Hoppa till innehåll
Startsidan » Biografin

Biografin

Berättelsen om U2

De tidiga åren, 1976 – 1980

The Hype spelar på Mount Temple Comprehensive i Dublin (Foto: Niall O’ Carroll via Twitter)

Bandet som vi idag känner som U2 bildades 1976 i Dublin efter det att Larry hade satt upp en lapp på anslagstavlan i skolan där han sökte medlemmar till ett nytt band. Resan fram till det första skivkontaktet var lång. Vägen dit kantades av åtskilliga livespelningar, ett antal mer eller mindre lyckade demo-inspelningar, jakten på en kompetent manager och framför allt ett bra och slående namn. Det skulle komma att ta tre år innan man kunde ge ut sin första skiva.

LÄS MER…

Boy till Rattle And Hum, 1980 – 1990

Fotografering för ”The Joshua Tree” (Foto: Anton Corbijn via U2.com)

U2:s första album Boy gavs ut 1980. Då var U2 ett ungt band med lika mycket energi som naivitet. 1981 följdes Boy upp med October, som innehöll många religiösa undertoner. 1983 kom War, ett album som trots sitt hårda sound och krigiska namn handlade om fred. Inför The Unforgettable Fire 1984 bytte man producent och ett helt nytt U2 gjorde sig gällande: musiken var manisk och pådrivande med mycket vind, snö, och karga landskap. När The Joshua Tree kom 1987 hade U2 bevisat att man verkligen tillhörde de stora. Med ett album som innehöll en helhet som tidigare skivor saknat gav man sig ut på turné. Det hela dokumenterades i filmen och albumet Rattle And Hum. På tio år hade U2 lagt hela världen för sina fötter.

LÄS MER…

Achtung Baby till Pop, 1990 – 2000

Inspelning av musikvideon till ”The Sweetest Thing” i Dublin, september 1998 (Foto: okänd)

Efter att ha erövrat världen under åttiotalet undrade många om det fanns något kvar för U2 att uppnå. De som undrade mest var bandet själva. Efter den sista konserten som gavs under Joshua Tree-eran sa Bono att ”nu måste vi åka iväg och drömma fram allt igen”. Många tolkade det som att U2 var slut och att deras dagar var räknade. I slutet av 1991 kom så Achtung Baby och detta var något helt nytt. Vad hade hänt? Det var fräscht, det var skränigt, det lät hårt och metalliskt, det lät vackert. Det var U2:s nittiotal som kommit. Det var ZooTV!

LÄS MER…

All That You Can’t Leave Behind till ”Bomben”, 2000 – 2006

Promobild från ”How To Dismantle An Atomic Bomb” (foto: Anton Corbijn via u2.com)

År 2000 var det dags för en ny skiva och det talades om att U2 hittat tillbaka till sina rötter. Flera inomhusarenor i Amerika och Europa fylldes under den stora Elevation-turnén 2001. Osannolika 160 000 irländare och tillresta fans såg dem vid Slane Castle under två konserter i slutet av sommaren samma år. Efter ytterligare ett succéalbum och en framgångsrik turné kom en ny Best Of-platta som sammanfattade åren 1990-2000. Men än var det inte slut.

LÄS MER…

No Line On The Horizon och 360°-turnén, 2007 – 2011

Promobild från ”No Line On The Horizon” (foto: Anton Corbijn via u2.com)

Efter framgångarna med Vertigo-turnén hade U2 definitivt återerövrat sin position som världens största rockband, och uppdraget som hade inletts år 2000 var därmed delvis slutfört. Adam kommenterade att de inte hade för avsikt att komma tillbaka med rockplattan del 2 så kvartetten begav sig till Marocko tillsammans med producenterna Eno/Lanois för att hitta U2:s nya sound. Denna omställning ledde till att man fick tillräckligt med material för två skivor och det ryktades länge om ett dubbelalbum. Så blev det dock inte, men den efterföljande turnén blev ett rekordstort segertåg.

LÄS MER…

Songs of Innocence & Experience, 2011-2019

U2 spelar in musikvideon till “Ordinary Love” 2013 (Foto: Skärmdump från YouTube)

”Songs of Ascent” övergavs alltså. Tillsvidare. Däremot behöll man prefixet och inspirerades av William Blakes verk med samma namn när man under den här tidsperioden tittade tillbaka – och framåt. U2 ville berätta sin historia från början, från gatorna i Dublin till världens största arenor.

