46664-konserten: en hyllning till livet

Bono och The Edge var två av de många artister som på lördagskvällen medverkade vid konserten 46664 i Kapstaden. De deltog i de nyskrivna låtarna American Prayer, 46664 Long Walk To Freedom och Amandla.

Det kan vara intressant att veta att "Amandla", som är xhosa (det största afrikanska språket i Sydafrika) och betyder "Framåt!", var ett av de slagord som användes i kampen mot apartheid. Nelson Mandela sade i sitt tal att kampen mot apartheid var en lätt sak i jämförelse med den nuvarande kampen mot AIDS.

Det kom inte som någon större överraskning att de två U2-medlemmarna också valde att framföra One. Däremot att de blandade live-versionerna från Elevation och Zoo TV till en ny helhet, med Unchained Melody som avslutning.

Trots det allvarsamma temat blev konserten inte någon domedagshistoria. Såväl artister och publik verkade ta tillfället i akt att roa sig grundligt och det övergripande budskapet var att även om AIDS-krisen är katastrofal så går den att lösa. Konserten blev så en manifestation av motstånd mot sjukdomen, men också en hyllning till livet.

Amerikanska u2log har en artikel om konserten. Gå också gärna in på 46664:s hemsida. Här finns både information om kampanjen och videomaterial från konserten.

u2guatemala har ett antal bilder från konserten, liksom ett mycket kort ljudklipp från 46664 Long Walk To Freedom på sin startsida. För att få upp bilderna så välj Noticias till vänster i menyraden för att komma till nyhetssidan. Klicka på den lilla amerikanska flaggan för automatisk översättning till engelska.

Det är lovvärt att musikkanalerna MTV och VH-1 uppmärksammar den internationella AIDS-dagen. MTV Europe sänder idag en mängd program med anknytning till kampen mot AIDS. Under rubrikerna Staying Alive och Fight for Your Rights visas gammalt och nytt material, bl.a. dokumentären om Bonos Afrika-resa från 2002. 46664-konserten sänds kl 23.00 ikväll.

Och vilken låt är det som ligger som nr 1 på MTV:s Staying Alive Top 10? U2:s One, förstås, i Mark Pellingtons videoversion med bufflarna och solrosorna.

Se även artikeln 46664 sänds över hela världen här på u2.se.

Engelska The Sun har också idag en intervju med Bono om hans engagemang i kampen mot AIDS. Länk: The Sun

2003-12-01 11:26
Uppdaterad: 2005-02-23 20:44

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us