Nästa studioalbum: Allmänt

Senast uppdaterad: 2009-02-15

Under arbetet med det kommande studioalbumet har Adam filmat och publicerat ett antal korta videoklipp på u2.com för betalande medlemmar. Även vanliga besökare har senare kunnat ta del av dessa klipp.

 1. Larry Drumming - (27 april 2008)
 2. Green Tea - (31 maj 2008)
 3. Edge Back - (8 juni 2008)
   The Edge spelar in olika gitarrspår:
   • Akustiskt: Gretsch White Falcon-gitarr
   • Ackordföljd: F#m, C#m, A, E, B, Bm
   • Led Zeppelin möter The Fly, möjligtvis är detta delar av låten Stand Up
   • Typiska delay-dränkta riff
 4. Adam Bass - (16 juni 2008)
   Adam spelar in en bas-slinga som påminner om Zoo Station. Eno's elektroniska delar och en bråkdel av ett sångspår hörs.
 5. The Couch - (20 juni 2008)
   Tystlåten diskussion från Bono, Edge och Lanois om låttexter i soffan.
 6. Larry In Studio - (28 juni 2008)
   Larry kliver in och gör soundcheck. Ett spår med mexikanska rytmer spelas i bakgrunden.
 7. Eno's Keys - (4 juli 2008)
   Brian Eno spelar in en syntslinga med hörlurar på. Klippet ackompanjeras med en avskalad version av Lanois' Agave.
 8. Adam Fans - (12 juli 2008)
   Adam hälsar på fans utanför studion och spelar in en rytmisk basgång med stöd från Larry och Eno.
 9. Larry Drums - (18 juli 2008)
   Larry trummar nån slags marschtakt.
 10. Motorcycle - (1 augusti 2008)
   Bono och Lanois skojar med varandra, därefter spelas det in ett spår med glockenspiel.
 11. Larry Stuff - (9 augusti 2008)
   Klippet involverar hela kvartetten. Bono spelar in ett tillfällig refräng över samma Zeppelin-influerade spår som tidigare. Möjligtvis Stand Up
 12. Nice Drive - (27 augusti 2008)
   Adam kör till Bonos villa. Musiken som hörs är My Mistakes Were Made for You av Last Shadow Puppets och introt till All Over Town av The Kooks.
 13. Eno's Gels - (19 september 2008)
   Brian Eno experimenterar med gel-filter och Bono diskuterar med Lanois om en del av Moment of Surrender.
 14. Edge Funk - (6 oktober 2008)
   The Edge spelar ett blues-inspirerat stycke med ett annorlunda sound i södra Frankrike.
 15. Dallas - (13 oktober 2008)
   Två minuter av ett nytt stycke. Klippets titel syftar på Dallas Schoo, Edge's gitarrtekniker. Eno syns och Lanois spelar pedal-steel. Larry spelar piano och Edge själv använder en infinite guitar (With Or Without You) På beskrivningar från Q Magazine kan detta vara Winter.
 16. Edge Red Drums - (24 oktober 2008)
   The Edge gör en lättsam intervju med Larry och Danny på ämnet trummor. Larry föredrar det blåa trumsetet och The Edge gillar det röda medan Lanois "inte tycker om trummor alls längre". Är inte albumet färdigt än förresten?
 17. Edge Put It Down - (2 november 2008)
   The Edge och Bono testar en gitarrslinga för en melodi. Bono sjunger "Only love, only love can break - -" medan Edge fifflar med sina effekter i samspråk med Dallas Schoo. Till slut beslutar de sig för att spela in sekvensen. Troligtivs Magnificent
 18. Sea and Sky - (17 november 2008)
   Larry filmar en sekvens på stranden. Observera att ingen horisont syns i klippet, en referens till namnet No Line On the Horizon, tro?
 19. Toilet Break - (22 november 2008)
   The Edge använder sig av en s.k. E-bow (återigen With Or Without You) för att spela in ett nytt gitarrspår över en färdig bakgrund. Detta skulle kunna vara en del av låten Breathe och det påminner om de tidigare klippen Eno's Keys och Adam Fans
 20. Till Your Well Runs Dry - (8 december 2008)
   Acapella sång runt middagsbordet ledd av Brian Eno. Lanois och Edge hänger på för att sjunga Peter Toshs Till Your Well Runs Dry.
 21. Father Brian Eno Drums - (15 december 2008)
   Larry spelar in ett imponerande trumkomp över en bakgrund med de övriga medlemmarna. Adams bas är väldigt framstående på detta spår som även kan höras i Edge Put It Down från den 2 november då Bono återigen sjunger "Only love, only love". Troligtivs Magnificent
 22. Gavin Board - (12 januari 2009)
   Gavin Friday barndomsvän till Bono och vän med övriga medlemmar i bandet förklarar vad Brian Eno menar med alla symboler som står skrivna på whiteboard-tavlan i studion. Ett flertal titlar, siffror, speltider och andra kommentarer finns också med på listan.
 23. No Line On The Horizon - Fez - (10 februari 2009)
   Liknande video som den första från The Guradian, utan voiceover och något annorlunda innehåll. U2 spelar in i marockanska Fez sommaren 2007 tillsammans med Brian Eno och Daniel Lanois. Två spår hörs varav det ena återfinns i Here Is What Is-trailern från september 2007. Det andra är lite enklare med Eno på keyboards, Edge på akustisk gitarr och Lanois på elektrisk gitarr.
 24. The Buzzard - (13 februari 2009)
   Adam har införskaffat en ny basgitarr - möjligtvis besläktad med rymdbananen från Popmart-turnén - och spelar in en basslinga ackompanjerat av förinspelad bakgrundsmusik från de övriga i Londons Olympic Studios medan Steve Lilywhite slappar i en soffa. Missa inte Larrys reaktion på Adams "Batman-bas" Buzzard.
 25. Three Cities - (15 februari 2009)
   Fortsättning på The Guardians resa från Fez som har nått Dublin. Senare i klippet besöker man även New York och London. Ett antal mer eller mindre färdiga spår hörs i detta klipp utan voiceover.