Vägen dit går förstås via ”The Joshua Tree”, och U2 klämmer in en jubileumsturné mitt i allting när albumet firar 30 år. Detta blir bandets mest intensiva period av turnérande på mycket länge. Bland annat bjuder man på ett rekordlångt besök med fyra spelningar i Sverige 2015, men sen blir vi utan konserter på de tre efterföljande turnéerna. Att man konsekvent skippar konserter i Sverige har aldrig hänt förut.

LÄS MER…

”Surrender”, 2020-nutid

U2 i Sao Paolo, Brasilien, 2017 (Foto: Olaf Heine via U2.com)

Det decennielånga konceptet med ”Songs of Innocence” och ”Songs of Experience” är avslutat och det är dags för nya äventyr.

U2 inleder ett femte årtionde som band. Det fortsätter att vara samma laguppställning som vid starten; Adam Clayton, Bono, The Edge och Larry Mullen Jr – legendariskt!

Några år senare släpper Bono sina memoarer ”Surrender” i det första stora U2-projektet på flera år. Dessutom ger han sig ut på bokturnén ”Stories of Surrender”, och Edge har letat i arkiven efter nya sätt att tolka U2:s låtskatt – ett projekt som utmynnar i det ambitiösa albumet ”Songs of Surrender”.

Larry är inte särskilt involverad då han behöver återhämta sig från skador som han ådragit sig genom åren och missar konserter under 2023. Härnäst väntar ett live-residens i Las Vegas på den hypermoderna MSG Sphere med holländaren Bram van der Berg på trumsitsen.

LÄS MER…

Snabbguide

25 september 1976

Larry Mullen Junior bjuder hem skolkamrater från Mount Temple Comprehensive till en provspelning i sitt kök.

Bland de hoppfulla finns Paul från Cedarwood Road, Dave från Rosemount Avenue, och Adam från Malahide.

Hösten 1976

Bandet Feedback har bildats och spelar tre låtar på skolgården.

Vintern/våren 1978

Feedback har blivit The Hype och spelar ”The Fool” på irländska RTÉ. Bandet hinner byta namn igen innan framförandet sänds i TV.

18 mars 1978

The Hype vinner en demoinspelning i talangjakt i Limerick. Kort därpå antas officiellt namnet U2.

25 maj 1978

U2 spelar inför sin förste manager, Paul McGuinness. Han blir kvar med bandet i över 30 år.

september 1979

U2:s första singel ”U2-3” släpps och spelas på radio.

26 februari 1980

U2 spelar inför 2500 åskådare på National Boxing Stadium i Dublin. Spelningen ger dem skivkontrakt med Island Records.

20 oktober 1980

Debutalbumet ”Boy” släpps.

9 februari 1981

U2 spelar i Sverige för första gången, och framträder på TV.

28 februari 1983

Första listettan med ”War” i Storbritannien.

5 juni 1983

U2 spelar in konserten på Red Rocks Amphitheater som blir ”Under A Blood Red Sky”.

1 september 1984

Albumet ”The Unforgettable Fire” släpps, och U2 inleder ett mångårigt samarbete med Brian Eno och Daniel Lanois som producenter.

13 juli 1985

U2 gör oväntad succé på den direktsända Live Aid-galan och blir världskända över en natt.

9 mars 1987

Mästerverket ”The Joshua Tree” befäster för alltid U2:s status som ett av musikhistoriens största band.

Jul- och nyårshelgen 1989

U2 avslutar 80-talet med spelningar i Dublin och Bono levererar uttrycket ”Dream it all up again”. Är U2 på väg att splittras?

18 november 1991

Gruppens färgsprakande mästerverk ”Achtung Baby” släpps och följs av den innovativa Zoo TV-turnén.

11 juni 1992

Showdesigner Willie Williams säger att U2 gjort den bästa spelningen i hans karriär på Globen i Stockholm. ABBA-grabbarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson gästspelar på ”Dancing Queen”.

26 november 1993

För första och sista gången spelar U2 på turné utan en bandmedlem. Adam missar spelningen i Sydney och basteknikern Stuart Morgan vikarierar.

