U2-mässa i Annedalskyrkan i Göteborg

Några mässor av det mer annorlunda slaget kommer att äga rum nu till helgen i Annedalskyrkan i Göteborg. Den 30/1, 31/1 och den 1/2 kommer nämligen U2-mässor hållas i kyrkan. Man har bytt ut de traditionella psalmerna mot låtar av U2. U2 själva har genom Principle Management i Dublin gett sitt samtycke till mässan.

Ett flertal körer och artister kommer att medverka i mässan, och för det liturgiska svarar Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift.

Mässan är öppen för alla, men räkna med att det blir fullsatt. Tänk bara på hur svårt det var att få biljetter till konserterna i Globen, och då tar ändå Globen drygt 15 000 åskådare, jämfört med Annedalskyrkan som tar några hundra.

De låtar som kommer sjungas är följande:
Grace
Wake up dead man
If God will send his Angels
With or without You
Where the streets have no name
Gloria
Pride (in the name of Love)
Love rescue me
Mysterious Ways
One
I Still haven’t found what I’m looking for

För gudstjänstordning och innebörden av låtvalet, se denna länk.

U2.se fick tillfälle att ställa några frågor till Mikael Ringlander, som är ansvarig för mässan.

Varför väljer ni att göra en mässa med U2-låtar och varifrån kom idén?
U2 beskriver tro, sökande, kärlek och hur det är att vara människa. Deras texter har ett stort djup. En grupp konfirmandledare kom till mig och sade att de hade en idé till en mässa. Sedan jobbade vi länge med att välja låtar.

Har du några U2-skivor och vilken är din favoritlåt?
Jag har alla skivor, det är svårt att bara ha en favoritlåt.

Har du varit på någon U2-konsert?
Jag har varit på två, Ullevi och Globen.

Har U2s musik någon särskild betydelse för dig personligen?
Ja. De beskriver att kristen tro inte är en punkt, utan en väg. De beskriver en levande relation med Gud. Gud blir i deras texter en ständig samtalspartner. Någon att bli arg på, men också någon att ha tillit till.

Vad kan U2s musik tillföra svenska ungdomar idag?
Ett hopp i en ofta hopplös värld. Deras kamp genom bla. DATA visar på att vi alla behövs och kan förändra saker till det bättre.

Ser du något problem i det faktum att många av U2s fans nästintill dyrkar Bono? Tänkte på en jämförelse med John Lennons uttalande "we are bigger than Jesus".
Ingen människa är felfri, hur stor han/hon än är, Bono eller Nelson Mandela är förebilder för många. Men ingen kan leva upp till alla enorma förväntningar olika människor kan ha.

Tror du att kyrkan får fler besökare om man sjunger rocklåtar istället för psalmer?
Gud är större!
Gud låter sig mötas och tillbes på en mängd språk, verbalt, visuellt och genom musikens mångfald. Mötet med Gud låter sig inte begränsas. Kyrkans uppgift är att stimulera till Gudsmöten. Det är inte bara för att det skall komma fler till kyrkan som vi gör detta. Mer typer av musik bör finnas i kyrkan.

Har ni fått kritik för era planer på att hålla en U2-mässa?
Nej, faktiskt inte.

I låten 'Until The End Of The World' från 1991, berättas historien om Jesus och Judas - från Judas synvinkel. Vad tycker du om det?
Jag tror att Judas som tillhörde Zeloterna dvs, den dåtida motståndsröreslen, ville se Jesus som den som skulle driva bort ockupanterna. Han ville få Jesus att bekänna färg, ta tillfället under påsken att ena alla männiksor och leda kriget mot Rom. När han såg att det gick fel, hängde han sig.

Bono har med Bibel-referenser kallat AIDS för vår tids spetälska. Vad anser du om den jämförelsen?
Ja så kan man nog se det, Jesus gjorde mycket för att människor skulle bry sig om spetälska.

Vart går kollekten från U2-mässan?
Vi har scen, ljus, ljud över 100 personer som medverkar, det kostar 140 000 att göra mässan. Vi säljer inte biljetter, det kan man inte när det är mässa. Men vi tar upp kollekt för alla kostnader.

Ytterligare information om U2-mässan

2004-03-16 21:22
Uppdaterad: 2004-03-17 04:22

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us