Hoppa till innehåll
Startsidan » Konserter » Boy-turnén » 1981-02-09: Underground

1981-02-09: Underground

Underground, Stockholm, Sverige

Förband: Modesty Blaise, Chatterbox.

Låtlistan här är inkomplett och innehåller endast de låtar som vi vet spelades. Det är mycket troligt att ”Out Of Control” spelades, då den fanns med på nästan alla U2-konserter vid den här tiden. Även ”Twilight” spelades de allra flesta kvällarna.

Skulle någon ha ytterligare upplysningar om den här konserten vore vi mycket tacksamma om ni ville kontakta redaktionen på info@u2.se.

Vi har fått två berättelser från kvällen.

Gabriella (som senare också upptäckte Virgin Prunes) berättar så här:

Det var under min punkperiod och jag var fjorton år. Jag hade hört Boy och gillade musiken. Tillsammans med en kompis som då var popsnöre (senare blev hon modsbrud) tog jag pendeltåget från Kungsängen för att se U2 på Underground.

Lokalen var inte särskilt stor och publiken bestod av kanske 100-150 personer. Min kompis var kär i Bono och jag tyckte att Larry var jättesöt. Av liveframträdandet minns jag att musiken fortfarande lät bra.

Dock tyckte jag som punkare att de såg ganska mesiga ut – minuspoäng för hockeyfrillan.
Publiken var rätt blandad, men med en viss betoning på svartklätt. Förutom några som mer eller mindre alltid hängde i krokarna kring Underground hade de flesta kommit just för att se U2.

Bandet spelade bra och var tajta, men publiken ganska svårflörtad. Åskådarna stod mest och lyssnade och Bono fick verkligen kämpa för att få folk att börja dansa.

Nästa gång jag såg dem var 1985. Kontrasten kunde inte varit större mellan den lilla sunkiga lokalen på Underground och den stora isladan i Johanneshov. U2 hade då nått ut till den stora massan och stämningen var en helt annan.
Gabriella om minnen av Underground 1981

Bernt Styrmer innehar upphovsrätten till konsertbilderna nedan. De publiceras här med vänligt tillstånd av honom. Stort tack till Bernt som också delar med sig av sina intryck från kvällen till oss:

Jag kommer ihåg att de körde ”I Will Follow” i extra-setet och att det var ordentligt tryck då. Jag blev så pass tagen av konserten att jag vägrade att gå och se dem efteråt, för att inte försvaga minnet av den intima atmosfären och elektriciteten jag fick uppleva. Såg dem sedan ändå i Göteborg -97 och på Globen -01. Bäst tyckte jag om konserten på Globen, men inget kommer ändå att gå upp mot den där kvällen på Underground.
Bernt Styrmer om minnen från Underground 1981

Låtlista

 1. The Ocean
 2. 11 O’Clock Tick Tock
 3. Touch
 4. An Cat Dubh
 5. Into The Heart
 6. Another Time, Another Place
 7. The Cry
 8. The Electric Co.
 9. Things To Make And Do
 10. Stories For Boys
 11. I Will Follow