Del 2: AIDS & Europa

One och AIDS-forskningen

Bono, i Phil Joanous video till One, New York 1992 (klicka på bilden för att se den i större format)

We are the first generation that can end not just AIDS, but extreme poverty. For the first time in history, we have the brains, we have the cash, we have the drugs. But, do we have the will?" - Bono, 2004
Sången One har blivit en symbol för de AIDS-sjuka då inkomsterna från försäljningen av singeln One gick till just AIDS-forskning. Singeln är U2:s mest sålda och har idag sålts i mer än en miljon exemplar, och den har på det sättet inbringat mer än 60 miljoner kronor åt HIV/AIDS-forskningen.

Förutom att anses som en av U2:s bästa låtar någonsin har One också blivit bandets välgörenhetshymn framför andra. Detta gäller oavsett om de spelar den på någon av sina konserter, på 46664 eller till förmån för orkanoffren i USA 2005.

Chernobyl Children’s Fund

Gandhi said 'My life is my message,' and I think Bono's the same. Go to the pub, hang out with your mates, be true and change the world." - Ashley Judd vid MusiCares Person of the Year Tribute till Bono, 21 februari 2003

Ali & Bono Bonos fru Alison Hewson (kallad Ali) har ägnat de senaste 10 åren av sitt liv åt Chernobyl Children Project och hon är också en av grundarna till Chernobyl Ireland, där barn från främst Vitryssland, västra Ryssland och Ukraina bjuds in att tillbringa en sommar på Irland. Paret Hewson har själva haft ett barn boende hemma hos sig en sommar. Under barnens utlandsvistelse minskar radioaktiviteten i deras blod med 30-50% och till dags dato har cirka 10 000 barn erbjudits möjligheten att besöka ön genom Chernobyl Children’s Fund.

Ali har inte bara bidragit med massor av tid (hon är själv med och kör transporter genom Europa med bland annat kläder) utan även stora summor pengar för att starta upp detta program och få det att överleva. U2 har stöttat projektet sedan starten 1991 och alla rättigheter till låten Sweetest Thing (som Bono skrev till Ali 1986) och alla pengar som singeln Sweetest Thing drog in gick oavkortat till Chernobyl Children Project. Fram till idag så har organisationen skickat mer än 450 miljoner kronor i direkta och indirekta bidrag till dem som drabbades av Tjernobylkatastrofen.

Ur filmen Chernobyl Heart Ali Hewson har också jobbat ihop med Adi Roche, som startade upp den irländska organisationen CCPI (Chernobyl Children's Project International), och den oberoende amerikanska regissören Maryann DeLeo med att göra en film, Chernobyl Heart. Filmen, som har vunnit en Oscar i klassen bästa dokumentär, fokuserar på vilken effekt den fortsatta radioaktiva strålningen har på barnen i Vitryssland - det land som drabbades värst av Tjernobylkatastrofen den 26 april 1986. Detta var den värsta kärnkraftskatastrof som någonsin ägt rum. När reaktorn i Ukraina exploderade så släpptes det lös 90 gånger mer radioaktivitet än ur bägge de atombomber som släpptes över Nagasaki och Hiroshima 1945. Idag är det bara 15-20% av barnen som föds friska och utan skador. Många barn föds med flera hål i hjärtat, ett tillstånd som i Vitryssland är känt som 'Tjernobyl-hjärta'.

Ali och Adi har varit med och gjort en dokumentärfilm tillsammans med Dreamchaser (som producerat de flesta av U2:s videor) om hur livet är i dag i främst Vitryssland och Ukraina. Filmen, som heter Black Wind/White Land - Living with Chernobyl, har visats i över 30 länder och vann 1994 det prestigefyllda Golden Gate Best Documentary Award. Filmen används fortfarande i utbildningssyften och finns att köpa via Chernobyl Children’s Project-kontoret som ligger i Cork på södra Irland.

Greenpeace

They've cancelled a peaceful demonstration on the grounds of public safety?"
- Bono, när demonstrationen utanför Sellafield stoppades 20 juni 1992

Greenpeace bildades 1971 när en handfull aktivister hyrde en båt och for till USA:s testområde för kärnvapen strax utanför Amchitka i Alaska, för att protestera mot kärnvapenprovning. De valde ett namn som kunde förknippas med deras oro för ekologin samt deras önskan för en värld fri från kärnvapenhot: Greenpeace. Greenpeace är en internationell miljövårds- och fredsorganisation med huvudkontor i England och lokala kontor i ett tjugotal länder, däribland - sedan 1983 – Greenpeace Sverige.

