Hoppa till innehåll
Startsidan » Biografin » Achtung Baby till Pop, 1990 – 2000

Achtung Baby till Pop, 1990 – 2000

Efter Lovetown-turnén, som slutade några dagar in på det nya decenniet, spekulerades det om U2:s framtid och vissa trodde att de skulle splittras.

Att göra en uppföljare till ”The Joshua Tree” verkade inte helt lätt. 1990-talet var en tid av förändring i Europa, muren i Berlin hade fallit och nya tider väntade i det forna östblocket.

U2 hade under inspelningen av ”The Unforgettable Fire” blivit fascinerade av den plats i Östberlin där producenten Brian Eno hade spelat in skivor tillsammans med David Bowie under slutet av 70-talet. Studion, Hansa Ton Studios, var en gammal balsal från nazisttiden. I slutet av 1990 landade U2 tillsammans med producenten Daniel Lanois i Berlin för att inleda inspelningarna av sitt kommande album.

Detta skulle dock visa sig vara svårare än tidigare. Bono och The Edge var mer fokuserade på att experimentera utan att egentligen kunna leverera några låtar. Det material som fanns inspelat skickades till Brian Eno, som lyckligtvis kunde få ordning på idéerna. Under ett magiskt ögonblick i studion spelades ”One” in och efter det lossnade allt.

U2 slutförde albumet i Dublin för att sedan släppa det i november 1991. Titeln ”Achtung Baby” kommer från en fras som U2:s ljudtekniker Joe O’Herlihy hämtade från Mel Brooks film ”Det våras för Hitler”.

Förväntningarna på albumet var höga, men få hade kunnat ana att det var så här U2 lät anno 1991. I det nya materialet kunde man hitta spår av dans-, elektronisk- och industriell musik. De var ett helt annat band än det som stigit av scenen på Point Depot Theatre i Dublin den första januari 1990.

Både kritiker och fans mottog skivan med höjda tummar. Textmässigt präglades den av förhållanden i uppbrott, inspirerat av The Edges separation från Aislinn 1990, och bandets interna svårigheter.

Innan turnerandet ens hade börjat hade ”Achtung Baby” sålt i 7 miljoner exemplar. Albumet brukar räknas som ett av U2s bästa, här finns låtar som ”One”, ”Acrobat” och ”Even Better Than The Real Thing”.

En grandios galenskap

U2 gav sig ut på en världsturné som gick under namnet ZooTV. Inomhushallar fylldes med folk som möttes av en rockkonsert som mer liknade ett TV-program. Högteknologisk utrustning med storbildsskärmar presenterade en multimediashow. Turnén inleddes i Nordamerika och kom sedan över till Europa.

U2 fortsatte sedan i Nordamerika med en utomhusversion, kallad ZooTV – Outside Broadcast, som var ännu större med TV-master och gigantiska TV-skärmar. ZooTV-konceptet behölls även under Zooropa-turnén 1993. I juni 1992 fick Greenpeace hjälp av U2 att genomföra en olaglig protest mot det engelska kärnkraftverket Sellafield, som dagligen dumpade miljontals liter radioaktivt vatten i Irländska Sjön.

I början av 1993 började U2 åter att arbeta i studion. Från början var det tänkt att en singel skulle släppas, sedan en EP och till slut blev det ett helt album. Inspelningarna drog ut på tiden och när det i maj var dags för nästa del av ZooTV var albumet inte klart, utan U2 blev tvungna att direkt efter spelningarna flyga tillbaka till Dublin för att arbeta.

I juli var ”Zooropa” klar och den experimentlusta som inletts med ”Achtung Baby” märktes även på den nya skivan. Influenserna från producenten Brian Eno var tydliga och dessutom hade The Edge lagt ner ett så stort jobb i studion att han blev krediterad som medproducent på skivan.

En av de mest spektakulära låtarna från det nya albumet var ”Numb”, som ”sjungs” av The Edge, och den släpptes också som en videosingel. 1994 belönades ”Zooropa” med en Grammy för Bästa Alternativa Album. Sist på skivan återfinns ”The Wanderer”, med Johnny Cash som gästsångare.

Under Zooropa-turnén ville U2 skildra verkligheten som utspelades i Sarajevo under inbördeskriget, som verkade ha undgått medierna i världen. Den fruktansvärda vardag som den krigsdrabbade regionen upplevde fick inte det genomslag i medierna som krävdes för att omvärlden skulle förstå att någonting behövdes göras.

Medan folk mördades, torterades och våldtogs stod Europa handlingsförlamat. Ingen vågade ingripa eller verkade förstå vad som pågick.

För att belysa den hemska situationen beslutade U2 att med filmaren Bill Carters hjälp upprätta en direktkontakt via satellitlänk under några av sina konserter. Carter var på plats i Sarajevo och tillsammans sina vänner där riskerade han livet för att från Sarajevo berätta om vad som pågick i deras land, ibland inte alltför långt ifrån den plats där U2:s konsert ägde rum.

