Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Gates Foundation ger Bono nytt pris

Gates Foundation ger Bono nytt pris

Melinda French Gates och U2:s sångare Bono från prisgalan Global Goals Awards den 19 september 2023. (Foto via YouTube)

Igår kväll anordnade Bill & Melinda Gates Foundation galan Global Goals Awards i New York. Man uppmärksammar de globala målen, och Bono fick det nyinstiftade priset för ”Årets Röst”.

”Där du lever ska inte avgöra om du lever”

”Priset hedrar individer som höjer rösten för att öka kännedomen om de globala målen, och gör dem till verklighet” förklarade French Gates och fortsatte: ”en av världens mest kända män, använder sitt kändisskap i kampen mot några av de problem som drabbar världens fattigaste människor. Därför får Bono Goalkeepers Voice Award”. Hon citerade ”Crumbs From Your Table” innan ett sammandrag om Bonos gärning.

Dedikerar priset till U2:s fans

Däremot var Bono själv inte på plats utan ”fast på kontoret”. ”Det är väldigt mycket science fiction här inne, men jag kan tyvärr inte teleportera mig till er” hälsar Bono på länk från Las Vegas.

Först tackar han både Bill och Melinda för ”det första stor-i-käften-priset”. Sedan dedikerar Bono utmärkelsen till U2:s fans, läkare, sjukvårdspersonal, journalister och andra som deltagit i kampen tillsammans med honom via ONE och (RED).

”[Satsningar på] utveckling fungerar. Klimatkrisen står för det motsatta och vi ska slåss för fortsatt utveckling, det är vad vi sysslar med i ONE” och ”ibland måste man arbeta med folk som inte vill jobba med och hitta en högre marknivå att stå på tillsammans.” konstaterade han. Bono avslutade med att uppmana åhörarna att fortsätta kämpa i en polariserad tid när mycket står på spel.

Halvlek för globala målen och toppmöte i FN

FN beslutade 2015 att anta 17 globala mål för att göra världen mer hållbar efter framgångarna med Milleniemålen mellan år 2000-2015.

Första halvleken är över, fram till 2030. Vissa framsteg möttes av bakslag, efter covid-19-pandemin och den ryska invasionen av Ukraina som drivit upp spannsmålspriser. För närvarande pågår det årliga toppmötet i FN:s generalförsamling i New York för att bland annat diskutera de globala målen.

Fattigdom, hälsa, och klimatkris i fokus

Bonos organisationer The ONE Campaign och (RED) arbetar främst med mål 1 (Ingen fattigdom) och mål 3 (God hälsa och välbefinnande). Under de senaste åren, efter HIV/AIDS och covid-19, har fokus varit att ta itu med klimatkrisen (mål 13). Klimatförändringarna är en drivkraft för extrem fattigdom och hotar även möjligheten till god hälsa och välbefinnande för oss alla. Människor som befinner sig i utsatta lägen tar den största smällen i denna nya verklighet som träder fram.

Lär dig om de globala målen på svenska via globalamalen.se.
Mer information om The ONE Campaign och organisationen (RED) finns på deras respektive webbplatser, på engelska. För den som vill djupdyka i statistiken finns data tillgängliga via data.one.org.

Källa: Goalkeepers Global Goals Awards (live via YouTube).