Hoppa till innehåll
Startsidan » 2001-08-25

2001-08-25

Slane Castle, Dublin, Irland

Vid Elevationturnéns planläggande var det tänkt att U2 skulle avsluta den europeiska delen med en spelning på hemmaplan, närmare bestämt den 25 augusti vid Slane Castle, ca 4 mil norr om Dublin.

När de 80,000 biljetterna släpptes den 11 mars tog det bara 40 minuter innan de var slutsålda. Eftersom suget efter biljetter var så enormt beslutade U2 att söka dispens för att få göra ännu en spelning vid slottet veckan efter. Ärendet gick ända upp till den irländska regeringen och självaste premiärministern uttalade sitt stöd för att de skulle få genomföra en andra konsert.

Biljettsläppet till den andra konserten anonnserades aldrig ut via media, men trots detta lyckades man ändå sälja slut dessa biljetter på 90 minuter.

Förväntningarna på konserterna var enorma hos både fans och massmedia. Allt man pratade om var hur otroligt spännade det skulle bli att se U2 spela i Slane igen, för första gången på 20 år. Sist bandet hade uppträtt på denna klassiska mark var 1981 som förband till Phil Lynotts Thin Lizzy.

Den 21 augusti, fem dagar innan konserten, kom beskedet att Bonos pappa hade gått bort. Vilda spekulationer tog genast fart om hurvida konserten skulle genomföras eller inte. Bono och U2 lät snabbt förklara att man inte hade några planer på att ställa in någonting till följd av det tragiska som inträffat.

Faktum är att man till och med samma kväll genomförde sin planerade spelning vid Earl’s Court i London. Dagen innan det var dags för den första spelningen vid Slane jordfästes Bonos far, Bob Hewson, i Dublin.

Att uppleva en konsert med ett så engagerat band som U2, på hemmaplan tillsammans med 79 999 andra fans, är en känsla och en upplevelse som är väldigt svår att förklara med ord.

Det hela blev en mycket stark och gripande hyllning till den man som uppfostrat och präglat en av vår tids största textförfattare och artister.

Bilderna nedan är tagna av vår tidigare redaktionsmedlem Mårten:

Mer läsning:

Låtlista

 1. Elevation
 2. Beautiful Day
 3. Until the End of the World
 4. New Year’s Day
 5. Kite
 6. A Sort Of Homecoming
 7. I Will Follow
 8. Sunday Bloody Sunday
 9. Wake Up Dead Man
 10. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of
 11. In A Little While
 12. Dancing In The Moonlight
 13. Desire
 14. Staring at the Sun
 15. Bad
 16. Where the Streets Have No Name
 17. Mysterious Ways
 18. Pride (In The Name Of Love)
 19. Bullet the Blue Sky
 20. With or Without You
 21. One
 22. Walk On / Hallelujah