

Regnet som föll över Ullevi under slutet av konserten kändes mer som en del av scenografin och vi fick ju dessutom höra ”Rain”, vilket inte hänt i Göteborg sedan 1987…

Traditionsenligt så bjöd Bono upp till dans under ”With Or Without You”. Han tog sig ut på ena catwalken och pekade på en tjej han tidigare spanat in, som lyftes upp på scen. Celine, från u2.se’s redaktion fick sin livs upplevelse. Undrar om hon fortfarande svävar på moln?

Det är bara hoppas att U2 kommer tillbaka, för det var många som inte fått biljett som gärna velat gå. Genom oärliga biljettförsäljningsfirmor och svartabörsen-handel missar många chansen att ha råd med en ändå dyr biljett.

Och de som väl valde att spendera kvällen innan och dagen utanför Ullevi fick ett väldigt kyligt välkomnande av vakter och personal på plats. Vad fyllde egentligen vakterna vid insläppet för funktion?

Vad vi såg stod de mest och pratade med varandra och vägrade göra någonting när ståplatsköerna desperat bad om hjälp att lätta upp trycket i kön. Sen slutade insläppet i ett kaos som mirakulöst nog inte orsakade några allvarligare skador.

En stor känga till arrangörerna, men en jättekram till den underbara publiken och bandet som gjorde fredagkvällen till en av de bästa i Sveriges U2-historia!

Mer läsning:

Låtlista

 1. Vertigo
 2. I Will Follow
 3. The Electric Co. / I Can’t Stand The Rain / Bullet With Butterfly Wings
 4. Elevation
 5. New Year’s Day
 6. Beautiful Day inkl. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Blackbird
 7. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
 8. All I Want Is You
 9. City Of Blinding Lights
 10. Miracle Drug
 11. Sometimes You Can’t Make It On Your Own
 12. Love And Peace Or Else
 13. Sunday Bloody Sunday
 14. Bullet The Blue Sky / When Johnny Comes Marchin Home / Please / Hands That Built America
 15. Miss Sarajevo
 16. Pride (In The Name Of Love)
 17. Where The Streets Have No Name
 18. One / Rain
 19. Zoo Station
 20. The Fly / Billy Boola
 21. With Or Without You
 22. All Because Of You
 23. Party Girl
 24. Vertigo / Rockaway Beach