Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Edge och Whiley på BBC

Edge och Whiley på BBC

I samband med nyheten om jubileumsutgåvan igår, pratade The Edge i en intervju med radioprataren Jo Whiley. Programmet sändes i brittiska BBC Radio 2 på torsdagskvällen.

De samtalar om att skriva nya låtar, ”All That You Can’t Leave Behind”, lärdomar om livet under coronapandemin, och annat spännande. Vi har samlat några svar från intervjun.

”Jobbade på nya låtar”

Han börjar med att berätta att ”jag jobbade faktiskt med några nya låtar med Bono”. Gitarristen fick plötsligt fatta ett beslut om att antingen åka till Dublin eller till sin fru i Kalifornien. ”Jag valde frugan, så det kändes som rätt beslut.”

Om jubileumsutgåvan

”Det är ett album som vi verkligen älskade och trodde på då. I efterhand måste jag säga att om man tittar på låtarna som vi skrivit för det albumet hör de verkligen hemma bland våra allra bästa album” berättar U2 gitarristen och fortsätter; ”när vi funderade på hur man firar tjugoårsjubileet letade vi efter överblivet material, olika versioner av låtarna som vi spelat in vid den tiden, och några av de mer obskyra eller sällsynta och kanske till och med outgivna låtarna. Vi satte ihop en hel samling spår som man inte skulle kunna hitta på CD eller vinyl och vi har en massa saker som aldrig har släppts innan.”

Inspirationen bakom titeln

Edge: ”En väska med en bärbar dator som hade låttexterna till albumet stals från Bonos bil när den stod precis utanför The Clarence Hotel i Dublin.”

Whiley: ”Ställde det till problem?”

Edge: ”Ja, antingen ser man det som problem eller så kan det ha varit till hjälp, jag vet inte. Vi kommer nog aldrig att få veta. Alltså, jag menar inte att det var kul att han förlorade sitt arbete. Hela albumet inspirerades av den där tanken, du vet; bagage och ”vad du ska ta med dig när du inte kan ta med dig allt du behöver, utan bara de viktigaste sakerna. ’All That You Can’t Leave Behind’ ställer egentligen just de frågorna, kring vad som är viktigt och vad du inte kan leva utan.”

Han berättar också att tanken infiltrerade bandet och skapandeprocessen;

”Som band just då gick vi igenom precis det dilemmat. Vi har hängt med ett tag och kreativt finns det så mycket möjligheter. Vi kan i princip göra vad fasiken vi ville, men det skapar i sin tur stora problem, när man har så många alternativ. Så det var som en process av ’OK, vad är vi? ’Vilka är vi?’ ’Vad är det vi egentligen vill säga med det här albumet, när vi ser tillbaka på det om 20 år och tänker ’det där betydde något för oss’ och ’det där var en viktig sak att säga’.”
The Edge om att omdefiniera U2:s image med ”All That You Can’t Leave Behind”

Från dåtid till nutid

Edge ser också paralleller till samtiden, tjugo år senare: ”Jag tror att vi på ett märkligt vis är där igen nu, med COVID-19. Du vet, man tänker att ”Vad kan vi släppa taget om? Vad måste vi kämpa för att behålla?”. Jag tror att det är ett hälsosamt gäng frågor att ställa dig själv – vare sig du är rockstjärna eller inte. De där sakerna som man ofta tänker att man inte kan göra, och inse att du faktiskt kan fixa det!”

Vad kan Edge inte vara utan?

”Ja, det uppenbara antar jag: de man känner. Familj, vänner. Vet du vad, jag har faktiskt tänkt ganska mycket på en sak: att vara en bra anfader. Att vara någon som faktiskt tänker på långsiktiga saker. Att du lämnar över en värld som du gärna skulle leva i till nästa generation. Det är de sakerna som slår mig och jag antar att det är dags att börja tänka till”.

Intervjun i sin helhet finns att höra via BBC Radio 2 på länken nedan. Så här avslutar The Edge samtalet med Jo Whiley, innan hon spelade den akustiska ”Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of”:

Jag tror läxan som vi ska lära oss av det här är att det ordnar sig. Vi kommer att ta oss igenom detta om vi bara ser efter varandra. Det är verkligen det som allt handlar om
The Edge om vad han tar med sig från pandemin.

Källa: BBC Radio 2