In the Name of Love: U2 by U2

Uppdaterad 2004-03-03.

MTV News uppger idag att en antologi av och om U2 kommer att ges ut under nästa år. Boken In the Name of Love: U2 by U2 beräknas komma ut lagom till 25-årsjubiléet av bandets första album Boy.

Intresserade förläggare har under de senaste veckorna fått en förhandstitt på materialet till antologin, vilken förväntas bli branschens största utgivning i rock-genren under 2005. Enligt planerna kommer boken att innehålla tillbakablickar på U2s karriär och många foton, varav flera aldrig tidigare publicerade.

"Den är tänkt att visa bandet, inte bara i deras roll som rockband, utan som aktörer inom kulturen i världen", sade en av förläggarna. Bandmedlemmarna själva har inte deltagit i samtalen med förlagen, utan uppdragit detta åt sin manager Paul McGuinness.

Föreslagen författare till boken är James Henke, som under många år puschat för U2, både när han fick sina chefer på Rolling Stone Magazine att sätta bandet på tidningens omslag och utnämna dem till "Band of the '80s", och när han deltog i skapandet av utställningen "In the Name of Love: Two Decades of U2" i Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland 2003. En hel del av samlingarna från den utställningen antas komma med i In the Name of Love: U2 by U2. Interference.com presenterar en intervju med James Henke från 2003.

Ed Victor, som är en av Storbritanniens mest framgångsrika litterära agenter, har fått i uppdrag av McGuinness att sälja boken. "Jag åker till New York imorgon för att auktionera ut boken. Det är väldigt spännande", sade denne i en intervju i engelska The Guardian. "De [U2] har aldrig gett ut en bok förut. Det här är deras bok och deras manager bad mig att företräda dem. Och min nye bästis Bono och jag pratade", skrattade han.

Boken förväntas rendera ett multimiljondollarkontrakt, men anses ändå av branschen som en god affär, då U2 är kända för att ha en stor och trogen beundrarskara. Dessutom ser man fram emot ett stort intresse för bandet under nästa år, med ett nytt album och en efterföljande turné.

Källa: MTV News, The Guardian, interference.com, @u2.com.

Även om det skrivits många böcker om U2 genom åren så har bandmedlemmarna själva varit försiktiga med att ge sin uttalade välsignelse till dessa. Flera journalister och författare har intervjuat och rest med bandet vid olika tillfällen, men än så länge saknas en heltäckande 'officiell' biografi.

Tyvärr har U2s popularitet medfört att många böcker om dem getts ut enbart i syfte att tjäna en hacka, vilket i sin tur inneburit att en del så kallade 'biografier' är fulla av felaktigheter, obekräftade rykten och rena spekulationer. Dock finns också en hel del skrivet av seriösa författare, vars källor i första hand varit bandet själva och framför allt deras musik.

Här är ett urval av dessa.

 • Eamon Dunphy: Unforgettable Fire - the Story of U2 (Penguin Books, 1988 & 1993). Bygger till stor del på intervjuer med U2 och personer kring bandet. Behandlar perioden fram till 1987, uppdaterad av Bill Graham att gälla fram till 1993.
 • Bill Flanagan: U2 at the End of the World (Bantam Press, 1995). Handlar om åren 1990-1993. Bygger till stor del på intervjuer med U2 och personer kring bandet.
 • Pimm Jal de la Parra: U2 Live: A Concert Documentary (Omnibus Press, 2003). Fakta om U2s alla konserter fram till och med Elevation-turnén 2001.
 • Mark Chatterton: U2 the ultimate encyclopedia (Firefly Books Ltd., 2003). Uppslagsbok med U2-fakta.
 • U2 the Best of Propaganda (Carlton Books, 2003). Urval av artiklar och foton från U2s officiella, numera nedlagda, fan club-tidning. Se recension.

  Uppdatering 2004-03-03:

  Den holländske fotografen och regissören Anton Corbijn har ett välkänt och mångårigt samarbete med U2, bland annat har han tagit bilderna till samtliga bandets album från och med The Unforgettable Fire, med undantag för Rattle And Hum. Corbijn har även tagit bilder av U2 till deras kommande album.

  Anton Corbijn utsågs nyligen till det prestigefyllda KLM Paul Huf Award för 2004. Enligt juryns motivering hedras Corbijn för bredden i sitt arbete och sin högst igenkännbara stil. Priset delas ut i Amsteelven i Holland den 14 mars. Se artikel på u2log.com.

  I samband med att Corbijn annonserades som årets pristagare så intervjuades han av den holländska musiksiten 3voor12. Corbijn avslöjade då bland annat att han arbetar med en bok speciellt om U2, vilken kommer att innehålla bilder som han tagit av bandet men som inte publicerats tidigare. Boken förväntas komma ut till jul 2004.

  Källa: u2log.com

  Se även artikeln Corbijn i Skellefteå, 2003-10-20.

  Artikeln publicerades på u2.se 2004-03-01.

 • 2004-03-03 10:54
  Uppdaterad: 2004-03-03 17:54

  Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us