Ännu ett år

U2, Dublin 2004 (klicka på bilden för att se den i större format) ...har gått med u2.se. Idag firar vi vårt 2-årsjubileum och det gör vi efter ett händelserikt år både för hemsidan och för U2.

Marie önskade sig i sin sammanfattning av u2.se:s första år något mer konkret att skriva om från U2:s sida och nog har vi fått det, borta var ryktenas tid, åtminstone en del av dem.

Det började i september då Vertigo släpptes som första singel till U2:s kommande album. Den mottogs med lite blandade känslor och en nyfikenhet inför vad albumet skulle ha att erbjuda. u2.se var här först i världen med att ha ackorden uttagna rekordsnabbt för att erbjuda fansen möjligheten att spela den själva, en nyhet som flera fansidor världen över nappade på.

Hösten rullade vidare och i november kom då äntligen albumet vi väntat på, How To Dismantle An Atomic Bomb. I samband med detta hade u2.se sitt första medverkande i riksmedia, P3:s musikprogram Musikjournalen hade besök av redaktionsmedlemmen Karl Otto som fick recensera några av låtarna ur ett fans perspektiv.
Strax innan jul kom nästa erkännande i media då både tidningar och TV hämtat den mer eller mindre kompletta, om än ej helt officiella, listan med turnédatum från u2.se.

I mitten av Januari blev listan dock officiell och biljetterna började släppas kort därefter vilket ledde till kaos och systemkrascher världen över, så även i Sverige. Den 7 februari, datumet för det officiella släppet av biljetter till konserten på Ullevi är den dag som fortfarande håller rekordet för flest antal samtidigt inloggade besökare på forumet, 50 st. En del glada över att ha fått tag i biljetter, andra frustrerade över det omöjliga uppdraget att ta sig in på Ticnets hemsida eller komma fram per telefon.

I slutet av mars var det så dags, turnépremiär i San Diego och givetvis var u2.se på plats i egenskap av Peter Hanning som så elegant via London, Göteborg och till sist Stockholm och ut på hemsidan levererade setlisten live. Många var det som även följde konserten i tidig morgontimma i vår nyinrättade chat.

Allt eftersom Europapremiären närmade sig och med den även konserten på Ullevi så ökade medlemsantalet i forumet och antal besök till sidan stadigt. Frågor och önskemål om ett sätt att känna igen sina kära u2.se-vänner kom upp allt oftare, vilket resulterade i att u2.se strax efter europapremiären lanserade sin alldeles egna kollektion av t-shirts, tröjor och andra saker med ett elegant u2.se-tryck på. Allt att finna i vår shop.

Inför midsommarhelgen då större delen av redaktionen begav sig till Dublin upprättades en blogg för att kunna ”uppdatera” sidan lite enklare.
Lite bakom kulisserna hade nu också EMA Telstar i samarbete med u2.se fått till ett inofficiellt extra biljettsläpp för att försöka se till att alla som verkligen är fans och som inte lyckats få tag på biljetter hittills, nu skulle få en chans till, något som uppskattades och gav ytterligare några en biljett till sommarens händelse.

Inför turnén hade vi bett våra forummedlemmar som skulle ut och se U2 att bli våra turnéreportrar och när rapporteringen från Polen kommer in kläcks idén till det som skulle bli succé några veckor senare, Vifta Vitt! Erkännas ska att redaktionen var lite tveksamma till en början men trägen vinner och tur är väl det med tanke på resultatet. Beslut togs om att satsa på vitt och att vifta. Ett pressmeddelande gick ut några veckor innan konserten och det togs emot på ett sätt vi knappt kunnat tro. I princip alla större dags- och kvällstidningar nappade på det. Tack vare dem och alla våra fantastiska medlemmar som spred budskapet vitt och brett så gjorde vi en speciell kväll än mer speciell. Vifta Vitt blev mer lyckat än vi i vår vildaste fantasi kunnat önska, detta trots att vi i våra stilla sinnen undrade om journalister får lära sig att läsa och hur de fått vifta vitt till att bli klä sig vitt. Vad gör det så här i efterhand? Inte mycket!

klicka på bilden för att se den i större format

Så var de här, våra fyra favoriter från Irland. Väntan var över, både den långa i månader och år sett och även den kortare, timmarna i kön, som för en del höll på att sluta tragiskt genom det totala kaos som uppstod innan och under insläppet. Något som lätt hade kunnat undvikas genom lite samarbete och ödmjukhet från arrangörernas sida, något som vi från u2.se:s sida erbjudit dem i god tid innan. Vi hoppas alla på bättring inför nästa besök!
Konserten i sig skriver jag inte så mycket om, de flesta av oss var där och den finns väldokumenterad på konsertsidan och i forumet men låt oss sammanfatta det så här: Det var fyra stycken förutom oss fans som älskade att vara på Ullevi den där kvällen, nämligen Bono, Edge, Adam och Larry.

Många av oss lever nog fortfarande på de där timmarna på Ullevi men det finns ett liv även efter den konserten. Turnén drog vidare och ryktenas tid är nu tillbaka. En ny europaturné nästa sommar är väl det som står högst i kurs just nu tillsammans med när och om en live-DVD kommer att släppas.

klicka på bilden för att se den i större format

Det andra året med u2.se har dock inte bara bestått av nytt album och turné även om det självklart har varit basen i år. Vi har även sett en ny och mycket uppskattad del på sidan ta form och utvecklas och det är sidan om U2-böcker. Den växer stadigt och har just du läst någon bok som inte finns med, skicka in en recension!

Dublinguiden har också uppdaterats, både med nya platser och med kartor. Sverigeguiden uppdaterades inför konserten med framförallt de Göteborgsrelaterade platserna.
Som tidigare nämnts har vi numera våra egna t-shirts och andra prylar.
Artikelserien Like a song, där medlemmarna i redaktionen har skrivit om låtar som ligger dem lite extra varmt om hjärtat har uppskattats mycket och även förändrat inställningen till vissa låtar. Fler är på gång. Dem och andra egenproducerade artiklar samlar vi under rubriken Best of u2.se.
Det finns även fler projekt på gång, både helt nya och en del som även var på gång för ett år sedan, bland annat Vem är vem runt U2.

Antalet medlemmar i forumet har stadigt ökat och i början av juli fick vi vår 1000:e medlem och sedan dess har det trillat in ytterligare cirka 400 stycken. Det dagliga antalet besök har också ökat och jämfört med var vi stod för ett år sedan så har vi en 100% ökning!

Jag vill till sist återknyta till lite av det Marie skrev på 1-årsdagen. u2.se är fortfarande en sida för fans, av fans. Vi i redaktionen jobbar alla ideellt på vår fritid (hmm, ibland en sanning med modifikation men säg inget till våra arbetsgivare) med denna sida och ibland har dygnet inte tillräckligt med timmar. Vi försöker att ha nyheter uppe så snart vi hittar dem och skrivit i ordning dem. Ibland tar det dock längre tid än vi önskar men som sagt, dygnet har bara 24 timmar.

Under det här gångna året har vi dock lyckats med något som vi trodde skulle ta lång tid att uppnå och det är att vara svensk medias främsta källa gällande nyheter och fakta om U2. Detta är något som märktes tydligt i samband med Ullevi-konserten, då u2.se nämndes och deltog i de flesta media. Detta är något vi är stolta över och något vi kommer att fortsätta att jobba på, att vara en korrekt, uppdaterad och intressant sida om U2 på svenska!

Så välkomna med in på det tredje året med u2.se!

Sara, 2005-08-29

2005-09-01 08:55
Uppdaterad: 2005-09-01 15:55

Relaterade nyheter

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us