till diskografins startsida till diskografiindex

The Unforgettable Fire


Utgiven

1984-09-01

Skivbolag

Island Records

Producenter

Brian Eno och Daniel Lanois

Inspelad

Slane Castle, Slane och Windmill Lane Studios, Dublin
  1. A Sort Of Homecoming
  2. Pride (In The Name Of Love)
  3. Wire
  4. The Unforgettable Fire
  5. Promenade
  6. 4th Of July
  7. Bad
  8. Indian Summer Sky
  9. Elvis Presley And America
  10. MLK
1984 kom så The Unforgettable Fire. Steve Lillywhite var borta och in klev gamle Roxy Music-keyboardisten Brian Eno samt Daniel Lanois. Båda minst sagt bevandrade inom musikproducent-yrket.

När skivan kom ut stod de flesta U2-fans undrande till vad som hänt efter den ganska rockiga War. Även om skillnaden inte var lika stor som den som skulle komma i och med Achtung Baby så är kontrasten rätt slående.

You listen to it once and it probably sounds a bit confusing. As you get to know it better it draws you in and you personalise it, it becomes something personal to you -- Edge

The Unforgettable Fire är, som Bono själv säger, en skiva ur fokus. Ett suddigt höstlandskap målas upp med en pensel som nog sett sina bästa dagar. Egentligen är det bara Pride (In The Name Of Love) som är lika kristallklar som under de tidigare skivorna. Resten av låtarna, framför allt Indian Summer Sky och Elvis Presley And America, är i allra högsta grad influerade av Enos experiamentalism.

Texterna är, precis som Bono uttryckt, mer skrivna för att passa in musikaliskt än sin betydelse. Mest tydligt är det på Elvis Presley And America just där Bonos text sannolikt skapades för stunden i studion och Eno sedan tog en basgång och trummor från en annan låt och körde dem baklänges.

Albumets titel kommer ifrån en utställning av foton, målningar och teckningar av offren för atombombsfällningarna i Hiroshima och Nagasaki. Omslagsdesignern Steve Averill använde även Japan som utgångspunkt när han valde rött och guld som färger och det 'penslade' typsnittet.

Inspelningarna spelades även in på video och gavs ut på VHS under namnet The Unforgettable Fire Collection, vilken innehåller videor till Pride, Bad och A Sort Of Homecoming samt intervjuer och bilder från Windmill Lane och Slane Castle.

Så tycker recensenten

Det första samarbetet med det rutinerade producentparet Daniel Lanois och Brian Eno och genast märks en ny musikalisk inriktning. Det tunga rocksound som präglade de föregående skivorna är nu som bortblåst. På ”The Unforgettable Fire” tar U2 det första steget mot det mer atmosfäriska och poporienterade sound som kom att prägla deras musik under den andra halvan av 1980-talet. Men det är få ”riktiga” låtar som ryms på albumet, en handfull av spåren kan enklast beskrivas som rena sketcher eller ofullbordade idéer. Bäst blir det då bandet fokuserar sig på det klassiska popreceptet: vers, refräng, vers, refräng. Som i magnifika ”Pride”. Som i det vackra titelspåret. Det enda undantaget är ”Bad”, som på ren kraft, inlevelse och övertygelse lyckas nå ut utan någon egentlig refräng.

Standout tracks: “Pride”, ”The Unforgettable fire”, “Bad”


Kuriosa

The Unforgettable Fire är till största delen inspelad i Slane Castle ca. 4 mil norr om Dublin. Det är en vanligt förekommande missuppfattning att bilden på skivomslaget skulle vara Slane Castle, men så är inte fallet. Bilden är tagen med infraröd film av Anton Corbijn vid ruinerna av Moydrum Castle. Bilden på omslagets baksida är ytterligare en slottsruin, denna gång det mer åtgångna Carrickgogunnel i Limerick county. Innan fotosessionen hade man läst en bok vid namn In Ruins: The Once Great House of Irland skriven av Simon Marsden.

Första strofen på albumet, A Sort Of Homecomings inledning, lyder "And you know it's time to go, through the sleet and driving snow" och är direkt taget från Van Morrisons "Madame George" (Astral Weeks, 1968).

Chrissie Hynde (Pretenders) medverkar med bakgrundssång på Pride (In The Name Of Love) men är listad som Christine Kerr på omslaget då hon var gift med Jim Kerr (Simple Minds) vid tillfället.

Tillhörande singlar

Pride (In The Name Of Love)
The Unforgettable Fire

Tillhörande videos

The Unforgettable Fire Collection