Hoppa till innehåll
Startsidan » Alla nyheter » 40 Cities: Stockholm

40 Cities: Stockholm

Idag sparkar U2 igång en interaktiv PR-kampanj kring ”Songs of Surrender”.

Eftersom albumet innehåller 40 låtar har man bestämt sig för att göra reklam på 40 platser runt om i världen under banderollen ”40 cities”. Stockholm är den enda platsen i Norden som är med i kampanjen. Simon tog sig in till huvudstaden för att ta reda på vad som väntar där.

Platsen

Enligt kartan ligger platsen nära Sergels Torg. Det enklaste sättet att ta sig dit på, är att resa med tunnelbanan och ta uppgång från T-Centralen (Sergels torg/Drottninggatan).

I Stockholm är meddelandet del av en digital anslagstavla ovanför Intersport butikens entré vid Klarabergsgatan 23-29 (kvarter Hägern Större). Här växlar U2:s reklam med lokala annonsörer. Ha litet tålamod så dyker den upp.

Meddelandet och upplåsning av exklusivt innehåll

Beroende på hur exakt GPS funktionen är på din telefon, kan du aktivera kampanjen en bit bort från Klarabergsgatan. Kampanjen kan också på- och avaktiveras om webbplatsen anser att du inte är riktigt på plats än. Väl där fungerar det stabilt och du kan låsa upp det exklusiva materialet. Du når kampanjen via fortycities.u2.com

Låttexten

För varje plats har U2 valt en strof från en av de 40 låtarna. Stockholm och Sverige har ”Invisible” från 2014. Låten tillhör Larrys skiva på ”Songs of Surrender”.

Hashtaggen #U2SOS40 står tokigt nog runt hörnet, upp på Drottninggatan vilket gör upplevelsen något osammanhängande. Lätt att missa.

40 Cities-kampanjen i Stockholm (foto: Simon/u2.se)

”I’m more than you know
A body in a soul
You don’t see me
But you will
I am not invisible”

Vågar man hoppas på att det är en antydan om att U2 vill komma tillbaka till Sverige, för första gången på nästan 10 år, om det blir en sommarturné 2024?

Souvenirer

Man låser även upp souvenirer i webbläsaren. Det du får tillgång till är två olika t-shirts i olivgrön färg som bara går att köpa när du är på plats, så ha GPS-funktionen ingång. Dessa kostar 410 kr styck och finns i storlek S till 2XL. Det ena motivet har albumets omslag (utan titel). På den andra tröjan finns en vit flagga (med motivet ”U2 Songs of Surrender” på ryggen, som ritats av Bono).

Det finns också en tygkasse i samma färg med albumets omslag på, som kostar 296 kr.

Souvenirerna sägs vara exklusiva för Stockholm men det finns ingenting utmärkande om varken Sverige eller Stockholm på dem.

Virtual fan billboard

Funktionen ”Virtual fan billboard” när den är upplåst

Det andra som du låser upp på plats är ett fotoläge. Där kan man posera som de fyra bandmedlemmarna på skivomslaget. Du får några sekunder på dig att komma till rätta innan kameran tar kort på dig. Tanken är det det ska motsvara upplevelsen i en fotoautomat men det kändes litet olustigt om man inte hinner komma på hur man vill göra. Det går dock att göra om, för den som känner att man vill göra ett nytt försök.

Efteråt sätter webbplatsen ihop bilderna till din egen variant på det nya omslaget. Litet småkul sådär. Nej, jag tänker inte dela min version. Den blev väldigt tråkig! 🙂

Den 20 mars, på måndag, dyker den sista belöningen upp. Den hör ihop med Virtual fan billboard och du kommer förmodligen kunna se foton från andra fans i samma stad, men vi vet inte ännu.

Spellista med 40 creators

Det sista som ingår i kampanjen är en länk till de videoklipp som skapats. Det är korta klipp på 1 minut av varje låt från skivan, som laddats upp till YouTube och U2:s officiella kanal där. Spellistan är inte låst till geografisk plats och du kan se klippen här.

Har du varit på Drottninggatan ännu? Dela med dig på sociala media till oss via Facebook eller Twitter.

2023-03-17
Simon, Stockholm