Hoppa till innehåll
Startsidan » Diskografin » Under A Blood Red Sky

Under A Blood Red Sky

Omslag "Under A Blood Red Sky" (1983)
Omslag ”Under A Blood Red Sky” (1983)

Under den oerhört lyckade USA-delen av War-turnén fick bandet för sig att spela in en liveskiva då deras liveshower blivit vida omskrivna. En annan anledning man kan spekulera i är att man kände sig vara skyldiga Island Records pengar då October-skivan inte alls sålt i de mängder man hoppats.

U2:s manager Paul McGuinness hade idén att inspelningen skulle ske i Denver på en naturlig amfiteater uppe i Klippiga bergen vid namn Red Rocks. Red Rocks är en stor konsertarena som tar 9 000 åskådare, men eftersom försäljningen av War gick bra och man fick mycket rotation på radio i USA vågade man sig på att boka en spelning uppe i bergen. Att spela in en video där uppe skulle dock kosta en hel del eftersom logistiken inte var helt enkel.

Produktionen skulle kosta 250 000 dollar, pengar U2 helt enkelt inte hade, men konsertpromotorn Barry Fey, som promotat U2-konserter tidigare i sydvästra USA, gick in med pengar tillsammans med Island. Ett företag kallat ’U2 At Red Rocks Associated’ startades och TV-rättigheterna såldes till NBC som skulle använda det i sitt live-program ’The Source’. Brittiska TV-programmet ’The Tube’ stod för personalen.

Nu hade U2 dock inte tur med vädret. Ett ihållande regn- och åskväder dagen innan gjorde att scenbygget tog tid och Barry Few ringer McGuinness för att ställa in showen då en skiva och video inspelad i regn med halvfulla läktare knappast skulle göra U2 något gott. McGuinness och U2 vill inte ställa in utan kör på och under kvällen på konsertdagen slutar regnet och publiken har inte svikit bandet.

Konserten är en av U2:s mest energiladdade i karriären och videoinspelningen är en av rockhistoriens klassiker.

Konstigt nog valde dock U2 att bara sätta två låtar från detta framträdande på albumet Under A Blood Red Sky (namnet togs från textraden i ”New Year’s Day”, ironiskt nog den textrad som Bono under konserten bytte ut mot ”under a thunder cloud and rain”) nämligen ”Gloria” och ”Party Girl”. Övriga låtar är hämtade från spelningar i Boston och St Goarshausen, (dåvarande) Västtyskland.

Under Electric Co. förekommer tre andra låtar. Låten inleds med att Bono sjunger ’The Cry’, senare under låten sjunger han även små snuttar av ’Send In The Clowns’ av Stephen Sondheim samt ’I Want To Live In America’ från West Side Story. Dessa två låtar gav upphov till en rättslig tvist avseende royalties. På senare pressningar och utgåvor editerades därför dessa små stycken bort.

Albumets omslag är taget från Red Rocks och är ett fotografi av en tv-skärm som visade videoinspelningen.

Visserligen släpptes ingen singel till Under A Blood Red Sky men den video som oftast används till Sunday Bloody Sunday kommer från denna konsert.

Så tycker recensenten

Något underskattad liveplatta, som släpptes till reducerat pris i svallvågorna efter den enorma framgången med ”War”. Tempot är i sju fall av åtta enormt uppdrivet, vilket ger en intensitet som inte går att värja sig mot. Det är bara avslutande ”40” som har ett någorlunda lugnt tempo, men där bjuder den entusiastiska publiken å andra sidan på en allsång som får ståpälsen att resa sig i givakt. Den enda plumpen sätter jag dit för det okoncentrerade genomförandet av b-sidan ”Party Girl”, där det låter som om The Edge spelar med händerna intrasslade i sina gitarrsträngar.

Standout tracks: ”Gloria”, ”Sunday Bloody Sunday”, “40”.
Olov för u2.se

Spår

  1. Gloria
  2. 11 O’Clock Tick Tock
  3. I Will Follow
  4. Party Girl
  5. Sunday Bloody Sunday
  6. The Electric Co.
  7. New Year’s Day
  8. ”40”

Utgivningsdatum

21 november 1983

Skivbolag

Island Records

Producenter

Jimmy Iovine

Inspelad

Orpheum Theater, Boston, USA 6 maj 1983
Rockpalast Festival, Västtyskland, 20 augusti 1983,
Red Rocks, Colorado, USA, 5 juni, 1983