till turnésidan

Zooropa Tour

1993-05-07 - 1993-12-10

Efter Zoo TV:s utomhusdel i USA, Outside Broadcast, tog bandet ett par månaders vila och under tiden spelade man in Zooropaskivan. 43 konserter bokas i Europa och alla utomhus i stora stadions vilket gör det möjligt att så många europeiska fans som möjligt får se bandet efter att man under senare delen av 80-talet spelat färre konserter än vad som krävts för att stilla intresset.

Zooropa döps turnén till precis som skivan. Turnén startar 9:e maj i Rotterdam och under de första två månaderna av turnén spelar man inga låtar från den kommande skivan som släpps först den 5:e juli. Den första hela låten från albumet som spelas är Numb som spelas i Rom 7:e juli. Den andra är Stay (Faraway, So Close!) och den premiärspelas på Stockholms Stadion den 31:a juli.

Till turnén har Bono avvecklat sin Mirrorballman-figur och ersatt den med en roll som passar den icke-amerikanska publiken bättre, Mr MacPhisto. MacPhisto är klädd i en guldlamédräkt, guldplattformskor, hårt sminkad och som grädde på moset ett par röda horn på huvudet. MacPhisto kommer ut till extranumrena och gör en halvt talat, halvt sjungen Desire (inklusive explosioner som sprider ut Zoo Ecu:s över publiken) innan han gör kvällen obligatoriska telefonsamtal. Ofta till en taxifirma eller resebyrå eftersom han "är trött och vill åka hem".

Nu slutar det lyckligtvis inte så utan man avslutar konserten med Ultra Violet (under sista delen av turnén utbytt mot Lemon), With Or Without You, Love Is Blindness och en falsettsångsrik Can't Help Falling In Love.

Europadelen av turnén avslutas med två bejublade konserter i Dublin. Den senare, 28:e augusti, sänds direkt på radio världen över och når 400 miljoner potentiella lyssnare. U2 återupptar sedan turnérandet i mitten av november då man avslutar Zoo-konceptet med 10 konserter i Australien, Nya Zeeland och Japan. Ett av de största samtalsämnena är när Adam på grund av personliga problem missar en konsert i Sydney, dessutom kvällen innan det att man ska sända en konsert live somPay Per View till hela världen. Lyckligtvis repar sig Adam till den andra Sydneykonserten och hans bas-tekniker Stuart Morgan slipper agera stand-in igen.

Konserter per land

Italien 8
Australien 6
Tyskland 6
England 5
Holland 4
Frankrike 4
Irland 3
Skottland 2
Nya Zeeland 2
Schweiz 2
Spanien 2
Japan 2
Wales 1
Belgien 1
Norge 1
Portugal 1
Ungern 1
Sverige 1
Danmark 1

Konserter totalt: 53

Låtar som spelades på turnén (antal ggr):

Konsertartiklar

Leg 4 Zooropa/Europa

(43 konserter)

Leg 5 Zoomerang/New Zooland/Japan

(10 konserter)