till turnésidan

Elevation Tour

2001-03-24 - 2001-12-02

Efter de två gigantiska konceptturnérna Zoo TV och PopMart var U2 angelägna om att göra en med back to basic-turné. Det passade så klart bra eftersom skivan All That You Can't Leave Behind i mångt och mycket var ett steg tillbaka till 80-talets U2.

Även om nu Elevationturnén var rätt oflashig jämfört med nämnda turnén var det på intet sätt bara en scen, ett band och lite ljus. Nej, det handlade trots allt om fyra stora skärmar hängandes över scenen som visade varsin medlem i bandet, det handlade om två catwalks rakt ut i publiken som nästan mitt ute på arenagolvet mötte varandra, formade ett hjärta och skapade en b-scen och dessutom ett utrymme innuti för 350 fans som fick uppleva känslan av att bandet var "överallt", var man än vände sig så stod man med ryggen mot någon av dem. Scénbygget var genialt och skapade en väldig närhet för alla i arenan.

Sen flyttade tyvärr Elevationshowen utomhus för vissa konserter. Det handlade tyvärr mest om att maximera vinsten, och till viss del stilla ett enormt publikintresse, när man i Italien, Holland och Irland valde att flytta utomhus. Det så kallade hjärtat fick inte alls samma funktion när dess spets inte länge hamnade mitt i publikutrymmet utan 90% av åskådarna stod alldeles för långt ifrån för att kunna den närhet med bandet som på sätt och vis hela turnéns budskap var. Kort sagt, det blev som en vanlig utomhuskonsert.

Elevationturnén började i mars 2001 i USA och efter 50 shower där bar det av till Europa för cirka 30 konserter på sommaren och sedan hade man planerat att återvända i september till USA för konserter. Dock kom 11:e september-attentaten i mellan och det blev diskussion om huruvida U2 skulle fullfölja turnén. Många andra band ställde in turnér, både i USA och Europa men U2 valde att fortsätta vilket visade sig vara rätt. U2 blev en samlande kraft i en svår tid och framför allt New York-konserterna blev en enda lång hyllning till New Yorks brandmän och poliser. Turnén avslutades i december där den hade börjat nio månader tidigare, i Miami.

Konserter per land

USA 70
Kanada 10
England 8
Tyskland 4
Holland 3
Schweiz 2
Skottland 2
Frankrike 2
Sverige 2
Belgien 2
Österrike 2
Irland 2
Danmark 2
Italien 1
Spanien 1

Konserter totalt: 113

Låtar som spelades på turnén (antal ggr):

Konsertartiklar

Leg 1 Nordamerika

(50 konserter)

Leg 2 Europa

(33 konserter)

Leg 3 Nordamerika

(30 konserter)