Aktuella releaser med U2-anknytning

Uppdaterad med nytt material 2004-02-03

I väntan på det nya albumet får alla fans hålla till godo med andra U2-relaterade skivor och filmer, och sådana kommer det faktiskt en hel del framöver. Det rör sig om covers och samlingsskivor, men också tidigare outgivna filmer och live-låtar.

LMC vs U2
U2s 'With Or Without You' har fått ligga till grund för en ny danslåt av produktions-teamet LMC. Till skillnad från många andra covers har projektet inte bara U2s tillstånd utan även deras uttalade gillande. Adam: "Den har ett bra 'beat' och går att dansa till. Jag gillar framför allt basgången. Bra gjort LMC."

LMC har använt basgången och gitarrslingan från 'With Or Without You', lagt till texten från Whitney Houstons 'How Will I Know' samt diverse nya rytmer och resultatet blev 'Take Me To The Clouds Above'. LMC har tagit sig an den här uppgiften med finess och respekt för ursprungsmaterialet. Grunden till 'Take Me To The Clouds Above' är lätt igenkännlig som U2s megahit från 1987. Över denna ligger dansrytmer och Rachel McFarlanes sång och blir till en sällsynt lyckad kombination.

Singeln släpptes i Storbritannien den 26 januari och har en vecka senare redan tagit sig in på topplistan som nummer 1. För närvarande saknas information om singeln kommer att släppas i Sverige. För er som vill höra ett smakprov finns det ett ljudklipp på u2.com.

Källor: u2.com, LMC

Miss Sarajevo DVD
Journalisten Bill Carter var inspirationskällan till de live-sändningar från Sarajevo som U2 integrerade i sina konserter under Zooropa-delen av Zoo TV-turnén sommaren 1993. Ur samarbetet kom också låten 'Miss Sarajevo' och Carters dokumentär med samma namn, liksom senare U2s numera legendariska konsert i Sarajevo under PopMart-turnén 1997.

Bill Carter har nu givit ut en 33-minuters DVD med titeln Miss Sarajevo, som förutom dokumentären innehåller regissörens kommentarer, en tidigare outgiven intervju med Bono i Verona - just den intervju som inledde U2s samarbete med Carter - och den första satellitsändningen från Sarajevo till Bologna under U2s konsert där i juli 1993.

I Storbritannien ges också Bill Carters bok Fools Rush In ut - en självbiografi om Sarajevo under kriget. Bono har kallat boken "Dantes Inferno för MTV-generationen". För mer information om filmen och boken, se Bill Carters hemsida.

Källa: @u2.com (som också uppger att de senare i veckan kommer att publicera en intervju med Bill Carter om DVD:n, boken och hans samarbete med U2)

Greatest Irish Bands och Sightings of Bono
I slutet av februari släpps en ny samlings-CD som hyllar irländska artister. Den går under namnet Greatest Irish Bands och innehåller låtar med Thin Lizzy, Sinéad O'Connor, The Cranberries, Van Morrison samt givetvis U2. Den finns tillgänglig på Hip-O-Records från den 24 februari.

Med skivan följer också en DVD innehållande kortfilmen Sightings of Bono från 2000, i regi av Kathy Gilfillan (som för övrigt är gift med U2s manager Paul McGuinness). Den 7 minuter långa filmen bygger på en novell av Gerry Beirne och utspelar sig i Dublin. Den handlar om en tjej som ser Bono överallt, men som aldrig är säker på om det verkligen är han. Sevärd film som särskilt rekommenderas alla U2-fans.
(Se krönikan Another time, another place - i väntan på Bono, 2003-09-09)

Källor: u2log.com, @u2.com

46664
Välgörenhetskonserten 46664, som ägde rum i Kapstaden den 29 november 2003, kommer att ges ut på CD och DVD, det skriver Billboard den 30 januari. Warner Music International har meddelat att utgivningsdatum blir den 5 april 2004.

The Edge och Bono var några av de många världsstjärnor som medverkade vid konserten, vars initiativtagare var Nobelpristagaren och förre sydafrikanske presidenten Nelson Mandela.

Enligt Billboard kommer CD-boxen att innehålla tre skivor:
1) African Prayer med framträdanden av Beyoncé, Queen, Dave Stewart, Yusuf Islam (f.d. Cat Stevens), Peter Gabriel, Youssou n'Dour, Angelique Kidjo, Bono och The Edge.
2) Long Walk To Freedom innehåller Mandelas tal och låtar med Cliff, The Corrs och Bongo Maffin.
3) Amandla med Bob Geldof, Eurythmics och Queen. Här finns också finalen, där alla artisterna deltog.

I DVD:n, som innehåller två skivor, finns också Mandelas presskonferens, en bakom scenen-dokumentär, intervjuer med artister, en serie kortfilmer om AIDS-epidemin och ett fotogalleri.

Det är verkar följaktligen som att det man nu ger ut är hela konserten och inte den förkortade version som MTV Europe sände den 1 december 2003. Troligen har en viss redigering skett, men vi kan ju hoppas att åtminstone live-versionen av 'One/Unchained Melody' har klarat sig i oklippt skick.

Källa: Billboard

Tidigare artiklar om 46664:
Se hela 46664-konserten, 2003-12-12
46664-konserten: en hyllning till livet, 2003-12-01
46664 sänds över hela världen, 2003-11-29
The Edge och Bono till Kapstaden, 2003-11-24


Den här artikeln publicerades på u2.se 2004-02-03.

2004-03-02 16:29
Uppdaterad: 2004-03-02 23:29

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us