Inför Ullevi: Razorlight

Det är bara två dagar kvar nu och då passar vi på att presentera det andra förbandet, Razorlight.

Du hittar presentationen av det första förbandet, Soundtrack Of Our Lives här.

"All you need is Love" - John Lennon said that.
"Music can change the world" - Bono said that.
"Sign the Fuckin' Petition!" I said that!
--Johnny Borell på Live 8 i Hyde Park, London

Razorlight är ett brittiskt-svenskt band, men precis som det till en tredjedel svenska bandet Placebo får de förvånansvärt lite uppmärksamhet i svensk press med tanke på deras framgångar och positiva kritik i utländsk media. Den kommande veckan har bandet möjlighet att ändra på det då man först spelat inför ett par hundra personer på rockklubben Debaser i Stockholm och sedan på fredag inför över 50000 på Ullevi som förband till U2. Musikaliskt sett hamnar bandet i samma fåra som Franz Ferdinand, The Strokes och Kings Of Leon.

Så här långt har man släppt ett album, Up All night, en konsert-DVD, This Is A Razorlight, och ett antal singlar. Bandet bildades av den karismatiske sångaren och gitarristen Johnny Borell 2002 då han började skriva låtar som krävde mer instrumentation än sin akustiska gitarr som hängt med på diverse pubspelningar i norra London sedan tidiga tonåren. Övriga medlemmar är britten Andy Burrows (trummor) och svenskarna Björn Ågren (gitarr) och Carl Dalemo (bas).

Razorlight har sannerligen inte saknat rubriker och uppmärksamhet i sitt ena hemland. Tidningen Q utsåg dem till 2004:a års bästa nykomling och efter ett imponerande framträdande på Parkinson uttryckte musikkritikern... eh, jaja, Tom Cruise sitt gillande. Om inte detta räckte för att få upp intresset så passade Johnny Borell på att jämföra sig själv med Bob Dylan med citatet "If Dylan's making the chips then I'm drinking the champagne". Hypen runt bandet har bland annat lett till att man var huvudakt på en spelning i London inför 7000 personer i början av året. Man har även turnerat i USA under höstan 2004. Efter det har man besökt de flesta stora festivalerna i Storbritannien under sommaren vilket till slut ledde fram till spelningen på Live 8 i Hyde Park.

Spelningen på Debaser i Stockholm är deras första i Sverige och lokalen var utsåld till sista plats. Lägg där till att sommarvärmen verkade vara tillbaka i huvudstaden, iaf lokalt. Fuktigt och varmt i den källarliknande lokalen vilket skulle leda fram till att klungan med poptjejer längst fram blev nöjda med Johnnys val av klädsel på överkroppen under andra halvan av konserten.

Ca 22 kom bandet ut och drog iväg sina kanske två mest rockiga låtar först, Vice och Rock'n'roll Lies. Efter den inledningen fick konserten en lugnare profil och bandet visade sig ha en förvånansvärd bra kontakt med publiken. Många gånger bättre än andra "nya band" som spelar på liknande ställen. Men så är Razorlight vana vid stora konserter, inte bara på festivaler utan egna spelningar på ställen tio gånger större än detta. Och det märktes.

Konserten avslutades med att Johnny kom ut och ställde sig på vårt bord vid sidan om scenen (!) och att han sen delgav oss "the golden rules of Rock'n'roll". Dessa var sju till antalet och den sjunde var att man ska veta hur man avslutar en rockshow. Och det gjorde man också på ett speciellt sätt - utan extranummer.

Mer bilder från konserten hittar du här.


Album & singlar.

Rock 'N' Roll Lies (2003) - singel #56 UK
Rip It Up (2003) - singel #42 UK
Up All Night (2004) - album #3 UK
Stumble And Fall (2004) - singel #21 UK
Golden Touch (2004) - singel #9 UK
Vice (2004) - singel #13 UK
Rip It Up (Re-release) (2004) - singel #20 UK
Up All Night Re-issue (2005) - album #5 UK
Somewhere Else/Keep The Right Profile (2005) - singel #2 UK
This Is A Razorlight (2005) - DVD

Bandets officiella hemsida.

2005-07-27 12:00
Uppdaterad: 2005-07-28 03:08

Meta

  • Se RSS-feed
  • Dela på Facebook
  • Dela på del.icio.us