Hoppa till innehåll
Startsidan » Biografin » ”Surrender”, 2020-nutid

”Surrender”, 2020-nutid

Spelningen i Mumbai på jubiluemsturnén för ”The Joshua Tree” blir ett naturligt avslut på en ovanligt intensiv period för U2. Efter tre turnéer på fyra år, och två albumsläpp på fem år, har bandet gjort sig förtjänta av en paus. Däremot blev pausen inte vad någon kunde föreställa sig. När de sista tonerna av ”One” klingade ut över DY Patil Stadium i december 2019 dröjer det innan vi får ser U2 på scen igen.

Coronapandemin

Det nya decenniet inleds med en folkhälsokris. Ett nytt coronavirus sprids världen över. Samhällen stängs på många håll ned. Sjukvården kämpar för att inte halka efter. Ett av de värst drabbade länderna i början av pandemin är Italien.

Hemma i Dublin sitter Bono och följer utvecklingen. Tillsammans med sonen Eli skriver han låten ”Let Your Love Be Known”, som handlar om att italienarna bygger gemenskap i krisen genom att sjunga från sina balkonger. Låten tolkas också av artisten will.i.am tillsammans med Jennifer Hudsom och Yoshiki. De döper om verket till ”Sing 4 Life”. Till slut hamnar låten hos den italienske sångaren Zucchero som kallar den ”Canta La Vita”.

Irländarna får under pandemin hjälp av U2. Bandet förmedlar via sina internationella kontakter personlig skyddsutrustning till Irlands sjukvårdspersonal motsvarande 10 miljoner euro.

Jubileumsfirande och uppgraderingar

Allt medan pandemin pågår fyller ”All That You Can’t Leave Behind” 20 år. Mästerverket uppmärksammas med en jubileumsbox och man tar tillfället i akt att uppdatera sin officiella YouTube-kanal. Flera äldre musikvideos uppgraderas till full HD-kvalitet, eller den nyare standarden 4K. Icke att förglömma att ”Boy” har hunnit bli 40 år.

”Jag tror att vi på ett märkligt vis är där igen nu, med COVID-19. Du vet, man tänker att ”Vad kan vi släppa taget om? Vad måste vi kämpa för att behålla?”. Jag tror att det är ett hälsosamt gäng frågor att ställa dig själv – vare sig du är rockstjärna eller inte. De där sakerna som man ofta tänker att man inte kan göra, och inse att du faktiskt kan fixa det!”

Året därpå bjuder U2 på ”The Virtual Road”, en konsertserie med tidigare utgivna konsertfilmer som direktsänds för att underhålla fans som sitter hemma under pandemin.

We are the people

Från vänster: The Edge, Martin Garrix (producent) och Bono från inspelningen av musikvideon till EM-låten ”We Are The People” i London

På grund av pandemin senareläggs fotbolls-EM till sommaren 2021. Tillsammans med producenten Martin Garrix från Holland släpper Bono och Edge den officiella låten ”We Are The People”. Låten framförs också på öppningsceremonin. Den tas emot med blandade reaktioner, och Aftonbladets musikrecensent Markus Larsson förkunnar att ”U2 var det sämsta laget i EM”.

Bono sjunger och spelar lejon i ”Sing 2”

Tommy Körberg tolkade Bonos roll som Clay Calloway i den svenska dubbningen av ”Sing 2” i december 2021.

När 2021 går mot sitt slut kommer den första nya U2-låten sedan ”Ahimsa” släpptes 2019. Det är musik för filmen ”Sing 2” där Bono för första gången lånar ut sin röst till det animerade lejonet Clay Calloway. Calloway är en gammal rockikon som lockas tillbaka till rampljuset av ett gäng vänner som anordnar en musikal. På svenska görs rollen av folkkäre Tommy Körberg. Släppet i november är planerat så att U2 hinner med en nominering för en Grammy men U2:s ”Your Song Saved My Life” är inte med bland de låtar som tar sig hela vägen till prisutdelningen.

Kämpa på, Ukraina!

Bono och Edge framför ”Walk On (Ukraine)” under insamlingsgalan ”Stand Up For Ukraine” (Skärmdump: YouTube)

När pandemin äntligen börjat lätta i februari 2022 ger sig Ryssland in i Ukraina. U2 ställer sig bakom det ukrainska folket; ”Walk On” plockas fram och görs om till en akustisk hyllningslåt för Ukraina och deras president, Bono och Edge besöker landet och ger en minikonsert. På sociala media är bandet tydliga med var de står, i ytterligare hyllningar till Ukraina. Borta i USA uppmärksammans U2:s engagemang genom att representanthusets dåvarande talare, Nancy Pelosi, delar med sig av ett poem som Bono skrivit på Saint Patricks Day. Det visar sig sedan att texten egentligen var en limerick, och Bono hade önskat att texten skulle stanna mellan de två.