Organisationen är medlem i Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och innehar observatörsstatus i flera FN-anknutna organ. Den är en icke-demokratisk organisation som ofta tillgriper kontroversiella eller till och med olagliga medel för att föra fram sitt budskap. De är därför inte heller populära hos de makthavare och stora bolag som de kritiserar. 1985 var den franska regeringen inblandad i ett attentat mot Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior, som sänktes i Aucklands hamn på Nya Zeeland. Fartyget skulle delta i aktioner mot Frankrikes kärnvapensprängningar vid Muroroa-atollen i Stilla Havet.

Greenpeace, liksom Amnesty, stöds av samtliga medlemmar i U2 och de donerar årligen stora summor pengar till organisationen. I juni 1992 deltog bandet i en olaglig demonstration mot det engelska kärnkraftverket och återvinningsanläggningen Sellafield. Orsaken till demonstrationen var att de varje dag släpper ut 7,5 miljoner liter orenat, radioaktivt vatten i Irländska Sjön. Fast det forskarna är mer oroade över är de luftföroreningar som verket släpper ut, då dessa utsläpp når runt hela jorden.

U2 live, Stop Sellafield Concert, 1992-06-19 (klicka på bilden för att se den i större format) Den 19 juni 1992 spelades en konsert under rubriken Stop Sellafield, med artister som Public Enemy, B.A.D. II, Kraftwerk och U2 - som även var de som kom på idén samt samordnade konserten. Alla inkomster från denna konsert samt den åtföljande VHS:en gick oavkortat till Greenpeace. En demonstration utanför Sellafields grindar var planerad till dagen efter konserten, men den förbjöds efter ett domstolsutslag. Sellafield ägs av den brittiska staten.

Sarajevo

After the Sarajevo linkups we did, carrying on the show was incredibly difficult. People took it in different ways. People took it as 'How can you have irony and then be serious?' But that is the point." – Larry

Bono live, ZooTV tour (klicka på bilden för att se den i större format) 1993 turnerade U2 för andra året med sin gigantiska ZooTV-show. Samtidigt pågick ett krig i Europa och Bosniens huvudstad Sarajevo stod under belägring. Både media och makthavare tycktes märkligt ointresserade av det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Efter en av bandets konserter fick journalisten Bill Carter, som då var i Sarajevo för att göra en dokumentärfilm om kriget (Miss Sarajevo), till stånd en intervju med Bono, och under denna intervju lovade Bono att U2 skulle spela en gratiskonsert i Sarajevo.

Detta impulsiva beslut var inte alls förankrat hos vare sig de övriga bandmedlemmarna eller bandets manager Paul McGuinness, men Bono lyckades under festen efter konserten övertyga först Larry, sedan Adam och till sist The Edge. Den ende som sa blankt nej var Paul McGuinness, eftersom han ansåg det för farligt. Managern fick - kanske något oväntat - stöd från Bill Carter som påpekade att det fanns en stor risk att en samling av så många människor på ett ställe i Sarajevo skulle dra till sig granateld. Då föddes idén att göra satellitupplänkningar mellan konsertarenorna och Sarajevo, och under samtliga konserter som var kvar på Zooropa-turnén syntes sedan Bill Carter eller någon Sarajevobo på den gigantiska TV-skärmen som U2 släpat med sig på turnén.

Konserten i Sarajevo blev inte verklighet förrän under PopMart-turnén. Den 23 september 1997 spelade U2 en gratiskonsert för Sarajevoborna. Till denna konsert hade de gjort ett specialarrangemang: De hade ringat in ett område framför scenen och i det området så samlade de personer från de tre olika folkgrupperna serber, kroater och muslimer. Tyvärr var Bonos röst inte den bästa vid detta tillfälle och han tappade rösten flera gånger under konserten, men då hjälpte publiken till att sjunga. Larry har vid flera tillfällen rankat denna spelning högst av alla U2:s konserter.

Till Del 3: Afrika, Burma, världen

Tillbaka till Del 1: Afrika, Amerika, Amnesty

Dela på Facebook