Hoppa till innehåll
Startsidan » Biografin » De tidiga åren, 1976 – 1980

De tidiga åren, 1976 – 1980

Feedback och The Hype

Bandet som snart skulle bli U2 bildades i Dublin hösten 1976, efter att det Larry Mullen hade satt upp en lapp på en anslagstavla i Mount Temple Comprehensive School. Larry som redan var en duktig trummis ville starta ett rockband och hoppades att få svar från andra musiker.

Ett flertal personer dök upp för audition i Larrys kök, dessvärre inga framstående musiker. När dagen var slut hade dock bandet Feedback bildats.

Förutom Larry bestod Feedback av Paul Hewson, som varken kunde sjunga eller spela men trots detta var fast besluten att han skulle vara med i ett rockband.

Vidare fanns det två gitarrspelande bröder vid namn Dick och Dave Evans som delade på en hembyggd elgitarr.

Sist men inte minst hade man begåvats med Adam Clayton, en basist vars främsta meriter var att han ägde en förstärkare samt ett rikligt ordförråd av coola termer från musikbranschen som han strödde friskt omkring sig.

Feedback började nu försöka lära sig spela. Man repeterade på kvällar och helger och var fast beslutna att lyckas. Namnet byttes ut till The Hype, inspirerat av ett av David Bowies kompband, men också som en kommentar mot musikindustrin.

På S:t Patrick’s Day 1978 deltog The Hype i en talangtävling i Limerick, anordnad av Harp’s Lager och CBS. Bandet lyckades vinna tävlingen och fick ta emot priset på 500 irländska pund samt möjligheten att spela in några demolåtar. Inspelningen av demolåtarna genomfördes hellre än bra och gav ingen vidare respons från skivbolagen. Man fortsatte att spela live och byggde upp en trogen skara fans som dök upp på bandets spelningar.

Plats på scen för U2!

En dag i slutet av mars 1978 bestämde sig Dick för att lämna The Hype och istället börja spela med The Virgin Prunes. Senare samma kväll äntrade alla fem scenen på Community Centre i Howth som The Hype. Efter några låtar kliver Dick av scenen och det förklaras att de övriga nu är ett nytt band som heter U2.

Namnet hade en god vän till bandet vid namn Steve Averill kommit på. Averill gillade korta namn som XTC och MC5 och just U2 blev en lek med ord och bokstäver som syftades dels på ”you too” som i ”du också” och även på det amerikanska spionflygplanet U-2 som användes under det kalla kriget. Trots tveksamhet från Bono, som i början inte gillade namnet, antogs det. Averill skulle senare få ett mångårigt samarbete med U2 via designbyrån som idag heter AMP Visual (tidigare; ABA och Four5One)

U2 får en manager

Ett av U2:s tidiga fans var Bill Graham som arbetade som journalist på Dublintidningen Hot Press. I april 1978 skrev Graham sin första artikel om U2, där han konstaterade att det fanns kvaliteter hos bandet, även om de behövde mogna lite på det musikaliska planet. I maj samma år tog Graham med sig en god vän vid namn Paul McGuinness till en U2-spelning på Project Arts Centre i Dublin.

McGuinness var föga imponerad av deras musikaliska prestationer, men desto mer tilltalad av deras entusiasm, ärlighet och sammanhållning. Han gick med på att att bli deras nye manager och ett samarbete inleddes som varade i över trettio år.

McGuinness tog nu över rodret från Adam och började boka in riktiga spelningar. Ryktet om U2 spred sig och de förekom allt oftare i media, såväl i tidningar som i TV. I september 1979 släppte man sin första skiva ”U2 Three”. Det var en en trespårssingel som innehöll låtarna ”Out Of Control”, ”Stories For Boys” och ”Boy/Girl”. Skivan gavs endast ut på Irland och den första utgåvan var begränsad till 1 000 numrerade exemplar. (En nyutgåva i 7000 exemplar släpptes världen över fyrtio år senare, under Record Store Day 2019).

Med självförtroendet stärkt av sin nya singel gav sig bandet ut på turné i England. Den 4 december på Hope & Anchor i Islington, London, hade man annonserats som ”The U2s” och det var hela nio betalande i publiken. Kvällen efter på Rock Garden i Covent Garden gick det mycket bättre, bandet annonserades nu som ”V2” och det kom dubbelt så många besökare till konserten. Paul McGuinness blev så glad över förbättringen att han firade med bandet genom att öppna en flaska champagne.

Skivkontrakt tecknas

Den 26 februari 1980 spelade U2 en konsert på National Boxing Stadium i Dublin inför 2 500 åskådare, deras dittills största publik. Genom en intensiv marknadsföring bland sina trogna och vädjanden till släkt och vänner lyckades man fylla arenan.

Allt detta iscensattes huvudsakligen för att imponera på en man: Island Records chef Bill Stewart, som befann sig i publiken på inbjudan från Paul McGuinness. Stewart blev också vederbörligen imponerad av U2:s energi och erbjöd dem ett skivkontrakt, vilket efter förhandlingar undertecknades i London i mars 1980.

Bandets andra singel, ”Another Day”, kom ut i februari 1980. Liksom ”U2 Three” gavs den endast ut på Irland av CBS, numera Sony Music. I maj samma år var det dags för ”11 O’Clock Tick Tock”, som i oktober följdes av ”A Day Without Me”.

Också dessa gavs ursprungligen ut av CBS, men en holländsk utgåva av ”A Day Without Me” gavs senare ut av Island Records, liksom en fransk promo. Under hösten 2020 gav man ut en nyutgåva av ”11 O’ Clock Tick Tock” med uppdaterat omslag, återigen för Record Store Day med en upplaga på 7000 exemplar.

Både U2 och deras publik var nu mer än redo för bandets första album.

Viktiga datum

december 1976

Feedback spelar på Mount Temples talangjakt men deras covers räcker inte för att vinna. Sannolikt bandets första spelning inför publik.

1978-03-17

The Hype vinner en talangjakt i Limerick, Irland, och får som pris spela in en demo i CBS:s studio.

1978-03-20

Dick Evans lämnar bandet under en konsert i Howth, Irland, och bandet tar namnet U2.

1978-03-25

U2 träffar Paul McGuinness för första gången. Kort därefter blir Paul bandets manager.

september 1979

U2 släpper sin första singel, EP:n U2 Three .