U2:s första album heter ”Boy” och gavs ut 1980 på Island Records. Det innehöll ett fräscht, nytt sound och texter som behandlade ämnen som andlighet och död.
Musikaliskt stack ”Boy” med sin avskalade rock ut från dåtidens mainstreampop. Trots detta – eller kanske just därför – fick albumet positiva recensioner i både den brittiska och irländska pressen.
Albumet följdes av U2s första turné utanför Irland och Storbritannien, vilken bidrog till att värva nya fans i Europa och USA. I februari 1981 spelade U2 för första gången i Sverige, men lyckades då klämma in ett TV-framträdande och två konserter på samma dag.
Andlig höst
1981 kom uppföljaren ”October”. På grund av U2:s ivriga turnérande hade bandet betydligt mindre tid till låtskrivande än de haft i fallet med ”Boy”. Dessutom hade Bonos portfölj med sångtexter stulits efter en spelning i Oregon, USA, i mars 1981. Texterna på ”October” är därför till största delen improviserade direkt i studion.
Tematiken är åter andlighet, nu med en klar dragning åt kristendomen. Musiken känns ofta trevande, ofokuserad och långt ifrån lika distinkt som på bandets första album. Edge får dock möjlighet att visa upp sin nyvunna skicklighet på två nya instrument: piano och tin whistle.
”October” fick ljumma recensioner. Den sålde dock förhållandevis bra, mycket beroende på den växande beundrarskara som U2 byggt upp genom sitt flitiga turnerande. Den låt från albumet som rönte störst framgång, och som också har stått sig bäst över tiden, är ”Gloria”. Den innehåller strofer på latin och tolkas ofta som en kristen lovsång, men texten är tvetydig och kan lika gärna handla om en kvinna, vilket enligt Bono var precis vad han eftersträvade. Framförd live innehåller Gloria en helt annan vitalitet och känsla än i originalinspelningen.
Även ”October” följdes upp med en turné. U2 började nu bli kända som ett bra liveband med ett stort humanitärt engagemang och, mycket tack vare The Edge, ett eget och speciellt sound. På grund av att försäljningen av albumet inte gått så bra som förväntat blir dock turnén kortare än man först planerat.
Det var också vid den här tidpunkten som Bono, Edge och Larry anslöt sig till Shalom Charismatic Christian Group i Dublin. De tillbringade mycket tid med bibelstudier och att diskutera kristen etik och andliga frågor.
Det är lätt att förstå om Adam, som inte är kristen, ibland kunde känna sig lite utanför. Hans tre kamrater brottades bland annat med frågan om de kunde vara troende kristna och samtidigt spela i ett rock’n’rollband. Larry och Bono bestämde sig relativt snabbt, medan Edge behövde lite mer tid.
Det hela slutade dock med att de alla beslutade att det inte fanns någon motsättning mellan deras tro och deras engagemang i U2.
U2 förklarar krig
Med U2:s tredje album kom bandets internationella genombrott. Redan den provocerande titeln och det starka omslaget väckte stor uppmärksamhet. ”War” gavs ut i februari 1983, gick direkt in på listorna i Storbritannien som nummer ett och blev kvar på albumlistorna i närmare tre år.
I jämförelse med ”October” innehåller ”War” ett mer kommersiellt men också aggressivare sound. Ämnen som krig och fred går igen på hela albumet, inte minst i texterna. Över lag var mottagandet från publik och kritiker positivt, men U2 fick också en hel del kritik för att de tog upp Nordirlandskonflikten och andra politiska teman.
Hits som ”Sunday Bloody Sunday” och ”New Year’s Day” medförde också att U2 nu klättrade på singellistorna världen över. Ändå hade man inte helt släppt den religiösa kopplingen, även om det här främst var fredsbudskapet inom kristendomen som stod i centrum.
Detta U2:s argaste album avslutades med deras kanske mildaste låt: ”40”, som binder samman Bibelns psalm nr 40 med frågan från Sunday Bloody Sunday, ”how long to sing this song?”.
”Länge väntade jag på Herren,
och han böjde sig ner till mig
och hörde mitt rop.
Han drog mig upp ur fördärvets grop,
ur slam och dy.
Han ställde mig på fast mark,
mina steg gjorde han trygga.
Han lade en ny sång i min mun,
en lovsång till vår Gud.
Många skall se det och bäva
och sätta sin lit till Herren.”
Redan innan ”War” kom ut gjorde U2 en kort ”för-turné” i Storbritannien och Irland, för att pröva de nya låtarna inför publik. Den efterföljande War-turnén matchade mer än väl succén med albumet.
