Hoppa till innehåll
Startsidan » Guiderna » U2 & Sverige

U2 & Sverige

Liksom för många andra stora band har Sverige varit viktigt för U2. De har sedan 1981 besökt Sverige för både konserter, videoinspelningar och intervjuer. För att sammanfatta alla platser, händelser och konserter har vi gjort en guide. För visst har här hänt saker här hemma, från inspelningen av New Years Day-videon 1982 i Sälen till konincidenten i Göteborg 1997, och mycket mer.

På den här sidan samlar vi olika besök och betydande U2-händelser som anknyter till Sverige. Förutom konserter kan det vara till exempel inspelningar av bandets musikvideos, eller framträdanden i svensk TV.

2018-09-09 AccorHotel Arena, Paris, Frankrike
Bono berättar, i rollen som Macphisto, om ett ”sverigebesök” som gjorts nyligen och kommenterar det svenska valet.

2015-09-22 Globen, Stockholm
Länk med mer information kommer snart

2015-09-21 Globen, Stockholm
Länk med mer information kommer snart

2015-09-20 Globen, Stockholm
Efter ett oklart säkerhetshot flyttades spelningen till den 22 september.

2015-09-17 Globen, Stockholm
Länk med mer information kommer snart

2015-09-16 Globen, Stockholm
Mer information kommer snart

2014-09-14 Stockholm
Dagens Nyheters kultursida sågar ”Songs of Innocence” i veckans skivrecensioner. Betyg 1 av 5 delas ut.

2009-08-01 Nya Ullevi, Göteborg
se konsertsidan

2009-07-31 Nya Ullevi, Göteborg
se konsertsidan

2005-07-29 Nya Ullevi, Göteborg
se konsertsidan

2001-07-10 Globen, Stockholm
se konsertsidan

2001-07-09 Globen, Stockholm
se konsertsidan

November 2000, Rio De Janeiro, Brasilien
Jonas Åkerlunds video till ”Walk On”, vilken skulle bli den första av hittills två till just den låten, filmades i Rio de Janeiro i Brasilien i november 2000. Den är inte lika spektakulär som ”Beautiful Day”, utan består i stort sett av U2 som framför låten.

2000-11-16 MTV EMA, Globen, Stockholm
Länk med mer information kommer snart

Juli 2000, Charles De Gaulle, Paris, Frankrike
Den svenske regissören Jonas Åkerlund har medverkat till skapandet av två U2-videor under den här tidsperioden: ”Beautiful Day” och den ena versionen av ”Walk On”. Av dessa blev ”Beautiful Day” mest omtalad, mycket beroende på den ovanliga inspelningsplatsen: Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris. ”Beautiful Day” nominerades också till utmärkelsen Best Video of the Year av MTV i USA.

1997-08-03, Göteborg
Den svenska kvällspressen bjöds på både underhållning och stoff till helsidesartiklar på söndagskvällen. När U2 lämnade hotellet för att åka och äta middag klev bandmedlemmarna in i olika bilar, vilket föranledde stor förvirring bland mediauppbådet utanför hotellentrén. Skulle alla till samma ställe? Vem skulle man följa efter? Bono löste dilemmat genom att veva ner rutan, flina, göra V-tecken och vinka till journalisterna.

Både Aftonbladets och Expressens medarbetare hängde på i en krokig biljakt genom centrala Göteborg. På Götabergsgatan stannar plötsligt Mercedesen och Bono, Howie B med flera hoppar ut. Raskt lägger Bono beslag på en stapel vägkoner och börjar bygga vägspärrar för kvällstidningarnas bilar. Medan fotograferna frenetiskt plåtar Bono passar Howie B på att stjäla Expressens bilnycklar. Snart är spektaklet över och Bono med följe far vidare. Aftonbladet hävdar att de förstod piken och frivilligt stannade kvar. Vad Expressen beträffar hade de inte mycket att välja på. Historien förtäljer inte om de någonsin fick bilnycklarna tillbaka.

1997-08-02, Villa Rydberg Göteborg
Efter konserten höll PolyGram efterfest på villa Viktor Rydberg. Stället var packat med PolyGram-anställda och vänner, kändisar och några enstaka fans. Ett av de större rummen tjänstgjorde som dansgolv och en videoskärm på väggen visade videon U2 Live From Sydney. I ett närliggande rum serverades mat och dryck, och hela övervåningen var VIP sektion. Bland kändisarna syntes bland annat Magnus Uggla, Papa Dee och La Camilla. Runt klockan 02.30 tog Howie B DJ-båset i besittning och började spinna plattor. Strax dessförinnan sågs Paul McGuinness, Adam Clayton och hans bror Sebastian anlända i en minibuss. U2’s säkerhetschef Jerry Mele var förstås också på plats och det meddelades att Bono hade anlänt lite tidigare och att han hade gått direkt upp till VIP-sektionen. Om Larry Mullen och The Edge var där förtäljer inte historien.

