till diskografins startsida till diskografiindex

How To Dismantle An Atomic Bomb


Utgiven

2004-11-24

Skivbolag

Island Records

Producenter

Steve Lillywhite, Chris Thomas

Inspelad

Hanover Quay, Dublin och Nice, Frankrike
 1. Vertigo 3:13
 2. Miracle Drug 3:54
 3. Sometimes You Can't Make It On Your Own 5:05
 4. Love And Peace Or Else 4:48
 5. City Of Blinding Lights 5:46
 6. All Because Of You 3:33
 7. A Man And A Woman 4:27
 8. Crumbs From Your Table 4:59
 9. One Step Closer 3:47
 10. Original Of The Species 4:34
 11. Yahweh 4:22
Inför arbetet med uppföljaren till All That You Can't Leave Behind beslutade U2 att bryta sitt mångåriga producentsamarbete med Brian Eno och Daniel Lanois. Istället anlitade man Chris Thomas, som tidigare arbetat med bland andra The Beatles och Sex Pistols. Planen var från början att ge ut albumet till julen 2003, men inspelningsarbetet drog ut på tiden.

Hösten 2003 insåg bandet att vad de dittills åstadkommit inte var tillräckligt bra för att ge ut på skiva. I februari 2004 kallade man så in Steve Lillywhite, som tidigare bland annat producerat Boy, October och War. Bland det första denne gjorde var att förvandla den omdiskuterade låten Native Son till hiten Vertigo.

"Vi gör hela tiden misstag", sade Larry i en samtida intervju. "Vi lär oss långsamt, men vi lär oss. Det enda sätt som vi kunde närma oss den här skivan på var genom att gå den vägen. Några misstag har visat sig bli vår räddning."

En annan sak som delvis sinkade inspelningen var Bonos humanitära engagemang. Även om hans bandkollegor fortsatte jobba på egen hand så innebar sångarens frånvaro ibland att saker fick skjutas upp. U2:s arbetsmetod att alltid göra allt tillsammans fick överges för att de över huvud taget skulle komma någon vart. Förutom Thomas och Lillywhite så bidrog även U2s tidigare producenter Flood, Daniel Lanois och Brian Eno. Dessutom gjorde Garrett 'Jacknife' Lee ett par mixar av Vertigo.

Innan albumet ens var färdigt fick det mycket uppmärksamhet. Något som också var föremål för ivriga spekulationer var vad det skulle komma att heta. Namn som 'Solar', 'Solaris' och 'Vertigo' var i omlopp, men till sist bekräftades den något märkliga titeln How To Dismantle An Atomic Bomb. Namnet kommer från en textrad i bonusspåret Fast Cars och på frågan hur man då desarmerar en atombomb svarade en flinande Bono: "Med kärlek!" Förstås.

Bandet droppade skickligt kommentarer som "punk rock gjord på Venus" till den nyhetstörstande allmänheten och när så musikpressen började få förhandslyssna på skivan haglade superlativen. Med få undantag var alla eniga om att det här var bandets bästa album på många år. Äntligen vågade U2 vara U2 igen! Rolling Stone skrev "vad som gör U2 så stora är egentligen inte deras begåvade idéer, eller ens deras intelligens - det är värmen som alltför få rockstjärnor klarar av att förvandla till musik".

Första singeln Vertigo har klättrat på listor världen över och blev raskt den mest nedladdade låten i iTunes historia. Trots den rigorösa säkerheten kring albumet så läckte det via internet några veckor innan utgivningen, men om detta kommer att påverka försäljningssiffror eller ej är för tidigt att sia om.

Så tycker recensenten

Det här är ljudet av fyra irländare som efter några mer eller mindre lyckade musikaliska utflykter hittat tillbaka till det som en gång gjorde dem så unika. Med några få undantag är det kvartettens atmosfäriska ljudbild, toppad med de karaktäristiska larger than-life-refrängerna, som dominerar. How To Dismantle An Atomic Bomb är inte bara jämnare än föregångaren, det är i mitt tycke U2:s jämnaste album hittills. U2 spelar safe, litar på det som de behärskar och gör det mesta och bästa av materialet. ”Bomben” når visserligen inte upp till The Joshua Trees och Achtung Babys höga klass, men den ligger där i bakvattnet och skvalpar. Och det räcker oerhört långt för mig.

Standout tracks: ”Miracle Drug”, ”Sometimes You Can’t Make It On Your Own”, ”Yahweh”.

Läs även Olovs längre recension av albumet.


Kuriosa

Albumet ges ut i följande versioner.

1. Standard-CD (986 782-9)
innehåll: se låtlistan överst

2. CD + DVD 'brilliant box' (986 818-1)

 • Samma låtar som på standard-CD:n.
 • Den medföljande DVD:n innehåller en dokumentär som heter "U2 and 3 songs" samt 5 videouppträdanden från deras HQ-studio.

  3. Special Deluxe Ltd Edt-box (986 817-7)

 • Samma låtar som på standard-CD:n plus låten Fast Cars som annars endast ligger på UK-upplagan av albumet.
 • DVD innehållande dokumentären "U2 and 3 songs" samt 5 videouppträdanden från deras HQ-studio (samma som medföljer CD+DVD 'brilliant box').
 • 48-sidig bok med illustrationer, målningar och foton - allt gjort av bandet.

  4. Vinylalbum (986 817-2)
  Samma låtar som på standard-CD:n.

  Mer kuriosa:
  Minns du alla rykten som florerade under inspelningen? Vill du veta mer om albumet eller bara få dig ett gott skratt kan du se vad vi skrev då på Nya albumet: fakta, rykten och spekulationer. Av något senare datum är artikeln How To Dismantle An Atomic Bomb, som innehåller lite mer fakta och lite mindre gissningar.

 • Tillhörande singlar

  Vertigo
  Sometimes You Can't Make It On Your Own
  City Of Blinding Lights
  All Because Of You

  Tillhörande videos

  How To Dismantle An Atomic Bomb
  Vertigo 2005: Live In Chicago