till albumet Rattle And Hum till diskografins startsida till diskografiindex

Rattle And Hum


Utgiven

1988

Skivbolag

Island Records

Producenter

Michael Hamlyn, Paul McGuinness

Inspelad


 1. Helter Skelter
 2. Van Diemen's Land
 3. Desire
 4. Exit
 5. I Still Haven't Found What I'm Looking For
 6. Freedom For My People
 7. Silver And Gold
 8. Angel Of Harlem
 9. All Along The Watchtower
 10. In God's Country
 11. When Love Comes To Town
 12. Heartland
 13. Bad
 14. Where The Streets Have No Name
 15. MLK
 16. With Or Without You
 17. Star Spangled Banner
 18. Bullet The Blue Sky
 19. Running To Stand Still
 20. Sunday Bloody Sunday
 21. Pride (In The Name Of Love)
 22. All I Want Is You
Rattle And Hum anses av många som ett av U2:s svagare album. En förklaring kan vara att låtvalet inte är vad man förväntar sig när man köper ett album. Det blandas friskt mellan live- och studiomaterial och många av de nya låtarna är inte direkt nyskapande, utan mer något som söker sig tillbaka till rötterna i amerikansk musik.

Filmen U2 Rattle And Hum däremot är mycket intressantare. Tittaren får följa U2 på en resa genom USA under deras enormt framgångsrika Joshua Tree-turné. Här visas allt ifrån stora konserter till besök i Sun Studios, Elvis Presleys Graceland och en kyrka med en gospelkör i Harlem. Som film sett är U2 Rattle And Hum inte revolutionerande, men som en dokumentär över hur ett band utvecklas - efter att ha blivit utsedda till "Rock's Hottest Ticket" och hamnat på omslaget till Time Magazine - är den väl värd att ägna en kväll eller flera.

För mer information om filmen, se artikeln Rattle And Hum - a musical journey.

Så tycker recensenten

Frågetecknet är stort och krokigt. Vad exakt var det Phil Joanou ville säga med sin film? Och exakt hur ville U2 framstå? Den enda räta linjen som står att finna i denna osammanhängande dokumentär är den som ger oss bilden av ett band som vill visa upp sig från sin mest polerade och inställsamma sida. ”Rattle & Hum” är inspelad under gruppens stora nordamerikanska turné 1987. Och som med alla turnerande band uppstår slitningar och meningsskiljaktigheter, men av det får vi inte se någonting. Istället får vi ta del av tämligen meningslösa intervjuer uppblandade med liveframträdanden. Det är inga fel på konsertupptagningarna (”With or Without You” är exempelvis makalöst vacker), men filmen som helhet lider av en skriande brist på spänning och framåtrörelse.

Standout tracks: ”Bad”, ”Sunday Bloody Sunday”, ”With Or Without You”


Kuriosa

Bonusmaterial (endast DVD:n): Biotrailer