Hoppa till innehåll
Startsidan » Konserter » The Joshua Tree-turnén » 1987-06-06

1987-06-06

Eriksberg, Göteborg, Sverige

Förband: Lone Justice, B.A.D.(Big Audio Dynamite), The Pretenders

Konserten på Eriksberg var från början planerad att hållas på Ullevi. På grund av att en viss herr Springsteen varit och rockat sönder den arenan 1985, tvingades arrangören att flytta evenemanget till området kring det nedlagda Eriksbergsvarvet på Hisingen.

Konserten, eller ska man kalla det festivalen, bestod av fyra stycken band: Lone Justice, med Maria McKee som frontfigur, B.A.D.(Big Audio Dynamite) med Mick Jones från The Clash, The Pretenders, (’Låtsasarna’ på svenska) och sist men inte minst U2.

Ett envist regnande under förbanden gjorde allt för att dämpa stämningen hos publiken, men helt förgäves. När U2 äntrade scenen och öppnade upp med ”Streets” var allt regnande och väntande bortglömt. ”Hej, Godd kväell, I Will Follow” sa Bono och man drog igång andra låten för kvällen.

Valet av låtar man spelade var ganska typiskt för ”The Joshua Tree”-turnén, tyvärr något kortare (17 st) än de flesta andra konserterna.

Innan ”Bad” gav Bono en ovanligt tydlig inblick i vad låten handlade om. Att det handlade om droger och beroende visste väl de flesta som hade sett Live Aid c:a två år tidigare, men att det som inspirerat Bono till att skriva låten var en händelse där en av hans vänner tagit en överdos av heroin på sin 21-års dag var något han inte berättat tidigare. Bortsett Live Aid är Bad från Eriksberg en av de starkaste versioner som framförts live.

Extranumren inleddes med ”Party Girl”, följd av ”With Or Without You”. Under ”People Get Ready”, frågade Bono om det fanns några gitarrspelare i Göteborg. Han behövde hjälp på scenen med att spela gitarr.

Upp klev en glad kille vid namn Mikael och tog tag i gitarren. Problemet var bara att han inte hade en aning om hur man spelar gitarr, utan han fick snällt kliva ner från scenen igen. Vad gör du idag Mikael?

Konserten var den sista i Sverige att avslutas på klassiskt vis med ”40”, innan den sista konserten i Stockholm 2015. När bandet för länge sedan lämnat scenen tömdes området av en vajande folkmassa sjungandes ’How Long To Sing This Song’. U2 satte sig direkt på planet hem till Dublin där Bono skulle fira att hustrun Ali tagit examen.