Hoppa till innehåll
Startsidan » Diskografin » Nästa album

Nästa album

Platshållare för nästa albumomslag (Foto: Montage baserat på ”324” av grotos via Creative Commons)

Senaste nytt

Just nu är U2 på paus. Man har turnerat flitigt de senaste åren och enligt kollegorna på U2Songs.com vill man inte turnera igen innan man har släppt ny musik.

Inledningsvis var man fast på olika håll på grund av pandemin men har nu sammanstrålat vid olika tillfällen för semester eller arbete. U2Songs.com beskriver två aktuella projekt, medan Adam själv har berättat om ett tredje verk som är på gång där man experimenterar med arrangemang från bandets tidigare album.

Ett fjärde projekt verkar vara på gång. I november 2021 nämner flera medlemmar i bandet att man snart påbörjar inspelningar.

1. Ett nytt rockalbum

“Jag är väldigt exalterad över hur bandet låter på e-scenen. Det är en slags punkig energi, visceral energi, som visar att detta band är i toppform. Det här är ett verkligt ögonblick för oss. Vi kan stå upp mot vem som helst, var som helst. Och det får mig att tro att jag skulle vilja skapa ett ‘balls-to-the walls’-rockalbum.”
Bono till u2.com den 22 december 2018.

Det är härifrån tanken om ett rockalbum har uppkommit. Vi vet ännu inte om det är den vägen U2 kommer att gå, eller vilka de vill samarbeta med.

2. ”Songs of Ascent”

“Vi har ett vackert, extatiskt album som heter ’Songs of Ascent’, jag vet inte om vi kommer att avsluta det snart eller om det kommer att ta för evigt – det handlar om evigheten – det är ämnet. ’Songs of Ascent’ är 15 psalmer, efter de 15 stegen från kvinnokammaren upp till templet i Jerusalem. Det är en gammal idé. Jag är besatt av kung David i bibeln, som visar sig vara en riktig lögnare, men han var en rätt intressant karaktär, han var alltid brutalt ärlig mot Gud, även om han var en lögnare. Jag skulle gärna göra det.”
Bono till artisten Hozier i podcasten ”Cry Power”.

Strax efter att man gett ut ”No Line On The Horizon” 2009 började U2 prata om ett systeralbum kallat ”Songs of Ascent”. Man arbetade på skivan samtidigt som inspelningarna för ”No Line On The Horizon” inleddes sommaren 2007 i marockanska Fes.

Som förstasingel vid den tiden nämnde man ”Every Breaking Wave”. Som vi vet hamnade låten under ledning av Ryan Tedder på ”Songs of Innocence” istället, efter att ha missat inkludering på ”No Line On The Horizon” i sista stund. Det fanns ett helt gäng låtar som man arbetade på, och som listas nedan, men vi vet förstås inte om de är aktuella längre.

”North Star” – spelades live under 360°-turnén och en snutt hörs i filmen ”Transformers 3: The Dark of The Moon” (2011).

”Soon” / ”Kingdom of Your Love” – En av introlåtarna från 360°-turnén. Gavs ut som singel på vinyl tillsammans med konsertfilmen från Rose Bowl.

”Welcome” – En rocklåt som nämns av Daniel Lanois om arbetet i Fes från dennes bok ”Soul Mining” (2010). En tidig variant av titelspåret ”No Line On The Horizon”?

”Thank You For The Day” – Samarbete mellan Bono/U2 och Lanois. Olika versioner har förekommit men inte givits ut officiellt.

”Pilgrim’s Lack of Progress – House of Abraham” – En av låtarna som stod på Brian Enos tavla i Fes.

”Mother of Pearl” – En titel från boken ”And They Called Him Bono” av den holländske journalisten Bert van de Kamp.

”The Sacred Heart of Malibu” – Ännu en titel från van de Kamps bok.

”If I Could Live My Life Again” – inspirerades av den argentiske poeten Jorge Luis Borges.

”Lead Me In The Way I Should Go” – från arbetet med ”How To Dismantle An Atomic Bomb”

”You Can’t Give Away Your Heart” – från arbetet med ”How To Dismantle An Atomic Bomb”

3. ”Songs of Surrender” (Rykte)

“Vi leker med tanken att arrangera om några av låtarna som vi har och placera dem i en mer akustisk miljö. Edge sa ‘låt oss titta på dessa låtar och föreställa oss dem i ett annat sammanhang’. Så vi leker med det. Han lägger mycket arbete på att byta tonart och spela dem på piano, och sådana grejer.”
Adam berättar om det senaste projektet. (U2-X Radio, juni 2021).