25 april 1997

Den högteknologiska Popmart-turnén, med sin gigantiska videoskärm, gyllene McDonald’s M och discocitron får medelmåttig premiär i Las Vegas.

Bono kämpar med rösten under stora delar av turnén på grund av allergier. På ställen som Sarajevo, och i Sydamerika får man dock nytändning och gör några av sina viktigaste spelningar någonsin.

30 oktober 2000

U2 går tillbaka till sina rötter; fyra killar som spelar ihop. Eno och Lanois är åter producenter för ”All That You Can’t Leave Behind”. Succé-albumet ackompanjeras av Elevation-turnén. Allt får en ny innebörd i USA efter 11 september-attackerna.

3 februari 2002

U2 är pausunderhållning på Superbowl, finalen i amerikansk fotboll. Framträdandet hyllade offren för 11 september-attentaten och räknas som ett av de bästa inslagen i Superbowls historia.

24 november 2004

U2 ger ut ännu ett succéalbum, ”How To Dismantle An Atomic Bomb”, och världsturné. En månad tidigare presenteras en U2 iPod i samarbete med företaget Apple. Singeln ”Vertigo” säljer i rekordfart på iTunes.

29 juli 2005

Nu anländer Vertigo-turnén till Göteborg. Redaktionen på u2.se anordnar tifot ”Vifta Vitt” mot extrem fattigdom och slår bandet med total häpnad när de drar igång showen.

20 maj 2007

Världens första konsertfilm i 3D, ”U2:3D”, har premiär i Cannes. Materialet kommer från Sydamerika-delen av Vertigo-turnén. Den 28 november visas filmen i Sverige på utvalda biografer.

30 juni 2009

Den banbrytande 360°-turnén har premiär i Barcelona. Det blir en riktig långkörare och rekordsättare. 2011 är man i mål, som tidernas mest sålda konsertturné.

2019 bryts sviten på topp av Ed Sheeran. Scenen, ”The Claw”, hamnar senare permanent på ett akvarium i Salt Lake City.

12 november 2013

Bandets förste manager Paul McGuinness lämnar över ansvaret för U2 till amerikanen Guy Oseary, grundare av managementbolaget Maverick.

9 september 2014

Uppföljaren till ”No Line On The Horizon” släpps omedelbart, kostnadsfritt, och automatiskt till användare av Apple-tjänsten iTunes.

Bandet tvingas strax be om ursäkt och ”Songs of Innocence” går inte alls lika bra som tidigare verk när försäljning startar i fysiska butiker. Svenska Lykke Li medverkar på låten ”The Troubles”.

16 november 2014

Bono får allvarliga skador i en cykelolycka. Han tvingas till operation och kommer inte kunna spela gitarr igen.

Marknadsföringen av ”Songs of Innocence” skjuts upp men turnén blir av som planerat.

September 2015

Inomhusturnén iNNOCENCE+eXPERIENCE-kommer till Stockholm. Med sig har man en catwalk och en transparent videovägg som går tvärs över arenagolvet.

Den tredje kvällen av fyra flyttas på grund av ett säkerhetshot. Dessa fyra blir de sista spelningarna i Sverige på flera år.

12 maj 2017

U2 firar 30 år med ”The Joshua Tree” och drar ut på en jubileumsturné. Inga spelningar ges i Norden.

2 maj 2018

eXPERIENCE + iNNOCENCE-turnén inleds i USA och tar vid där iNNOCENCE + eXPERIENCE-turnén slutade.

Videoväggen och e-scenen har rustats upp, man experimenterar med ”förstärkt verklighet” och U2 spelar inga låtar från ”The Joshua Tree”. Däremot får ”Acrobat” äntligen livepremiär och Macphisto är tillbaka!

15 december 2019

The Joshua Tree-turnén 2019 avslutas med bandets första spelning i Indien. Man spelar singeln ”Ahimsa” med A.R. Rahman. Även Sydkorea, Singapore och FIlippinerna får se U2 för första gången.

Första halvåret 2020

U2 är fast på olika håll på grund av pandemin med det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Bono och Adam, som båda fyller 60 år, skymtar till i olika sammanhang. Dygnet-runt kanalen ”U2-X Radio” lanseras på satellitradio i Nordamerika.