Citat från (som det brukar heta) initierade källor.

Senaste uppdateringen:

På sin blogg för The Daily Telegraph skriver Neil McCormick den 15 januari 2009 om sina intryck efter att ha hört No Line On The Horizon två gånger. "Vad kan jag berätta utan att bryta mot upphovsrätten? Det tog mig två lyssningar att komma tillrätta med det, vilket torde vara en god indikation. Det är tät, skruvad, skinande modern popmusik, en bred blandning av Brian Eno's stämningsfulla musik, elektricitet från Edge, samt rhythm and soul. Det finns verser och refränger, inte nödvändigtvis i den ordningen (ofta är det svårt att avgöra vad som är vad). Det känns inte som om det behöver slå dig medvetslös utan smyger sig försiktigt tätt inpå för att överraska en. Det älskar som om det krigar. Det slösar inte på krutet från första början. Det finns ett svall i mitten perfekt tajmat för att kväva uppror and en oväntad inrikting mot slutet. Det skulle kunna vara det glittrande ljudlandskap, den blandning av pop/rock och soul som Zooropa ville vara. Eller så har jag bara en benägenhet att överdriva, som Bono."


Tidigare uppdateringar:

I en kommentar till irländska Evening Herald den 11 december 2008 säger Harry Crosbie, ägaren till Dublins splitternya O2 Arena, att U2:s nya verk påminner honom om The Beatles' storhetstid och tycker att det är bandets bästa album tills dags dato. "Jag tycker att det är det bästa de någonsin har åstadkommit och jag säger inte så enbart för att de är mina vänner. Det är ett fantastiskt, kreativt album och enligt mig påminner det om The Beatles när de var som bäst. Det är ett anmärkningsvärt verk." säger Crosbie.

Jimmy Iovine producent, skivbolagsdirektör och vän till bandet har uttalat sig om det kommande albumet via Billboard den 24 november 2008: "Jag träffade grabbarna i U2 och de sa till mig; 'Vet du vad? Albumet behöver ytterligare två låtar och det är precis vad vi har i åtanke.' Så jag tar mig dit och lyssnar och jag höll med dem. Det är ett storslaget album men det förtjänar mer tid."

Dennis Sheehan, bandets Tour Manager som nyligen tilldelats Parnelli Lifetime Achievement Award (turnébranschens motsvarighet till Oscars-galan), säger till u2.com den 27 oktober 2008 att han fortfarande blir lika uppspelt av att höra U2:s nya skapelser. "Tills vi kom till Amerika hade jag inte hört något sedan Fez (inspelningarna i Marocko sommaren 2007 övers. anm.) och jag blev överraskad av ett flertal spår - några av Edge's sound frambringar minnen från förr medan andra tog mig till en annan plats som verkar vara helt ny för dem. Jag kan knappt bärga mig tills jag få höra dem live igen, jag älskar deras förmåga att spela som ett av världens största liveband någonsin. Alla fyra lägger ned så mycket själ i musiken. Det är förklaringen till varför jag fortfarande är kvar i den här branschen efter alla dessa år. Jag hade ingen aning om att det skulle hålla på så här länge men å andra sidan är jazz-legenderna aktiva ännu och med rock'n'roll är det nog detsamma som gäller."

Den amerikanske rapparen Jay-Z har i slutet av juni 2008 fått höra fyra av de nya låtarna av Bono efter en spelning i Dublin. "Jag fick höra ungefär fyra spår. Grejen med Bono är att han beter sig som en unge i studion, alldeles uppspelt och sjunger med sig själv för att sedan fråga vad jag tycker. Det är ren passion, lita på mig. Det är något han inte behöver göra. Att skapa musik är en utmaning, det spelar ingen roll hur man har presterat i det förfluta. U2 är utan tvekan ett av historiens bästa rockband men om nästa album inte är så bra kommer folk att säga att de är slut. U2!"
Källa: Contact Music via U2exit.com

Universal Music Operations Limited har den 27:e juni 2008 registrerat domänen nolineonthehorizon.com vilket utan tvekan har något med U2:s nya album att göra, frågan är förstås vad.
Läs mer: Ny domän reg:ad

Kändisfrisören Dylan Bradshaw har hört tre nya låtar från det kommande albumet skriver Evening Herald den 17 juli 2008. Det han hörde slog honom enligt uppgift med häpnad.
Läs mer:Första bilderna tagna

Den 5:e oktober 2007 berättade Steve Averill, mannen som sedan starten 1980 har ansvarat för designen av bandets album, på en utställning i Dublin att U2 för närvarande arbetar med två projekt. Det ena påminner om Passengers-projektet från 1995 som förutom Brian Eno denna gång även involverar Daniel Lanois som tillsammans med Eno arbetar med bandet som låtskrivare. Det andra projektet är ett nytt U2 album som enbart bandmedlemmarna i U2 arbetar med.
Läs mer:Konsten att stjäla hjärtan

Edge och Adam i Marocko, 2007

Tillbaka till huvudsidan

Dela på Facebook