1997-08-02 Nya Ullevi, Göteborg
se konsertsidan

1993-07-31 Stockholms Stadion, Stockholm
se konsertsidan

1992-06-11 Globen, Stockholm
se konsertsidan

1992-06-10 Globen, Stockholm
se konsertsidan

1992-06-08 Scandinavium, Göteborg
se konsertsidan

1987-06-06 Eriksberg, Göteborg
se konsertsidan

1987-06-06 Presskonferens innan Eriksberg
U2 gav en presskonferens innan de spelade på Eriksberg. Valda delar av den visades på SVT, där Jane Brick stod för frågorna. Hon gjorde bland annat den kult/tönt-förklarade översättningen av en viss låttitel. ’… ursäkta uttrycket, Söndag, Jävla Söndag…’. Vad vi inte fick veta via SVT var bland annat att The Edge sa att han ett fan av Sverige för att han gillade sin Volvo.

1985-01-26 Scandinavium, Göteborg
se konsertsidan

1985-01-25 Johanneshovs Isstadion, Stockholm
se konsertsidan

1985 januari, Stockholm och Åre
Huvudparten av videon ”The Unforgettable Fire” spelas in i Sverige. Regissör var Meiert Avis som tidigare regisserat U2:s videor ”A Celebration”, ”Gloria”, ”New Year’s Day” och ”Two Hearts Beat As One”. De delar av The Unforgettable Fire-videon som härstammar från Sverige spelades in i Stockholm och Åre.

Temat ’these city lights’ tas upp i nattbilder från ljusglimmande städer. Även ett tivoli med pariserhjul och slänggunga figurerar (’carnival, the wheels fly and the colours spin’). Detta kontrasterars sedan mot bilder av bandet som vandrar i snön i backarna kring Åre (’walk on by, walk on through’). Man knyter också an till hur U2 inspirerades till albumet när slänggungan plötsligt förvandlas till ett atombombsmoln. Videon avslutas med en sekvens bilder där Bono banar sig fram genom frusen vass och U2 går över sjön i Åre.

Som så många andra U2-videor saknar The Unforgettable Fire en självklar handling. Syftet verkar istället vara att fånga stämningen hos låten och illustrera denna med bilder som anknyter till texten. Meiert Avis har effektfullt använt kontrasten mellan stadens mörka och skarpt färggranna bilder och de ljusa, bleka sekvenserna från Åre.

Vid samma tillfälle som videosekvenserna från Åre spelades in tog också Anton Corbijn flera av sina nu välkända stillbilder som visar U2 i vinterlandskap.

1983-02-20 SVT:s Poporama
New Year’s Day ligger på SVT:s Poporamas ’heta högen’-lista. Om låten nådde så högt upp som ’veckans smash-hit’ förtäljer ej historien.

1983 januari/februari, SVT:s Casablanca
SVT:s uppföljare till Måndagsbörsen fick namnet Casablanca och där dök Bono upp när Carin Hjulström intervjuade honom uppe i Kaknästornet i Stockholm. Carin gav även en stor palm som gåva (!). Intervjuen gjordes sannolikt i samband med Konserthusetkonserten december 1982.

1982-12-15 Konserthuset, Stockholm
se konsertsidan

1982-12-15 Sälen
Samma dag som U2 spelade sin konsert på Konserthuset i Stockholm passade man på att spela in videon till New Year’s Day i fjällen kring Sälen i Dalarna. I videon förekommer en scen där man ser bandet komma ridande på hästar genom snön. Rykten gör gällande att det istället för U2 skall vara svenska flickor från en ridskola som är ’stuntwomen’ för bandet eftersom U2’s försäkringar inte skulle gälla om de själva gjorde något så farligt som att rida på hästar i de snötäckta svenska fjällen.

Anton Corbijn anländer till platsen efter att videon spelats in och tar ett par bilder innan det blir för mörkt och en av bilderna hamnar i mittuppslaget på vinylversionen av War. Detta var första gången Anton fotade U2 för ett skivomslag.

1981-02-09 Ritz, Stockholm
Enligt två väldigt trovärdiga källor ska U2 efter Måndagsbörs- och Undergroundspelningarna ha spelat ett tredje gig på natten på Ritz vid Medborgarplatsen (numera Laserdome). Denna spelning finns ej med i boken U2 Live som listar alla spelningar som gjorts av U2. Vilka låtar som spelades eller någon annan information från konserten finns inte i detta nu. Var du på denna spelning eller känner du någon som var där skulle vi gärna vilja komma i kontakt med dig!

se även konsertsidan

1981-02-09 Stockholm – SVT:s Måndagsbörsen
U2 spelar 11 O’Clock Tick Tock och I Will Follow på Måndagsbörsen. Bandet intervjuas på scenkanten av Staffan Schmidt innan de spelar de två låtarna. Detta är U2:s första TV-framträdande i Skandinavien. Bono säger ’We’re called U2, we’re from Dublin. We’re playing later at the Underground. We released our first album in Sweden, it’s called Boy’.

Länk med mer information kommer snart

1981-02-09 Underground, Stockholm
se konsertsidan