Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » Bono pratar minnen på BBC Radio 4

Bono pratar minnen på BBC Radio 4

Porträtt av Bono, gäst på "Desert Island Discs" på BBC Radio 4 (foto: Amanda Benson, BBC)

Kvart över tolv idag svensk tid sänder brittiska BBC Radio 4 ”Desert Island Discs” med Bono som gäst. Programmet ska gå att lyssna på via BBC:s webbplats, en kort tid efter sändning.

I programmet väljer gästen musik, en bok och ett föremål att ta med sig till en öde ö. Samtalet kretsar sedan kring gästens liv och resonemang för olika val som man har gjort i livet.

Bonos avsnitt blir som en förhandstitt på självbiografin ”Surrender – 40 låtar, en berättelse” som kommer i november. Irländska RTÉ skriver om dagens avsnitt, där U2-sångaren pratar minnen med programledaren Lauren Laverne. Därför kan den som inte vill veta något mer sluta läsa här.

En kämpig uppväxt

Bland annat berättar Bono om förhållandet till sina föräldrar, Iris och Bob Hewson. Sångaren berättar hur situationen hemma på 10 Cedarwood Road blev ansträngd efter Iris död. Han medger att han inte insåg hur kämpigt det hade varit för Bob efter hennes bortgång och bad senare sin far om förlåtelse.

Sedan drygt tjugo år tillbaka har Bono vetat om att han har en halvbror, som Iris aldrig fick kännedom om. Bono växte upp med en äldre bror, Norman, som delade hushåll med sångaren och pappa Bob. Med andra ord blev det ett hushåll med ”tre karlar som skrek på varandra” och Bono säger att han har haft ”samtal om aggressionshantering” genom årens lopp. Därför ser han sig själv som ”ett pågående arbete”.

”Folk trodde att det var Seamus Heaney!”

I samtalet pratar Bono också om politiken, hur hans engagemang ibland har varit ansträngande för de övriga medlemmarna i U2, men att de alltid gett honom stöd. De pratar även om bandets beslut att flytta delar av sin verksamhet till Holland. På Saint Patricks Day skrev Bono en privat Limerick till Nancy Pelosi, talman i det amerikanska representanthuset. Den handlade om irländarna och Ukraina men presenterades som en dikt, och fick stor spridning på sociala media. Så här berättar han själv om uppståndelsen:

”Den tog 10 minuter [att skriva], den försökte vara satirisk och rolig. Istället för att berätta att det var en Limerick, sa talmannen att det var en dikt. Så folk trodde att det var som [den irländske författaren] Seamus Heaney!”
Bono om sin Limerick till Nancy Pelosi på Saint Patricks Day 2022.

Bono om sin hälsa och framtid – ”U2 är inte färdiga”

I samtalet berättar Bono om operationen som han tvingades genomföra 2016, och som tidigare beskrivits som ”en dust med döden”. Vi får veta att den tog mycket lång tid, och innebar att man öppnade hans bröstkorg. Upplevelsen har gjort Bono ”känsligare för musik”.

U2:s framtid kommer också på tal. Sångaren berättar att bandet inte känner sig färdiga och att de fortfarande försöker få fram ”ljudet som vi hör i våra huvuden”. Det låter lovande, med tanke på att potentiellt två nya skivor är på gång fram till våren 2023.

Källor: BBC Radio 4 samt RTÉ Entertainment