Sjunger Bono som en tjej?

I dessa dagar kan man forska om allt - även sångröster. Dan Lockton vid Brunel University har i samarbete med DJ:en Danny Baker konstaterat att en del manliga och kvinnliga sångare har exakt samma sorts röst, det enda som skiljer dem åt är tonläget.

För att testa teorin har man valt ut ett antal sångare och jämfört dem, bl.a. genom att manipulera deras låtar och dra upp tempo och tonläge på sången.

Eftersom Bono själv sagt att han började röka för att bli av med sin "tjejiga" sångröst är det kanske oundvikligt att han blev en av de sångare man testade. Tydligen kan Bono röstmässigt jämföras med Debbie Harry, Joan Jett och Chrissie Hynde. Värre kunde det alltså vara.

Korta manipulerade bitar av New Year's Day, Pride (In The Name Of Love), Angel Of Harlem, I Still Haven't Found What I'm Looking For, The Unforgettable Fire och Mysterious Ways finns på projektet The Seventh Percent Solutions hemsida. Hur det är med vetenskapligheten får andra uttala sig om, men man får sig i alla fall ett mycket gott skratt.

Källa: u2log.

2004-01-01 19:53
Uppdaterad: 2004-01-02 02:53

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us