till diskografins startsida till diskografiindex

October


Utgiven

1981-10-13

Skivbolag

Island Records

Producenter

Steve Lilliywhite

Inspelad

Windmill Lane Studios
 1. Gloria
 2. I Fall Down
 3. I Threw A Brick Through A Window
 4. Rejoice
 5. Fire
 6. Tomorrow
 7. October
 8. With A Shout (Jerusalem)
 9. Stranger In A Strange Land
 10. Scarlet
 11. Is That All

En av de bidragande orsakerna till att man nådde så stora framgångar med Boy, kan sägas vara att man, som så många andra grupper, hade ett stort låtmaterial att välja ur när man äntligen skulle släppa sitt debutalbum. Med October var situationen en helt annan. Bandet hade tillbringat en hel del tid på turné och när man stod i begrepp att spela in uppföljaren hade man nästan hamnat i tidsnöd. Saken blev inte bättre av att Bono lyckats bli av med sin väska innehållande alla texter till det planerade albumet. Efter en spelning den 22 mars 1981 i Portland, Oregon, hade bandet tagit emot några gäster i logen och när alla gäster gått upptäckte Bono att portföljen blivit stulen.

Från början var det tänkt att albumet skulle heta 'Scarlet', men detta ändrades sedan till 'October' eftersom det var just denna månad det skulle komma att ges ut. October är ett album med starka religiösa undertoner. Det var också under denna tid som Bono, The Edge och Larry började fundera väldigt mycket kring religiösa frågor. Adam, som inte är troende, kände sig ganska utanför i gruppen och det påstås att det var väldigt nära att bandet splittrades.

När albumet var klart och U2 gav sig ut på turné igen stod det snart klart att det inte hade tillfört nytt bra live-material till konserterna i den utsträckning man önskat. Även om publiken inte svek så gav det ej heller den ökade tillströmning av nya fans som man hoppats på.

Så tycker recensenten

Tidens tand har nött hårt på uppföljaren till succédebuten ”Boy”. I första hand kan man skylla det på det faktum att U2 inte hade lika lång tid i studion som under inspelningarna till ”Boy”. I andra hand kan man skylla det på det faktum att gruppen inte hade nog med material för att fylla ut ett helt album. Slutresultatet är därför sällsynt ojämnt. Toppar som ”Gloria” och ”October” varvas med flummiga bas- och pukorienterade jam som ”Scarlet” och ”I threw a brick through a window”. Och för Adam Claytons slapbas-lir finns det verkligen inga ursäkter.

Standout tracks: “Gloria”, ”Tomorrow”, “October”


Kuriosa

October är engelska och betyder oktober. Oktober är den tionde månaden och infaller mellan september och november.

Tillhörande singlar

Fire
Gloria

Tillhörande videos