Hoppa till innehåll
Startsidan » Diskografin » Nästa album

Nästa album

Platshållare för nästa albumomslag (Foto: Montage baserat på ”324” av grotos via Creative Commons)

Senaste nytt

Uppdaterad 3 maj 2024

Enligt rykten från pålitliga u2songs.com väntas nästa U2 album till hösten 2024. Det är dock i skrivande stund oklart om bandet kan möta deadline från skivbolaget kommande juli, med tanke på att Larry har behövt en längre sjukledighet.

1. Ett nytt rockalbum (Songs For Fighting?)

“Jag är väldigt exalterad över hur bandet låter på e-scenen. Det är en slags punkig energi, visceral energi, som visar att detta band är i toppform. Det här är ett verkligt ögonblick för oss. Vi kan stå upp mot vem som helst, var som helst. Och det får mig att tro att jag skulle vilja skapa ett ‘balls-to-the walls’-rockalbum.”
Bono till u2.com den 22 december 2018.

Det är härifrån tanken om ett rockalbum har uppkommit. Bono utvecklade det hela för New York Times 2022, och AC/DC uppges vara en inspirationskälla. Adam har berättat att albumet vill utgöra motstånd mot alla de krafter som vi möts av i dagens samhället: klimatkrisen, demokratins vara eller icke vara, och en återgång till punkrockens kärna.

Enligt uppgift är U2:s avsikt att färdigställa detta projekt tillsammans med Steve Lillywhite och Jacknife Lee för utgivning mot slutet av 2024.

2. ”Songs of Ascent”

“Vi har ett vackert, extatiskt album som heter ’Songs of Ascent’, jag vet inte om vi kommer att avsluta det snart eller om det kommer att ta för evigt – det handlar om evigheten – det är ämnet. ’Songs of Ascent’ är 15 psalmer, efter de 15 stegen från kvinnokammaren upp till templet i Jerusalem. Det är en gammal idé. Jag är besatt av kung David i bibeln, som visar sig vara en riktig lögnare, men han var en rätt intressant karaktär, han var alltid brutalt ärlig mot Gud, även om han var en lögnare. Jag skulle gärna göra det.”
Bono till artisten Hozier i podcasten ”Cry Power”.

Strax efter att man gett ut ”No Line On The Horizon” 2009 började U2 prata om ett systeralbum kallat ”Songs of Ascent”. Man arbetade på skivan samtidigt som inspelningarna för ”No Line On The Horizon” inleddes sommaren 2007 i marockanska Fes.

Som förstasingel vid den tiden nämnde man ”Every Breaking Wave”. Som vi vet hamnade låten under ledning av Ryan Tedder på ”Songs of Innocence” istället, efter att ha missat inkludering på ”No Line On The Horizon” i sista stund. Det fanns ett helt gäng låtar som man arbetade på, och som listas nedan, men vi vet förstås inte om de är aktuella längre.

”North Star” – spelades live under 360°-turnén och en snutt hörs i filmen ”Transformers 3: The Dark of The Moon” (2011).

”Soon” / ”Kingdom of Your Love” – En av introlåtarna från 360°-turnén. Gavs ut som singel på vinyl tillsammans med konsertfilmen från Rose Bowl.

”Welcome” – En rocklåt som nämns av Daniel Lanois om arbetet i Fes från dennes bok ”Soul Mining” (2010). En tidig variant av titelspåret ”No Line On The Horizon”?

”Thank You For The Day” – Samarbete mellan Bono/U2 och Lanois. Olika versioner har förekommit men inte givits ut officiellt.

”Pilgrim’s Lack of Progress – House of Abraham” – En av låtarna som stod på Brian Enos tavla i Fes.

”Mother of Pearl” – En titel från boken ”And They Called Him Bono” av den holländske journalisten Bert van de Kamp.

”The Sacred Heart of Malibu” – Ännu en titel från van de Kamps bok.

”If I Could Live My Life Again” – inspirerades av den argentiske poeten Jorge Luis Borges.

”Lead Me In The Way I Should Go” – från arbetet med ”How To Dismantle An Atomic Bomb”

”You Can’t Give Away Your Heart” – från arbetet med ”How To Dismantle An Atomic Bomb”

Övriga låtar

Inga rykten för närvarande.

Citat om projekten:

Ett bullrigt, kompromisslöst, oresonligt gitarralbum. Bland dessa orimligheter är det troligt att jag kommer att använda den del av mig, den ilska som inte har hanterats, på ett bra sätt.

Juni/juli 2020: The Edge och Adam har båda pratat med Rolling Stone Magazine och medan Edge säger att de har långt kvar, indikerar Adam att man bara behöver färdigställa de låtar man har jobbat fram under 2019.

“Jag antar att frågan är om vi har en plan för att avsluta eller släppa skivan. Inte än så länge. Men det skapas mycket spännande musik.”
The Edge till Rolling Stone Magazine, 30 juni 2020

Det är alltid något på gång, som jag är säker på att Edge nämnde. Vi gjorde inspelningar förra året som gav oss några riktigt bra startpunkter och kompletta låtar. Det finns ett album redo att tillgå, vi vet bara inte riktigt när vi vill skicka iväg det.
Adam till Rolling Stone Magazine, 2 juli 2020

November 2019: Evenemanget U2 Conference hålls i Australien. Där berättar The Edges gitarrtekniker Dallas Schoo att U2 håller på att arbeta på ett nytt album och tillade ”…och jag tror att ni kommer att gilla det.”

September 2019: Ryan Tedder, som producerade och hjälpt till med låtskrivandet på de senaste två plattorna har varit i kontakt med U2;

“Jag pratade med dem [U2] förra veckan. Vi kommer jobba på nya låtar när jag är i Los Angeles. Jag tror att det blir en helt annorlunda skiva mot de senaste två verken. Det blir mindre komplext. Det är som en pendel. När ett album har en massa instrument och påkostad produktion vill man att nästa projekt ska vara avskalat. Man funderar på ’hur skulle det låta om man hade fyra musiker i ett rum tillsammans?’.

I mars 2020 släppte bandet 5 Seconds of Summer låten ”Best Years”. Spåret producerades av Tedder och har ett gästspel från The Edge. Kanske var det denna låt som Tedder arbetade på med U2 i september 2019.

Spår

  • Okänt

Utgivningsdatum

Förväntas 2024.

Skivbolag

Island Records

Producenter

Steve Lillywhite och Jacknife Lee (rykte)

Inspelad

Okänt