U2 gör filmmusik

En av de låtar som blev över från inspelningen av ”Zooropa” var ”Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me”. 1995 släpptes den som officiellt soundtrack till filmen ”Batman Forever” och låten blev ännu en hit för U2.

Under arbetet med ”Zooropa”-albumet kom Eno med förslaget att de tillsammans skulle improvisera fram idéer i en studio. Under slutet av 1994 tillbringade de några veckor i en studio i London, där Eno hade dekorerat färgglatt och inrett med flera TV-apparater som visade stumfilmer.

Resultatet släpptes ett år senare under bandnamnet Passengers och skivan fick titeln ”Original Soundtracks Volume 1”. Låtarna är, med ett undantag, musik till påhittade filmer.

Den enda som faktiskt blev musik till en film var ”Miss Sarajevo”, där operatenoren Luciano Pavarotti gästsjunger. Den låten skrevs ursprungligen för, och användes också i, Bill Carters dokumentär med samma namn.

När albumet släpptes var bandet tydliga med att markera att det inte var en ny U2-skiva, utan istället resultatet av det experimentella samarbetet mellan de fem medlemmarna i Passengers.

POP

När U2 skulle inleda arbetet med en uppföljare till ”Zooropa” valde man att kalla in Flood och Howie B som producenter.

Flood hade tidigare jobbat med U2, bland annat på ”Zooropa” och ”The Joshua Tree”. Howie B, en DJ och ett namn inom trip-hop, acid jazz och techno, skulle ge bandet nya möjligheter att utforska sitt intresse för dansmusik.

Inspelningarna tog plats i både Miami och Dublin. Albumet gick under flera arbetsnamn, men slutligen bestämde man sig för ”Pop”. I januari 1997 presenterades albumet och turnén, kallad PopMart i New York på varuhuset K-Mart i Greenwich Village.

På bara fyra veckor sålde albumet nästan 5 miljoner exemplar. Produktionen från ”Achtung Baby” hade nu resulterat i användandet av loopar, sequencers med mera. Det hela späddes på av att Larry inledningsvis var frånvarande vid inspelningarna, på grund av hälsobesvär.

Det lät som om U2 hade börjat göra techno. Eller… ? Trots den discoinfluerade förstasingeln ”Discothèque” fanns här också akustiska låtar som ”Staring At The Sun”. Textmässigt speglade plattan ett djup som kontrasterade mot det yttre.

ZooTV hade tagit U2:s scenshow till en ny nivå och PopMart var storleken större! Med världens största storbildsskärm, en citron, en gyllene båge och en cocktailpinne turnerade man runt jorden. Tveklöst var det här en av de mest spektakulära scenshower som gjorts. Problemet var bara att turnén bokats in innan albumet blev färdigt. Det påverkar förberedelserna inför premiären i Las Vegas som gör att PopMart, till en början, tas emot med viss skepsis.

Bono höll även sitt löfte till Sarajevoborna, att de skulle få se U2 live. 45 000 muslimer, kroater och serber såg U2 på Olympiastadion i Sarajevo den 23 september 1997. För första gången sedan krigsutbrottet gick tågen in till Sarajevo. Sedermera blev Bono hedersmedborgare och har fått ta emot ett särskilt hederspass utfärdat av Bosnien & Hercegovina.

För att sammanfatta det fantastiska 80-tal som U2 sedan länge lagt bakom sig släpptes samlingsalbumet ”The Best Of 1980-1990” i november 1998. Bandet hade även gjort en nyinspelning av ”The Sweetest Thing”, som ursprungligen tillkommit under arbetet med ”The Joshua Tree”.

Man började känna sig mätta på att experimentera. I slutskedet av PopMart-turnén började man jobba på nytt, enklare, material. Med ”POP”-eran hade U2 hade fått sig en smäll (ursäkta ordvitsen!) och behövde samla kraft för att resa sig igen.

Viktiga datum

1990-01-10

Sista konserten på Lovetown-turnén i Rotterdam. U2 tar efter denna konsert nästan ett helt års paus från studion och turnérandet.

oktober 1991

”The Fly” släpps som förstasingel från ”Achtung Baby” och petar ner Bryan Adams ”Everything I Do” från singellistornas topplacering.

1992-02-29

U2:s nästan två år långa världsturné ZooTV startar i Lakeland, Florida.

1992-06-11

ZooTV når Stockholm och där spelar bandet ”Dancing Queen” med Björn och Benny från ABBA. Men var är Frida och Agnetha?

1993-11-26

För första gången någonsin spelar U2 utan att alla fyra står på scenen. Adam är så sjuk att han inte kan spela och hans bastekniker Stuart Morgan ersätter för en kväll.

1995-11-12

Bono, Edge och Brian Eno framför Miss Sarajevo och One med Luciano Pavarotti på en konsert i Modena till förmån för det krigsdrabbade Bosnien.

1998-04-26

Bandet medverkar i det 200:e avsnittet av TV-serien Simpsons.

1999-11-24

I ett försök att få honom engagerad i Jubilee 2000-kampanjen skakar Bono hand med påven, som dessutom får Bonos solglasögon.