till diskografins startsida till diskografiindex

All That You Can't Leave Behind


Utgiven

2000-10-31

Skivbolag

Island Records

Producenter

Brian Eno och Daniel Lanois

Inspelad

Hanover Quay, Windmill Lane Recording Studios, Westland Studios och Totally Wired i Dublin, dessutom på okänd plats i södra Frankrike.
 1. Beautiful Day
 2. Stuck In A Moment You Can't Get Out Of
 3. Elevation
 4. Walk On
 5. Kite
 6. In A Little While
 7. Wild Honey
 8. Peace On Earth
 9. When I Look At The World
 10. New York
 11. Grace
Innan All That You Can’t Leave Behind släpptes cirkulerade många rykten om hur den nya skivan skulle låta. Bandets medlemmar, framförallt Edge, pratade livligt om att man hittat tillbaka till det "gamla soundet". I motsats till det föregående albumet, Pop, tycktes bandet lägga tekniken bakom sig och framhäva individerna, samt rockens charm med hjälp av gitarr, bas, trummor. Idén uppstod troligen vid en repetition under PopMart-turnén, då bandet hade hyrt en liten källare och tagit med sig minsta möjliga utrustning. Producenten Howie B steg in i källaren och utbrast ”Vad är det där för ljud?” och Bono svarade, ”Howie, det är rockmusik”, varefter Howie medger att de bör spela in ett album i en liknande anda.

Från början var meningen att All That You Can’t Leave Behind skulle släppas tidigare, men datumet blev framflyttat eftersom Bono under denna period var engagerad i flera välgörenhetskampanjer. Två nämnvärda är Drop the Debt och Jubilee 2000 Coalition – kortfattat var målet att få världens ledande makter att släppa tredje världens skulder. Dessutom, förutom de världsliga problemen, låg Bonos far Bob Hewson döende i cancer.

Bandet fann det gång på gång lätt att skriva lite mer stillsamma låtar, medan en turné kräver några sånger med mer drag i. De väntade i veckor på inspiration för denna sång och resultatet blev Elevation, vilken även kom att bli soundtracket till filmen Lara Croft: Tomb Raider.

Den första singeln till All That You Can’t Leave Behind blev Beautiful Day, vars video producerades av svensken Jonas Åkerlund. Åkerlund fann det otroligt lätt att samarbeta med U2, mer problematiskt var det dock med inspelningsplatsen. Mitt på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris skulle bandet bli filmade, där ett Concorde-plan hade kraschat några veckor tidigare och orsakat 113 människors död. När Larry fick ett samtal från sin dotter hemifrån med frågan ”Hur nära är planen?”, svarade han kort att de var "tillräckligt nära".

Sången Stuck In A Moment That You Can’t Get Out Of är delvis resultatet efter Bonos samtal med den före detta INXS-sångaren Michael Hutchense, som begick självmord. Värt att nämna om sången är att Mick Jagger och hans dotter Elizabeth var på besök i studion och sjöng med i sången, dock användes inte denna inspelning vid den officiella releasen.

Det här var också omvälvande tider för Irland. 1998 tecknades det så kallade Långfredagsavtalet, som skulle säkra självstyre för Nordirland och förhoppningsvis få ett slut på de inre stridigheterna. U2 medverkade vid en konsert som propagerade för ett "ja" till avtalet i den kommande folkomröstningen och Bono lyckades då sammanföra de två politikerna John Hume och David Trimble på scenen.

Så tycker recensenten

Jag letar efter adjektiv. Men det finns inga som kan ge ”All that you can’t leave behind” rättvisa. Framför allt handlar det om ”Walk On”, som från start till mål - från de inledande stroferna, via tonartsbytet , pianoklinket och det avslutande mantrat - är lika fullkomlig som omistlig. Japp, alla ni som letar kan sluta nu. ”Walk On” är den perfekta poplåten. Och då finns det ändå ytterligare tre låtar på det här albumet som kan vara med och tampas om epitetet ”skivans starkaste spår”. Jag har länge betraktat det här som U2:s tredje mästerverk, en skiva som sluter cirkeln. Men ett mästerverk är det inte, därtill saknas det ett helt igenom solitt låtmaterial. Slutprodukten är ändå det ultimata beviset på varför U2, 20 år efter debuten, inte bara är världens största band, utan också det bästa.

Standout tracks: “Beautiful day,” “Stuck in a moment you can’t get out of”, “Walk on”


Kuriosa

Längst till vänster på omslaget syns en suddig text: 'J33-3'. Det refererar till Jeremias bok i Bibeln: "Ropa till mig och jag skall svara dig och låta dig höra om stora ting, hemligheter du inte känner." Där bilden togs, på flygplatsen Roissy-Charles De Gaulle i Paris, står det egentligen 'F 21-36' (dvs gater på flygplatsen).

I fodralet finns även texten till The Ground Beneath Her Feet, en låt som inte finns med på den svenska utgåvan. Den kan dock hittas på de japanska och brittiska utgåvorna. Anledningen till att man lägger till låtar i dessa länder är att man vill uppmuntra kunder att köpa skivor producerade i sina inhemska CD-fabriker, istället för att köpa de masspressade Europautgåvorna billigare via internet. Låten finns däremot på soundtracket The Million Dollar Hotel. Texten till den är skriven av U2s vän, författaren Salman Rushdie och är hämtad från hans bok med samma namn.

Tillhörande singlar

Beautiful Day
Stuck In A Moment You Can't Get Out Of
Elevation
Walk On
U2 7

Tillhörande videos

Elevation 2001 - Live From Boston
Go Home - Live From Slane Castle