till diskografins startsida till diskografiindex

The Joshua Tree 20th Anniversary Edition


Utgiven

2007-12-03

Skivbolag

Universal-Island Records

Producenter

U2, Brian Eno & Daniel Lanois utom #20 Little Steven & Arthur Baker

Inspelad

Windmill Lane Studios & STS Studios, Dublin
 1. Where The Streets Have No Name
 2. I Still Haven't Found What I'm Looking For
 3. With Or Without You
 4. Bullet The Blue Sky
 5. Running To Stand Still
 6. Red Hill Mining Town
 7. In God's Country
 8. Trip Through Your Wires
 9. One Tree Hill
 10. Exit
 11. Mothers Of The Disappeared
 12. Luminous Times (Hold On To Love)
 13. Walk To The Water
 14. Spanish Eyes
 15. Deep In The Heart
 16. Silver And Gold
 17. Sweetest Thing
 18. Race Against Time
 19. Where The Streets Have No Name
 20. Silver And Gold
 21. Beautiful Ghost/Introduction To Songs Of Experience
 22. Wave Of Sorrow (Birdland)
 23. Desert Of Our Love
 24. Rise Up
 25. Drunk Chicken/America
Som nämns på diskografisidan för originalalbumet The Joshua Tree så hade U2 under inspelningen en diger samling låtar att välja mellan och man diskuterade därför möjligheten till ett dubbelalbum. Så blev nu inte fallet och det var troligen lika bra. The Joshua Tree gick till musikhistorien som det snabbast säljande albumet genom tiderna, U2:s första mästerverk och det album som än idag toppar bandets egna försäljningssiffror.

U2 valde att använda flera av de låtar som inte kommit med på albumet som B-sidor på det relativt stora antalet singlar som gavs ut. Fans världen över roade sig snart med att sätta ihop egna samlingar med titlar som "The Restored Joshua Tree", för att få en känsla av hur det skulle ha kunnat låta.

1987 dominerade vinyl fortfarande skivmarknaden och CD var fortfarande i barndom. Möjligen är det anledningen till att CD-versionen av The Joshua Tree inte har åldrats med behag. Glädjen bland bandets fans blev därför stor när U2 under 2007 tillkännagav att de hade för avsikt att ge ut en remastrad version med titeln The Joshua Tree 20th Anniversary Edition. Upphetsningen blev ännu större när bandet meddelande att man dessutom skulle släppa tidigare outgivet material, både på CD och DVD.

De låtar som nu gavs ut för första gången var Beautiful Ghost/Introduction To Songs Of Experience, Wave Of Sorrow (Birdland), Desert Of Our Love, Rise Up och Drunk Chicken/America, den senare innehållande delar av den amerikanske poeten Allen Ginsbergs poem "America", läst av honom själv. De refereras till som "from the Joshua Tree sessions" men det är naturligtvis inte känt hur mycket arbete U2 lade ner på slutredigeringen.

Så tycker recensenten


Kuriosa

Den omarbetade versionen av The Joshua Tree släpptes i inte mindre än 4 format:

Standard CD
Innehåller i stort sett samma låtar som originalalbumet, men med remastrat ljud.

Deluxe

 • Standard-CD:n
 • Bonus-CD med ytterligare 14 låtar av vilka några aldrig tidigare har getts ut. Andra har förut bara funnits på vinyl - som singelversionen av Where The Streets Have No Name - eller som B-sida på singlar.
 • En 36-sidig bok med text av Bill Flanagan, en specialskriven essä av The Edge, tidigare ej visade foton tagna av Anton Corbijn och handskrivna låttexter av Bono.

  Super Deluxe Box

 • Standard-CD:n
 • Bonus-CD:n
 • DVD innehållande U2:s konsert från Hippodrome des Vincennes i Paris 1987-07-04 och dessutom dokumentären Outside It's America och promo-videorna till With Or Without You och Red Hill Mining Town.
 • En 56-sidig bok med text av Bill Flanagan,Bono, Adam Clayton, Brian Eno, Daniel Lanois, Anton Corbijn, Steve Averill, David Batstone och René Castro, en specialskriven essä av The Edge, tidigare ej visade foton tagna av Anton Corbijn och handskrivna låttexter av Bono.
 • En mapp med 5 foton av U2 från 1986 och 1987, tagna av Anton Corbijn.

  LP
  Samma låtar som originalalbumet.

  I texten till jubileumsutgåvan påpekas särskilt "re-mastering directed by The Edge."