Bono talar med Oprah

Bono och Oprah Winfrey har träffats i flera sammanhang, bland annat när U2-sångaren var gäst i den amerikanska TV-stjärnans show 2002. Även om Oprah inte uttalat sig offentligt om vad hon tycker om U2s musik gör hon ingen hemlighet av att hon är en stor beundrare av Bono.

Vid 46664-konserten i Kapstaden i november förra året träffades de igen och Bono samtyckte till en intervju, som publiceras i aprilnumret av O Magazine. U2.se har översatt delar av Oprahs samtal med mannen hon kallar "the cooler-than-cool rocker, the legendary front man of U2".

"Jag ser aldrig musiken. För mig är det ett pussel. Jag hör melodins toner och det är först när jag utforskat den helt och fullt som jag kan vara nöjd. Fram tills dess är det rätt krampartat", sade Bono som svar på frågan hur melodierna dyker upp.

"De kommer bara. Utan valmöjligheter. Det är nästan pinsamt, för det händer också när man inte vill att det ska hända. Man skriver en låt på baksidan av en Air India-skräppåse och man gör det inte för att man behöver en hit - man gör det för att man behöver sova. Man måste skriva ner den för att få tyst på den.

En av de saker som finns hos hits och som bra musik alltid har är att det känns som om musiken var där redan från början. När man snubblar över vissa melodier så tänker man 'Den fanns redan där'."

Oprah: Michelangelo sade ju att skulpturen redan fanns inuti stenen.

Bono: "Jag tror inte han försökte vara vitsig. En hit - vad som, om man vill vara högtravande, kan beskrivas som evig musik - är en låt som de flesta människor känner sig förtroliga med. Den yttersta änden av spektrat är musik…. "

… som genljuder på en obeskrivlig nivå.

"Precis. Som 'I've Got Sunshine On A Cloudy Day'. Eller min favoritlåt, 'Amazing Grace'. Min andra favoritlåt är 'Help Me Make It Through The Night'. Vad jag gillar med popmusik, och som är anledningen till att jag fortfarande attraheras av den, är att den till slut blir vår folkmusik. När vi växte upp på sjuttiotalet och rock-kritiken blomstrade så skulle man tycka att disco var dåligt. Men om man lyssnar till en del av den musiken nu, som 'I Will Survive', är det som folkmusik. Det där andra med gitarrsolona? Vem bryr sig?

Många artisters bästa musik - The Beatles, The Rolling Stones - var när de var som närmast popen. Det skulle vara lätt för U2 att göra en konceptskiva, men jag vill att vi ska stanna i popstriden."

Är du orolig varje gång ni ska släppa en skiva?

"Ja, självklart. Det är mycket enklare att vara framgångsrik än att vara relevant. Yrkesknepen kan inte hålla dig relevant. De kan kanske hålla dig populär för ett tag, men i ärlighetens namn vet jag inte hur U2 ska kunna behålla vår relevans. Jag vet att vi har en framtid. Jag vet att vi kan fylla stadions. Och ändå, med varje ny skiva, så undrar jag om vi fått det rätt. Om vi fortfarande är relevanta. Jag vill inte gå in i vad jag kallar den 'Intressanta Musik-fasen'. Det betyder i själva verket att vi inte klarade det."

Då slutar ni hellre?

"Ja. Vår åsikt i bandet är den här: Två usla album i rad och man är ute. Det ger oss två chanser. Ett uselt album är okej, för man kan gå tillbaka och försöka igen. Men efter två så är man för alltid 'intressant'."

"Jag skrev en grej som hette 'Rage Is Not a Great Reason to Do Anything, but It'll Do'. Det är en historia om hur jag lärde mig att skriva låtar när jag var ung. Jag gick inte i musikskolan, för jag kommer inte från den sortens familj. Och jag minns frustrationen med att höra en melodi i mitt huvud och inte kunna få ner den på papper. Så man lär sig att lita på andra människor, på bandet, och man tror att det är en svaghet. Men det är en styrka att lita på andra.

När jag var 10 lärde jag mig vad som frigör kreativiteten. Vi läste William Butler Yeats, en av de största poeterna under 1900-talet, och min lärare förklarade att det fanns en period när Yeats hade skrivkramp. Jag räckte upp handen och frågade 'Varför skrev han inte om det?'. Reaktionen blev 'Äh, håll tyst.'

Sedan dess har jag lärt mig att det finns ett värde i sanningen. Bibeln säger att sanningen ska göra oss fria. Sanningen finns vid roten av varje kreativ handling. Så om man är sann om sin situation, oavsett vad den är som artist - oavsett om det är förtvivlan, om det är hopp, om det är ambition - så är man plötsligt framme.

Jag försöker vara så sann som möjligt i min musik. Däremot är jag inte säker på att jag kan vara lika ärlig i mitt liv som jag kan i min musik, för med uppfostran kommer oärlighet. Som 'Hur mår du?', 'Bra'. Men jag mår inte bra, jag har en fruktansvärd baksmälla. Sanning kan vara svårt ibland."

Jag såg dig på scenen igår kväll och jag sade "Gud, det här får mig att vilja ta på ett par solglasögon och en läderjacka". Finns det något bättre än att stå på scenen i ett sådant ögonblick och vara du?

"Wow - jag minns inte att det kändes så bra. Det finns självklart tillfällen när musiken gör dig liten, får dig på knä, och man är bara en liten del av den. Men tyvärr är man, största delen av tiden, en väldigt stor del av den. Och man är självmedveten, eller något irriterar en, eller man har repeterat för lite.

Det finns tillfällen, som igår kväll, när vi står där ute och sjunger en melodi - "It's a long, long walk to freedom" - och publiken börjar sjunga med, även om de aldrig hört låten förut. Jag hade precis sett denne unike man, Nelson Mandela, som lärt oss alla en läxa, ta den långa vägen till podiet. När alla sjöng insåg jag att vi var gäster hos nationen Sydafrika. Folkmassan sjöng, han log mot dem - och vi stod emellan dem. Det var desto mer gripande som det var en huvudsakligen vit publik som sjöng för honom. Jag stod där och tänkte 'Det kan vara ett mirakel vi ser här'.

Det var mäktigt. Jag önskade att hela bandet hade varit där. Med dem hade vi kunnat riva stället, för det fanns en massa energi i publiken. Som solist är jag medelmåttig, som bäst. Men med bandet? Det finns inget bättre, jag lovar."

Hela originalartikeln finns på @u2.com , samt från och med 16 mars i O Magazine.

Källa: @u2.com.

Tidigare artiklar om 46664 på u2.se:
Innehållet på 46664-DVD:n, 2004-02-23
Aktuella releaser med U2-anknytning, 2004-02-03
Se hela 46664-konserten, 2003-12-12
46664-konserten: en hyllning till livet, 2003-12-01
46664 sänds över hela världen, 2003-11-29
The Edge och Bono till Kapstaden, 2003-11-24

2004-03-16 12:40
Uppdaterad: 2004-03-16 19:40

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us