Hoppa till innehåll
Startsidan » Diskografin » October

October

Omslagsbild för U2:s andra album ”October” från 1981. (Foto via u2.com)

En av de bidragande orsakerna till att man nådde så stora framgångar med ”Boy”, kan sägas vara att man, som så många andra grupper, hade ett stort låtmaterial att välja ur när man äntligen skulle släppa sitt debutalbum.

Med ”October” var situationen en helt annan. Bandet hade tillbringat en hel del tid på turné och när man stod i begrepp att spela in uppföljaren hade man nästan hamnat i tidsnöd.

Saken blev inte bättre av att Bono lyckats bli av med sin väska innehållande alla texter till det planerade albumet. Efter en spelning den 22 mars 1981 i Portland, Oregon, hade bandet tagit emot några gäster i logen och när alla gäster gått upptäckte Bono att portföljen blivit stulen.

Innehållet i portföljen dök upp långt senare. En ny portfölj införskaffades och gavs tillbaka till Bono, år 2004. Våra vänner på atu2.com har en längre intervju med en av personerna som hade dess innehåll i sin ägo.

Det som framkom i anteckningsboken för mig, när jag tittade på den, var många ganska varma känslor – och att bara jag kan läsa ”hieroglyferna”. /…/ Det stämmer än idag – om någon hittade mina anteckningar skulle de inte kunna tolka vad jag skriver men det skulle jag göra.

Det enda problemet var att det var så länge sedan! Jag kunde inte riktigt förstå mycket av det jag läste. Men det som framgick var att detta verkligen var föregångaren till ”War”. Bilderna på ritningarna som jag gjorde av scenkläderna var för War-turnén – tillsammans med lite scenografi.

Det fanns bara en låt som jag vagt kunde uttyda, som var en tidig föregångare till ”Sunday Bloody Sunday.”
Bono berättar om sina intryck av det förlorade materialet från ”October” (via atu2.com, 2011)

Från början var det tänkt att albumet skulle heta ’Scarlet’, men detta ändrades sedan till ’October’ eftersom det var just denna månad det skulle komma att ges ut.

”October” är ett album med starka religiösa undertoner. Det var också under denna tid som Bono, The Edge och Larry började fundera väldigt mycket kring religiösa frågor. Adam, som inte är troende, kände sig ganska utanför i gruppen och det påstås att det var väldigt nära att bandet splittrades.

När albumet var klart och U2 gav sig ut på turné igen stod det snart klart att det inte hade tillfört nytt bra live-material till konserterna i den utsträckning man önskat. Även om publiken inte svek så gav det ej heller den ökade tillströmning av nya fans som man hoppats på.

Så tycker recensenten

Tidens tand har nött hårt på uppföljaren till succédebuten ”Boy”. I första hand kan man skylla det på det faktum att U2 inte hade lika lång tid i studion som under inspelningarna till ”Boy”. I andra hand kan man skylla det på det faktum att gruppen inte hade nog med material för att fylla ut ett helt album. Slutresultatet är därför sällsynt ojämnt.

Toppar som ”Gloria” och ”October” varvas med flummiga bas- och pukorienterade jam som ”Scarlet” och ”I Threw A Brick Through A Window”. Och för Adam Claytons slapbas-lir finns det verkligen inga ursäkter.

Standout tracks: “Gloria”, ”Tomorrow”, “October”
Olov för u2.se

Citat från bandmedlemmarna

Allt religion lyckas med att åstadkomma är att skapa osämja. Jag är riktigt intresserad, och influeras av, den andliga sidan av kristendomen snarare än den styrande delen med regler och förhållningssätt.
The Edge om det religiösa temat på ”October”

Spår

 1. Gloria
 2. I Fall Down
 3. I Threw A Brick Through A Window
 4. Rejoice
 5. Fire
 6. Tomorrow
 7. October
 8. With A Shout (Jerusalem)
 9. Stranger In A Strange Land
 10. Scarlet
 11. Is That All?

Utgivningsdatum

13 oktober 1981

Skivbolag

Island Records

Producent

Steve Lillywhite

Inspelad

Windmill Lane Studios, Dublin, Irland