Oh saint Patrick he drove out the snakes
With his prayers but that’s not all it takes
For the snake symbolizes
An evil that rises
And hides in your heart
As it breaks
And the evil has risen my friends
From the darkness that lives in some men
But in sorrow and fear
That’s when saints can appear
To drive out those old snakes once again
And they struggle for us to be free
From the psycho in this human family
Ireland’s sorrow and pain
Is now the Ukraine
And saint Patrick’s name now Zelenskyy
Bono skriver en Limerick för Saint Patrick’s Day 2022

Bono kapitulerar och briljerar i bokform

Premiär för Bonos bokturné ”Stories of Surrender” på The Beacon Theater i New York City, November 2022. (Foto: Ross Andrew Stewart via u2.com)

Det första stora projektet för det nya decenniet är ”Surrender”. Det börjar den 10 maj 2022 när Bono fyller 62 och samtidigt tillkännager sina memoarer. Arbetet med boken har varit på gång sedan åtminstone 2018 och är nu äntligen redo för utgivning. Boken kommer den 1 november 2022 och översätts till svenska med titeln ”Surrender – 40 låtar, en berättelse”. Strax därpå ger sig Bono ut på bokturné i Nordamerika och Europa, dock utan Sverige på turnéplanen.

I början av 2023 utannonserar U2 ”Songs of Surrender”, ett nytt album där man har arbetat om 40 tidigare utgivna låtar. De flesta har anknytning till Bonos bok då han döper kapitlen i boken efter låtarna. I syfte att marknadsföra albumet ger man ut en exklusiv men bantad vinylutgåva som kommer i regnbågens alla färger. Dessutom ger man förstås intervjuer, kortare konserter, och en särskild dokumentär med namnet ”Bono & The Edge: A Sort of Homecoming with Dave Letterman” presenteras på strömningstjänsten Disney+.

Las Vegas med eller utan Larry

Officiell grafik för utannonsering av U2:UV Achtung Baby Live At The Sphere (foto: u2xsphere.com)

I samband med Kennedy Center Honors 2022 intervjuas bandet för ett porträtt av journalisten Geoff Edgards. Porträttet väcker en stark oro bland U2:s anhängare världen över efter att Larry berättar att han ådragit sig svåra skador efter alla år av trumslagande. Det innebär att han behöver se över sina krämpor och U2 kommer behöva turnerna utan honom under 2023.

Med en påkostad reklamfilm under Super Bowl – finalen i amerikansk fotboll – tillkännager U2 att man kommer hylla ”Achtung Baby” med liveföreställningar i Las Vegas. Eftersom Larry inte kan vara med, lånar man trummisen Bram van den Berg från det holländska popbandet Krezip. Edge fick tips om Bram via producenten Martin Garrix. Efter en provspelning ihop konstaterade U2-gitarristen att ”han kom ihåg vissa U2-låtar bättre än jag, haha! Då visste jag: det här är vår kille”.

I skrivande stund har ”Songs of Surrender” precis släppts och vi väntar med spänning på spelningarna i Las Vegas, och det rockalbum som Bono har pratat om sedan 2018. Därefter väntar tydligen ”Songs of Ascent” som U2 har kämpat med sedan sommaren 2007. Tills dess önskar vi Larry god bättring och en lyckad återhämtning från de operationer som han står inför under 2023.

Viktiga datum

1 juli 2020

Bandets egna radiostation ”X-Radio” startar sändningar. Den hörs på Sirius XM-plattformen i USA, Kanada och Puerto Rico.

Oktober 2020

U2:s debutalbum ”Boy” firar 40 år, samtidigt som ”All That You Can’t Leave Behind” uppmärksammas för sitt 20-årsjubileum.

14 maj 2021

EM-låten ”We Are The People” släpps tillsammans med Martin Garrix.

3 november 2021

U2 släpper ”Your Song Saved My Life” från Sing 2. Det är den första nya U2-låten sedan ”Ahimsa”, 2019.

18 november 2021

Mästerverket ”Achtung Baby” firar 30 år.

9 mars 2022

U2:s storslagna album ”The Joshua Tree” fyller 35 år. Ännu syns inga spår av jubileumsfilmen ”Heartland” av Anton Corbijn från 2017.

8 maj 2022

Bono och The Edge bjuds in till Ukraina av president Zelenskyj. De spelar några U2 låtar akustiskt på en tunnelbanestation. Bono och Edge ser även förödelsen efter Butjamassakern.

10 maj 2022

Bono tillkännager sina memoarer ”Surrender – 40 låtar, en berättelse”. Senare ger han sig ut på en kort bokturné.

6 oktober 2022

Branschtidningen Variety rapporterar på sin nätupplaga att U2 bryter med sin manager Guy Oseary som varit med bandet sedan 2013.

4 december 2022

U2 tilldelas Kennedy Center Honors, Amerikas ädlaste utmärkelse inom kultur. I samband med utdelningen besöker man Vita Huset, går på gala och hyllas av bland andra Eddie Vedder, Hozier, Jamila och Brandi Carlile.

10 januari 2023

U2 släpper nyheten att man omarbetat 40 tidigare utgivna låtar på albumet ”Songs of Surrender”. Samlingen släpps den 17 mars på Saint Patrick’s Day med en gigantisk PR-kampanj.

13 februari 2023

U2 tillkännager ”U2:UV – Achtung Baby Live At The Sphere”. Hyllningsföreställningen till det klassiska albumet görs utan Larry på trummor när Bram van den Berg tillfälligt vikarierar på trumsitsen.