Bono svär att inte svära om han får Golden Globe

Bono har i kväll, 25 januari, chansen att för andra året i rad kamma hem en Golden Globe i kategorin Bästa Orignalsång. Förra året gick ju det priset till U2:s The Hands That Built America från Martin Scorseses film Gangs of New York.

Uppdatering 26 januari: Tyvärr blev det inte så. Vinnare för Bästa Originalsång blev istället Howard Shore, Fran Walsh och Annie Lennox för låten Into The West från Sagan om Konungens Återkomst, som också utsågs till Bästa Film. För övriga resultat se Golden Globes hemsida.

Tyvärr kom U2:s utmärkelse 2003 i skymundan av den mediastorm som i USA utlöstes av Bonos tacktal när han inför publik och TV-kameror utbrast "This is really, really f***ing brilliant!". Klagomuren blev nerringd och anmälningarna till den amerikanska motsvarigheten till Radionämnden haglade. Ännu i december 2003 gick debattens vågor höga, då många vägrat godta nämndens beslut att uttalandet inte ansågs som obscent.

Bono har lovat att vid årets gala tänka sig för innan han öppnar munnen. "I swear I won't swear", sade han till Reuters i en intervju den 23 januari. Han är i år åter nominerad i kategorin Bästa Originalsång, nu tillsammans med Gavin Friday och Marice Seezer för låten Time Enough For Tears, skriven för Jim Sheridans nya film In America.

Jim Sheridan är också, tillsammans med sina döttrar Kirsten och Naomi, nominerad i kategorin Bästa Originalmanuskript för den självbiografiska In America. I januari 2004 tilldelades far och döttrar Sheridan BFCA Chritics Choice pris för just det manuskriptet.

Det är inte på något sätt självklart att trion Bono/Friday/Seezer verkligen tar hem priset för Bästa Originalsång. Bland de övriga nominerade finns tunga namn som Elton John, Annie Lennox och Sting.

Sedan kan man givetvis spekulera i om oron för Bonos frispråkighet gör att man inte vågar låta honom hamna i en situation där han ska hålla tacktal i direktsändning. U2-sångaren är ju inte direkt känd för att skräda orden, så trots löftet att hålla tand för tunga är det kanske ändå säkrast att hålla Bono borta från priset. Man får dock anta att Golden Globe-juryn står över sådana mediapolitiska hänsyn. Om inte annat så fick de ju fruktansvärt mycket publicitet förra året.

Golden Globe-galan äger rum i kväll på Beverly Hilton Hotel i Los Angeles. Den direktsänds av NBC kl 20.00 - 23.00 lokal tid.

Se även artikeln Nomineringar haglar över Bono från 2003-12-19.

Källor: interference.com,u2world.com, Golden Globe Awards, BFCA

2004-01-26 09:57
Uppdaterad: 2004-10-03 23:04

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us