Man spelade för utsålda hus med en energi som få. För att understryka fredsbudskapet och undvika missförstånd valde U2 att som symbol för turnén använda en vit flagga och Bono introducerade bandets största hit med orden: ”Det här är inte en rebellsång – det här är Sunday Bloody Sunday!”
Till Sverige kom U2 i december 1982, då de spelade på Konserthuset i Stockholm. Tidigare samma dag hade bandet varit i Sälen för att spela in videon till New Year’s Day.
Red Rocks
Under USA-delen av War-turnén beslutade man att filma och spela in en konsert live. Alla likvida medel U2 förfogade över satsades i projektet, som ägde rum den 15 juni 1983 i Red Rocks Amphitheatre utanför Denver i Colorado.
Konserten hotade länge att regna bort, men publiken trotsade ståndaktigt vädrets makter och precis när U2 skulle gå på scenen upphörde ovädret. Resultatet blev livealbumet Under A Blood Red Sky och köpvideon med samma namn. Den djärva satsningen gav resultat och U2:s rykte som ett exceptionellt liveband bara växte.
Vid hemkomsten till Dublin i augusti 1983 spelade bandet vid årets Phoenix Park-festival inför 20 000 åskådare. Konserten hade lockat storheter som Simple Minds och Eurythmics bland artisterna, och hölls vid parkens kapplöpningsbana. Därför kallades spelningen ”A Day At The Races”.
Det var U2 som stod för kvällens höjdpunkt och, som Hot Press recensent skrev, än en gång visade varför de är en sådan naturkraft på scenen.
The Unforgettable Fire
Efter framgångarna med ”War” och ”Under A Blood Red Sky” bytte U2 producent från Steve Lillywhite till Brian Eno och Daniel Lanois och därmed inleddes ett av de mest kreativt fruktbara samarbetena inom musikbranschen.
När albumet ”The Unforgettable Fire” släpptes 1984 stod de flesta U2-fans häpna över det nya soundet. Det man hörde var ett U2-album med starka influenser av Brian Enos dragning mot exprimentiell musik. Istället för den raka rocken på ”War” fanns här svävande, stämningsfull musik med ofta mångtydiga texter i låtar som till exempel öppningsspåret ”A Sort Of Homecoming” och titellåten The ”Unforgettable Fire”.
Det är därför något av en motsägelse att det som blev den största hiten från albumet är just den låt som sticker ut mest, nämligen ”Pride (In The Name Of Love)”. Den är en hyllning till Martin Luther King Junior, medborgarrättsaktivisten från Atlanta i södra USA, och jämför denne med Jesus.
Inspelningen av albumet dokumenterades på video och gavs ut under namnet ”The Unforgettable Fire Collection”. Dokumentären återfinns också som extramaterial till konsertfilmen ”U2 Go Home – Live from Slane Castle” som filmades under Elevation-turnén 2001.
I maj 1985 gav U2 också ut live-EP:n ”Wide Awake In America”. I januari 1985 väljer bandet åter Sverige som inspelningsplats för videon till låten ”The Unforgettable Fire”.
Vid tiden för Unforgettable Fire-turnén hade U2 kommit så långt att de nu spelade på större inomhusarenor. Turnén tog dem också till andra sidan jorden och för första gången spelade bandet i Australien och Nya Zeeland.
I Sverige gav man konserter både i Stockholm och i Göteborg.
U2 spelade också en bejublad konsert på Croke Park i Dublin inför 57 000 åskådare, vilken spelades in av irländsk TV och sändes under namnet ”Wide Awake in Dublin”.
Live Aid
Ingen av konserterna under Unforgettable Fire-turnén skulle dock komma att bli lika omtalad som den sista konsert U2 spelade under 1985.
Den 13 juli deltog bandet i Live Aid-galan på Wembley Stadium i London. Trots att man spelade på eftermiddagen, långt innan konsertens egentliga kulmen, blev U2 en av galans absoluta höjdpunkter.
Efter att spelat en av de tyngsta versioner av ”Sunday Bloody Sunday” man hört drar de iväg i en 11 minuter lång ”Bad”.
Bono beger sig ut i publiken, trots stränga förhållningsorder om att ingen artist fick lämna scenen, under Edges solo och efter en lång stund hittar han någon att dansa med.
Bono tror efteråt att allt var misslyckat och det tar flera veckor innan han inser att hans hopp från scenen, ner i publiken, var det som fastnade på de flesta åskådarnas näthinnor den dagen. U2 gick från att vara ett band för de insatta till att vara på allas läppar.
1986 begav sig bandet ut på en turné för att värva medlemmar till Amnesty International i USA. Turnén, som kallades Conspiracy Of Hope, blev en jättesuccé och U2 blev ”bandet med ett samvete” för den amerikanska kontinenten. Något som passade dem bra för tillfället men som skulle bli en belastning längre fram.
