till albumet Zooropa till diskografins startsida till diskografiindex

ZOO TV Live From Sydney


Utgiven

1994 (DVD 2006-09-15)

Skivbolag

Island Records

Producenter

Ned O'Hanlon och Rocky Oldham

Inspelad

1993-11-27 på Telstra Stadium, Sydney
 1. Zoo Station
 2. The Fly
 3. Even Better Than The Real Thing
 4. Mysterious Ways
 5. One
 6. Unchained Melody
 7. Until The End Of The World
 8. New Year's Day
 9. Numb
 10. Angel Of Harlem
 11. Stay (Faraway, So Close!)
 12. Satellite Of Love
 13. Dirty Day
 14. Bullet The Blue Sky
 15. Running To Stand Still
 16. Where The Streets Have No Name
 17. Pride (In The Name Of Love)
 18. Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car
 19. Lemon
 20. With Or Without You
 21. Love Is Blindness
 22. Can't Help Falling In Love
Under slutfasen av det mycket framgångsrika turnérandet efter Achtung Baby och Zooropa hade man nått fram till Australien och Asien. Konserten 1993-11-27 från Zoomerang-turnen i Sydney spelades in och gavs ut som köpvideo.

Nästan mer omdiskuterad än själva konserten där videon spelades in, är kvällen innan. Denna konsert är den enda U2-konsert där bandet inte varit fulltaligt på scenen. Herr Clayton hade, efter en minst sagt vild natt, inte hunnit kvickna till ordentligt för att kunna medverka. Istället fick Adams bastekniker, Stuart Morgan, kliva in som ersättare.

Den andra konserten sändes även direkt som PayPerView. Under liveutsändningen visades låten Trying To Throw Your Arms Around The World mellan Numb och Angel Of Harlem. Denna finns dock inte med på köpvideon. Anledningen till detta påstås vara att en minderårig kvinna dansade och drack champagne med Bono under just denna låt. För att undvika rättsliga efterspel skall man enligt ryktet ha tagit bort denna sekvens.

Så tycker recensenten

Jag är knappast ensam om att ranka U2:s Zoo TV-turné som den bästa i bandets karriär. Och jag är nog inte heller ensam om att betrakta turnén som en av de mest innovativa och spektakulära i rockens relativt korta historia. Under mastodontturnén fanns det många tillfällen att fånga U2 när U2 var som bäst; i Globen i Stockholm, på RDS i Dublin eller på Yankee Stadium i New York – bara för att nämna tre exempel. I slutändan föll valet på Football Stadium (numer Telstra Stadium) i Sydney, alldeles i slutet av den nästan två år långa resan. Följaktligen är låtmaterialet inte detsamma som i turnéns början och följaktligen är inte medlemmarna så på tå som de kunde ha varit. Men konserten är ändå ett levande bevis på hur omtumlande Zoo TV-konceptet var; strålkastar-trabanterna, multimediamöjligheterna, den publika interaktionen, de blinkande tv-skärmarna och inte minst det kraftfulla låtmaterialet – först och främst hämtat från briljanta ”Achtung Baby”. Sydney-konserten är, frånsett ett par såsiga nummer (”Numb” och ”Daddy’s Gonna Pay For Your Crashed Car”), ett måste – inte minst när den nu har kommit ut i en remastrad dvd-utgåva med rysligt bra ljud. Trelåtars-räckan som är konsertens clou – ”Running To Stand Still”, Where the Streets Have No Name” och ”Pride (In the Name of Love)” – går inte att överträffa. Aldrig. Någonsin.

Standout tracks: ”New Year’s Day”, ”Where the Streets Have No Name”, ”Pride (In the Name of Love)”


Kuriosa

För att göra reklam för denna köpvideo skickades en liten promotion-CD-ask ut till skivbutikerna för att ställa bland de övriga U2-skivorna. Många långa näsor blev det när kunder tog fordralet till kassan bara för att få veta att det inte fanns någon CD till fordralet, men däremot en köpvideo!

Det finns två DVD-utgåvor av denna release. En enkel-DVD med bara konserten och en dubbel-DVD med en bonus-DVD innehållande följande:

Bonusspår:

 1. Tryin' To Throw Your Arms Around The World
 2. Desire (Live From New York City, Yankee Stadium, Zoo TV Special, 29./30. August 1992)
 3. The Fly (Live From Manchester, G-Mex Centre, Stop Sellafield Concert, 19. Juni 1992)
 4. Even Better Than The Real Thing (Live From Manchester, G-Mex Centre, Stop Sellafield Concert, 19. Juni 1992)

Dokumentärer:

 1. A Fistful Of Zoo TV (7:50)
 2. Zoo TV - The Inside Story (4:11)
 3. Trabantland (7:45)

Extra:

 1. Video Confessional (5:14)
 2. Numb Karaoke (4:13)
 3. DVD-Rom: Skärmsläckare, skrivbordsunderlägg