Vi vet ännu inte mycket alls om detta projekt. Det som står klart är att det handlar om musik från U2:s tidigare utgivna verk och att man tittar på hur man kan presentera dem i ny skepnad. Enligt Adam experimenterar man fortfarande och har inte bestämt om det ska vara avskalat och naket, eller överdådigt, eller lite av varje. Bandet har också utmanat sig själva med att komponera om låtarna på till exempel piano, i en ny tonart, eller ett annat tempo.

Som inspirationskällor berättar Adam om Leonard Cohen och Johnny Cash, samt hur U2 gick tillväga när de skrev ”Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of”. Adam hoppas att detta verk kan ges ut innan 2022 inleds. Läs mer i vår nyhet här.

Under våren 2022 kommer rykten om att ”Songs of Surrender” väntas ges ut den 18 november i år med en förstasingel på radio i oktober. Läs mer om ”Songs of Surrender” ryktet i vår nyhet.

Övriga låtar

”Your Song Saved My Life” från ”Sing 2” (2021)

U2 har en låt med i den animerade filmen ”Sing 2”. Filmen har svensk premiär den 22 december där Tommy Körberg tolkar rollen som Clay Calloway, med Bono som röst i originalet men Körberg och de andra svenska skådespelarna fick tyvärr inte framföra låtarna i filmen.

We Are The People” (2021)

Den officiella låten till fotbolls-EM sommaren 2021. Bono och Edge blev inbjudna av den holländske DJ:n och producenten Martin Garrix som hade fått i uppdrag att skriva turneringens signaturmelodi. Läs mer i vår nyhet.

”Let Your Love Be Known” (2020)

Ett spår som började med Bono och sonen Elijah som var isolerade i Dublin under coronapandemin. Italienaren Zucchero har också gjort en egen version baserad på Bonos original. Låten vidareutvecklades till ”Sing 4 Life” med bland andra will.i.am från The Black Eyed Peas.

Citat om projekten:

Oktober 2021: Adam berättar för U2:s radiostation X-Radio:

”Nå, som folk förmodligen vet vid det här laget har vi en ny låt som kommer ut i filmen ”Sing 2”. Vilket är ett udda sammanhang för en ny U2-låt, men jag tycker att den passar riktigt bra.
Adam om U2:s bidrag till ”Sing 2” (U2 X-Radio, oktober 2021)

Maj 2021: Under våren besökte Adam, Bono och The Edge London för att fira sångarens födelsedag. I samband med detta spelade de två sistnämnda in musikvideon till EM-låten ”We Are The People”. Dessutom berättar Steve Lillywhite i samma veva att U2 besökt en studio och i ett telefonsamtal med Bono fick han veta att de var väldigt uppspelta över materialet. Det är dock oklart vad man arbetade på, och om Larry också närvarade.
Läs mer i vår nyhet här.

Juni/juli 2020: The Edge och Adam har båda pratat med Rolling Stone Magazine och medan Edge säger att de har långt kvar, indikerar Adam att man bara behöver färdigställa de låtar man har jobbat fram under 2019.

“Jag antar att frågan är om vi har en plan för att avsluta eller släppa skivan. Inte än så länge. Men det skapas mycket spännande musik.”
The Edge till Rolling Stone Magazine, 30 juni 2020

Det är alltid något på gång, som jag är säker på att Edge nämnde. Vi gjorde inspelningar förra året som gav oss några riktigt bra startpunkter och kompletta låtar. Det finns ett album redo att tillgå, vi vet bara inte riktigt när vi vill skicka iväg det.
Adam till Rolling Stone Magazine, 2 juli 2020

November 2019: Evenemanget U2 Conference hålls i Australien. Där berättar The Edges gitarrtekniker Dallas Schoo att U2 håller på att arbeta på ett nytt album och tillade ”…och jag tror att ni kommer att gilla det.”

September 2019: Ryan Tedder, som producerade och hjälpt till med låtskrivandet på de senaste två plattorna har varit i kontakt med U2;

“Jag pratade med dem [U2] förra veckan. Vi kommer jobba på nya låtar när jag är i Los Angeles. Jag tror att det blir en helt annorlunda skiva mot de senaste två verken. Det blir mindre komplext. Det är som en pendel. När ett album har en massa instrument och påkostad produktion vill man att nästa projekt ska vara avskalat. Man funderar på ’hur skulle det låta om man hade fyra musiker i ett rum tillsammans?’.

I mars 2020 släppte bandet 5 Seconds of Summer låten ”Best Years”. Spåret producerades av Tedder och har ett gästspel från The Edge. Kanske var det denna låt som Tedder arbetade på med U2 i september 2019:

Spår

  • Okänt

Utgivningsdatum

Okänt

Skivbolag

Island Records

Producenter

Ryan Tedder uppges vara inblandad i något U2-projekt. Oklart om det är ett album. Edge nämner i november 2021 den holländske DJ:n Martin Garrix som en kandidat.

Inspelad

Okänt