Hoppa till innehåll
Startsidan » Diskografin » Rattle And Hum

Rattle And Hum

Omslagsbild för U2:s album ”The Joshua Tree” från 1987. (Foto via u2.com)

Under tiden U2 åkte runt och turnérade med sin bautasuccé-platta ”The Joshua Tree”, fick man för sig att det var dags att föreviga det hela på film.

26-årige Phil Joanou fick förtroendet att åka med U2 på den tredje delen av turnén i USA och filma i tre olika format: 35 mm färgfoto och 35 mm svartvitt från konserterna samt dokumentärdelen i 16 mm svartvitt.

Bandet och dess dåvarande manager Paul McGuinness finansierar projektet helt själva och när filmen är klar letar de upp en distubutör som visar sig bli Paramount Pictures. När Edge i filmen frågar ”is film expensive?” svarar Phil Joanou ”nah, it’s the cheapest thing”. Knappast vidare sanningsenligt.

Till filmen, som är en blandning av dokumentär, svartvita bilder från en konsert i Denver (McNichols Arena 8/11/87) och färgbilder från en konsert i Tempe (Sun Devil Stadium 20/12/87) beslutar man också sig för att släppa en skiva med både live- och studiomaterial.

Studiodelen av skivan är inspelad på Point Depot och STS Stuidos i Dublin, A&M Studios i Los Angeles och Sun Studios i Memphis.

”Rattle And Hum” är i stor del en hyllning till den amerikanska musiken.

Där återfinns den stora gospelkören ”New Voices of Freedom” i liveversionen av ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For” (Madison Square Garden, New York, 28/9/87).

Där finns också rum för den betydligt mindre ensemblen med gatumusikanterna Sterling Magee och Adam Gussow som sjunger ”Freedom For My People”.

Framförallt är det U2:s egna rock- och bluestrippel ”Love Rescue Me”, ”Angel Of Harlem” och ”When Love Comes To Town” som visar att det är den amerikanska kontinentens musikstil som står i centrum. Låtarna ”Hawkmoon 269” (överbliven från inspelningarna av ”The Unforgettable Fire”) och ”All I Want Is You” är undantagen som bekräftar regeln.

Något U2 inte brukar strö omkring sig på albumen är covers men här dyker både The Beatles (”Helter Skelter”) och Bob Dylan (”All Along The Watchtower”) upp i liveversioner. Den senare starkt ommixad med mycket tillägg på en rätt tafflig orginalinspelning.

Den största hiten skulle dock visa sig bli den korta rockern ”Desire”. Klart influerad av amerikansk radiorock men ändå med ett definitivt U2-sound blev den en självklar ingrediens på den kommande Lovetown-turnén. Att den dessutom i stort sett är Van Morrisons ”Gloria” baklänges är något Van The Man påpekat mer än en gång.

”Rattle And Hum” beskrivs av en del som U2s första misslyckande. Skivan sålde helt ok efter att först gått ut strålande bra, men sedan tappat snabbt i försäljning. En del anser dock att ”Rattle And Hum” är U2s sista bra skiva innan metamorfosen som skulle inträffa under de kommande två-tre åren.

Det känns som att ”Rattle And Hum” är en skiva utan någon röd tråd. Liveframträdanden av visserligen populära låtar varvas med taffliga försök att hylla den amerikanska musiken. Det mest konstiga är kanske valen av livelåtar; ”Pride (In The Name of Love)”, ”Bullet The Blue Sky” och ”Helter Skelter”. Filmens höjdpunkter – ”With Or Without You”, ”Sunday Bloody Sunday” och ”Where The Streets Have No Name” – lämnades utanför skivan.

Filmen och albumet ”Rattle And Hum” släpptes samtidigt men innehåller trots detta alltså flera olikheter. Många av låtarna från albumet är hämtade från filmen. Vissa låtar som är med på albumet är dock inte med i filmen och vice versa.

Låtar som bara finns med i filmen:

  • Exit
  • Gloria
  • In God’s Country
  • Bad / Ruby Tuesday / Sympathy For The Devil
  • Where The Streets Have No Name
  • MLK
  • With Or Without You
  • Running To Stand Still
  • Sunday Bloody Sunday

Låtar på albumet som inte är med i filmen:

  • Hawkmoon 269
  • Love Rescue Me
  • God Part II

Efter att skivan och filmen kommit ut i slutet av 1988 åkte U2 på en turné under slutet av 1989 för att ytterligare marknadsföra skivan och filmen. Turnén kallades Lovetown och man spelade i små hallar i Australien och Europa.

Så tighta på scen som U2 var då har de knappast varit varken före eller efter. Den 30 december 1989 chockerar U2 sina fans när Bono berättar i slutet av en spelning på Point Depot i Dublin att man ”måste ge oss av och … och drömma upp allting igen”. Det tolkas av många som om U2 ska splittras.

Så tycker recensenten

Det finns få album som jag är så kluven inför som i fallet med “Rattle & Hum”. Å ena sidan är det berömvärt – och säkerligen nödvändigt, inte minst för bandets utveckling – att U2 utforskar sina musikaliska rötter. Å andra sidan ger det ett osammanhållet resultat, i alla fall om det släpps på skiva, som i det här fallet.

Livenummer varvas med nyskrivna låtar och om det till en början känns lockande och spännande känns det efter upprepade lyssningar desto mer splittrat och tröttsamt. Som bäst blir det då U2 skruvar ned tempot och rör sig på hemvan mark, som i ”Heartland” och ”All I want is you”. Som sämst blir det då kvartetten låter det illa dolda Dylan-komplexet ta överhanden (läs: ”Love Rescue Me”) eller då Bono kvider fram sin BB King-hyllning i den hopplöst tungfotade ”When love comes to town”.

Standout tracks: “Van Diemens Land”, “Heartland”, “All I want is you”
Olov för u2.se

Citat från bandmedlemmarna

”Det är en musikalisk resa.”
Larry om projektet ”Rattle And Hum” som blev både konsertfilm och musik på skiva.

Spår

  1. Helter Skelter
  2. Van Diemen’s Land
  3. Desire
  4. Hawkmoon 269
  5. All Along The Watchtower
  6. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
  7. Freedom For My People
  8. Silver And Gold
  9. Pride (In The Name Of Love)
  10. Angel Of Harlem
  11. Love Rescue Me
  12. When Love Comes To Town
  13. Heartland
  14. God Part II
  15. The Star Spangled Banner
  16. Bullet The Blue Sky
  17. All I Want Is You

Utgivningsdatum

10 oktober 1988

Skivbolag

Island Records

Producent

Jimmy Iovine

Inspelad

Sun Studios i Memphis Tennessee, USA
Point Depot och STS Studios i Dublin, Irland samt
A&M Studios i Hollywood, Kalifornien, USA