Rock’s Hottest Ticket
1987 kom så skivan som följde upp succén från Live Aid, ”The Joshua Tree”. Det var nästan tre år sedan U2 hade gett ut något nytt studiomaterial och förväntningarna på deras nya album var minst sagt höga. Skulle de lyckas leva upp till den standard de själva satt med Live Aid och Conspiracy of Hope-turnén?
Inför arbetet med ”The Joshua Tree” hade bandet låtit sig inspireras av äldre amerikansk musik med artister som bland andra Elvis Presley, Hank Williams, Woody Guthrie, Billie Holliday och BB King. Till dessa influenser hade man lagt sitt beryktade ”samvete” och dessutom hade Bono skrivit texter om kärlek på ett helt nytt sätt.
Något som senare skulle visa sig ovärderligt var att U2 vid den här tiden omförhandlade sitt kontrakt med Island Records, som då hade ekonomiska problem.
De finare detaljerna i uppgörelsen är inte offentliga, men ett av de viktigaste resultaten blev att U2 övertog äganderätten till alla sina mastertaper, vilket gav bandet fullkomlig artistisk och ekonomisk kontroll över sina inspelningar. Den enda artist inom rockbranschen som man med säkerhet vet har en motsvarande överenskommelse är The Rolling Stones.
Med ”The Joshua Tree” hade U2 skapat sitt första storverk och de tog nu klivet upp till att tillhöra de största banden i världen. Skivan hade hitsen som tog dem in på världens listor, men även djupet för att fånga recensenter och musikälskare.
När ”The Joshua Tree” släpptes vid midnatt den 9 mars 1987 blev det historiens snabbast säljande album – på bara 28 timmar hade det sålt platina. Att ”The Joshua Tree” är ett av den moderna musikhistoriens riktiga mästerverk råder det ingen som helst tvekan om.
U2 var nu ”rock’s hottest ticket” och turnerade i USA och Europa på fullsatta utomhurarenor.
Till Sverige kom bandet på nationaldagen 1987, då man spelade på ett utsålt Eriksbergsvarv i Göteborg. Delar av turnén filmades och filmen ”Rattle And Hum” gavs ut med intervjuer och livematerial från flera olika USA-konserter.
Även ett album med varvat studio- och livematerial släpptes under samma namn. Såväl film som album fick ett relativt gott mottagande när de kom ut, men snart svängde opinionen och kritiken började hagla. U2 anklagades för att upprepa sig själva, för att inte skapa något nytt utan bara använda sig av vad andra tidigare hade åstadkommit. Dessutom ansågs de av många som både pretentiösa och tråkiga.
Slutet på början
”Rattle And Hum” följdes upp av Lovetown-turnén i Oceanien och Europa under slutet av 1989. I slutet av turnén spelade U2 sin numera klassiska Nyårskonsert på Point Depot Theatre i Dublin.
Bono hade redan tidigare nämnt att U2 behövde ta en paus och ”go away and dream it all up again”. Detta tolkades av många som att bandet skulle splittras och man trodde att detta var slutet för U2, att världens största rockband ville avsluta i stor stil medan de fortfarande var bland de främsta.
Ingen hade kunnat förutse vad som väntade.
Viktiga datum
1980-10-20
”Boy” släpps och får mycket uppmärksamhet i pressen.
1981-08-16
U2 är förband till Thin Lizzy vid den årliga Slane Castle-festivalen. Flera låtar från ”October” spelas live för första gången, inklusive Gloria.
1983-02-28
”War” släpps. Den blir U2s första listetta i Storbritannien och når nr 12 i USA.
1983-05-21
U2 besöker Chicagos Fredsmuseum och utställningen ”Unforgettable Fire”, vilken innehåller konst gjort av offren från bombningarna i Hiroshima och Nagasaki, Japan.
På museet finns också en utställning tillägnad Martin Luther King Junior.
Dessa kommer bägge att vara en stor influens för bandet i arbetet med deras nästa album.
1983-06-05
U2 ger en konsert på Red Rocks Amphitheater utanför Denver, USA.
Ljud och bild från konserten spelas in och ges i november ut på liveskivan ”Under A Blood Red Sky” och videon med samma namn.
1985-07-13
U2 deltar i Live Aid-galan äger rum på Wembley Stadium i London.
april 1987
U2 hamnar på omslaget av amerikanska tidningen Time. Rubriken: Rock’s Hottest Ticket.
1988-10-27
Filmen ”Rattle And Hum” har världspremiär på Savoy Cinema i Dublin.
1989-12-30
Bono meddelar från Point Depots scén i Dublin att bandet ”have to go away and dream it all up again” vilket av en del tolkas som att bandet är på väg att lösas upp.