Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Kiss The Future på svenska biografer

Kiss The Future på svenska biografer

Filmaffisch för dokumentären "Kiss The Future" från 2023.

Dokumentärfilmen ”Kiss The Future” avhandlar belägringen av staden Sarajevo under 90-talet. Filmen finns hos utvalda Filmstaden biografer endast ikväll, onsdag den 26 juni. Föreställningen startar klockan 18 och det finns gott om biljetter kvar på de flesta orter. Observera att filmen har engelskt tal och textning.

Filmen följer också U2:s löfte om att framföra en efterkrigskonsert. Det blev till slut ett bejublat framträdande under Popmart-turnén inför mer än 45.000 åskådare i Sarajevo den 23 september 1997.

Bono, Edge och Adam förekommer i en berättelse om motstånd, mitt under Bosnienkriget som pågick mellan 1992 och 1995. De själva säger att filmen inte handlar om deras musik. De hyllar istället invånarna som via musiken tar sig igenom en av de värsta tiderna i landets historia.

”Kiss The Future” fokuserar på en livlig undergroundscen som använde musik och konst för att åstadkomma förändring och få global uppmärksamhet. Invånarna inspirerade den amerikanske biståndsarbetaren Bill Carter att be U2 att hjälpa till att öka medvetenheten om den förödande konflikten.

Bill Carter träffade bandet på en U2-konsert i Verona och de samarbetade en tid därefter. Carter övertalade U2 att göra satellitsändningar direkt från Sarajevo. Det skedde först på den europeiska delen av Zooropa-turnén, och senare med Carters dokumentär ”Miss Sarajevo”.

”Även under de mörkaste tiderna kunde människorna i Sarajevo hitta ett syfte genom att spela musik, skapa konst och hjälpa andra. De inte bara överlevde, de frodades”.
”Kiss The Future”-regissören Nenad Cicin-Sain

Missa inte detta tillfälle att äntligen se denna film i Sverige. Läs även ”Like A Song”-artikeln om låten ”Miss Sarajevo”. Där gör Simon liknelser mellan världen 2020 och 1995.

Källor: Filmstaden samt U2.com